Paperijätteen vähentäminen on arjen ekoteko

Kaupallinen yhteistyö: Digi- ja väestötietovirasto

Oletko koskaan miettinyt, miten paljon paperiroskaa syntyy vuosittain julkisen hallinnon kirjeistä? Siis niistä, joita lähettävät muun muassa kaupungit ja kunnat, Verohallinto ja sairaanhoitopiirit. Viranomaiset lähettävät Suomessa joka vuosi kansalaisille kymmeniä miljoonia kirjeitä, joista iso osa päätyy lopulta jätteeksi. Lisäksi jokainen kirje on tietysti vielä pakattu kirjekuoreen, joka on oikeastaan automaattisesti jätettä.

Pelkästään Verohallinto käyttää Suomessa yhdessä vuodessa 1,3 miljoonaa kiloa (!) paperia. Näin hurja paperimäärä aiheuttaa luonnollisestikin myös suuren määrän hiilidioksidipäästöjä. Päästöjä syntyy prosessin aikana muun muassa paperin valmistamisesta, painatuksesta sekä kuljetuksesta.

Onneksi viranomaisviestintään käytetyn paperin määrää on kuitenkin nykyään mahdollista vähentää. Moni meistä on jo hyvä tovi sitten siirtynyt e-laskuihin, ja esimerkiksi terveystietoja on nykyään mahdollista tarkastella sähköisesti. Nyt myös viranomaisviestintä alkaa viimeinkin siirtyä digitaaliseksi, ja tätä tukee myös Suomi.fi-viestit -palvelu. Sen käyttöönotto on kätevä tapa vähentää paperijätteen määrä, ja palvelun käyttöönotto onkin helppo tapa meille jokaiselle tehdä arjen pieni ekoteko.

Suomi.fi-viestit -palvelu on kätevä ja turvallinen tapa vastaanottaa julkishallinnon viestejä. Itse olen jo pidemmän aikaa saanut esimerkiksi yksityisen terveysaseman viestejä sähköisesti, ja Suomi.fi-viestit  -palvelu mahdollistaa nyt myös monien julkishallinon viestien saamisen digitaalisessa muodossa paperisen kirjeen sijaan. Palvelusta löytyy jo nyt esimerkiksi paljon kaupunkeja ja kuntia, virastoja ja sairaanhoitopiirejä. Palvelusta voi myös itse lähettää viestejä osalle mukana olevista organisaatioista, mikä nopeuttaa ja helpottaa asioiden hoitamista. Itse tulen varmasti olemaan palvelun kautta tulevaisuudessa yhteydessä muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Verohallinnon kanssa. Miten kätevää!

Moni varmaan myös tunnistaa tilanteen, että kun jokin tärkeä paperi pitäisi löytää, niin tietenkään juuri silloin sitä ei löydy yhtään mistään (ainakin itselleni tämän on vähän liiankin tuttua). Suomi.fi-viestit -palvelussa tärkeät dokumentit pysyvätkin hyvin tallessa digitaalisessa muodossa, eivätkä ne voi kadota tai tuhoutua. Tämä on kyllä äärimmäisen kätevää, koska papereilla nyt vain tuntuu olevan jokin mystinen kyky välillä hävitä kuin tuhka tuuleen, ja esimerkiksi muuttojen yhteydessä jotain tuntuu aina katoavan lopullisesti. Ja toki paperisissa kirjeissä on sekin vaara, että ne voivat kadota jonnekin postin kuljetuksen aikana, ennen kuin edes saavuttavat vastaanottajansa. Ja voi sitä vaivan määrää, kun jokin paperilla ollut (ja sittemmin kadonnut) dokumentti pitää sitten jostain saada itselle uudestaan!

Paperimuotoisissa dokumenteissa on sekin huono puoli, että ne vievät aika paljon tilaa, jos niitä on vähänkin enemmän. Ainakin meidän kotoa löytyy kaiken maailman kansioita ja mappeja, jotka vievät paljon tilaa eivätkä varsinaisesti mitenkään miellytä silmää. Lähinnä ne vain keräävät pölyä, koska niitä tarvitaan hyvin harvoin, mutta ne ovat kuitenkin sellaisia, että ne on pakko olla olemassa eikä niitä siksi voi heittää poiskaan. Miten vapauttava ajatus onkaan, että jossakin vaiheessa suurin osa tärkeistä dokumenteista olisi digitaalisessa muodossa, hyvässä tallessa eikä viemässä tilaa kotoa (!!). Tähän Suomi.fi-viestit -palvelu tuo varmasti paljon apua tulevaisuudessa.

Suomi.fi-viestit -palvelulla on jo nyt puoli miljoonaa käyttäjää, ja käyttäjämäärä on jatkuvassa kasvussa. Tätä edesauttaa varmasti se, että palvelun käyttöönotto on helppoa. Palvelua voi käyttää joko tietokoneella tai älypuhelimella. Palvelun käyttö on turvallista, koska se vaatii tunnistautumisen ennen käyttöä. Tunnistautumiseen tarvitaan joko pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai henkilökortissa olevan kansalaisvarmenne. Viestit eivät voi mennä käyttäjältä ohi, koska palvelu lähettää niistä aina ilmoituksen joko tekstiviestinä tai sähköpostitse.

Latasin taannoin itselleni käyttöön Suomi.fi-viestit -palvelun, ja nyt haluan haastaa teidät kaikki muutkin tekemään saman! Yhdessä me voimme vähentää paperiroskan määrää, ja mitä useampi tämän palvelun lataa käyttöönsä, sitä suurempi määrä paperia säästetään. Otatko haasteen vastaan?

-Netta

puheenaiheet vastuullisuus suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *