Helppo focaccia, jota ei tarvitse vaivata

Kerroin lauantaina #Muovitonmaaliskuu-postauksessa, että blogikommenttien innoittamana päädyin leipomaan leipää. Edellisestä leipomiskerrasta oli kulunut rehellisesti sanottuna aivan liian kauan (vuosia), joten olipahan jo aikakin. Ja arvatkaa mitä – leivoin samaa leipää uudestaan tällä viikolla!

Löysin netistä helpon ja herkullisen focaccia-reseptin, joka on alunperin Sikke Sumarin kehittelemä. Resepti oli ihanan helppo ja kätevästi muunneltavissa, ja mikä parasta, taikinaa ei edes tarvitse vaivata, vaan tässä hommassa pysyvät kädetkin puhtaina, heh. Oma ohjeeni on aavistuksen mukailtu Siken reseptistä, mutta perustuu pääsosin siihen.

img_3466.jpg

Sikke Sumarin helppo focaccia (mukaelma):

3 dl huoneenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
400 g durumvehnäjauhoja (tavallisetkin käyvät)
Reilu rkl hyvää oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria myllystä
3 rosmariinin oksaa tai punasipulia, kirsikkatomaatteja tai fetaa, oman maun mukaan

Sekoita veteen hiiva ja sokeri ja lisää jauhot ja oliiviöljy. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Anna taikinan nousta ainakin tunti ja lisää lopuksi 1 tl suolaa.

Levitä taikina voideltuun vuokaan (liian pieni satsi uunipellille) ja kohota vielä noin vartti. Painele sormilla/haarukalla reikiä taikinaan ja voitele leipä sitten oliiviöljyllä. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Painele valitsemasi ”lisuke” leivän päälle: rosmariinin oksat tai punasipuli ja/tai feta ja kirsikkitomaatit.

Paista uunissa 220°C noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

img_3465.jpgEnsimmäisellä kerralla laitoin päälle punasipulia ja nyt toisella kerralla fetaa. Seuraavalla kerralla ajattelin lisätä fetan kaveriksi kirsikkatomaatteja. Kaverini kertoi voitelevansa focaccian aina valkosipulin makuisella oliiviöljyllä, joilloin leivästä tulee erityisen maukas. Tuon vinkin aion myös ottaa kokeiluun seuraavalla kerralla.

Leivän itse leipominen on kätevä tapa vähentää muovijätteen määrää. Ja miten mahtavalta tuntuikaan syödä jotain, jonka on tehnyt alusta loppuun ihan itse, ja jonka sisällön tietää aivan tarkalleen. Makukin oli erinomainen ja kyllä itse leivotun leivän koostumus on vain jotain aivan toista, kuin kaupasta ostetun leivän. Suosittelen siis ehdottomasti leivän leipomista teille kaikille muillekin kiireisille – sen ehtii hyvin esimerkiksi sunnuntaina ja leivästä riittää hyvin koko alkuviikoksi.

-Netta / Instagram @nettafrancesca

puheenaiheet vastuullisuus ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.