Puutarhaunelmia ja kesän odotusta

Toukokuu on hurahtanut työkiireiden merkeissä ja aikaa on jäänyt melko vähän millekään muulle. Ehdimme kuitenkin kevään toistaiseksi lämpimimpänä päivänä vierailla mökillämme tekemässä vähän pihatöitä ja haaveilemassa lähestyvästä kesästä.

Pihamaamme kevätkukat olivat alkaneet nousta esiin, ja sieltä täältä pilkotti muun muassa sinisiä, keltaisia, liiloja ja valkoisia kukkia. Ilmojen lämmetessä kukkia ilmestynee yhä vain esiin, ja kohta saadaan toivottavasti pikkuhiljaa myös lehtiä puihin ja pensaisiin. Odotan erityisesti sitä, kun pihamaamme ihanat vaaleanpunaiset pionit puhkeavat kukkaan.

Pihan suhteen on paljon ajatuksia ja toiveita, mutta ei mitään kovinkaan pitkälle edistyneitä suunnitelmia. Piha on jo nyt monipuolinen, kaunis ja hyvinhoidettu, mutta ei ehkä ihan täysin meidän näköisemme. Uusia ulkokalusteita ostamme jossain välissä varmasti, nyt käytössä ovat edellisten omistajien vanhat muovikalusteet. Terassi olisi myös tarkoitus rakentaa jossain vaiheessa, vanha keinu kunnostaa ja siirtää nykyiselle grillipaikalle ja uusia perennoja kaipailen myös. Lisäksi suunnittelemme paljun hankintaa, ja minä haaveilen myös jonkinlaisesta vesialtaasta suihkulähteineen.

Lumi yllätti meidät syksyllä odotettua aiemmin, ja meiltä jäi silloin tyystin haravoimatta. Niinpä haravoimmekin tällä kertaa monta tuntia. Lehtiä oli niin paljon, että kolme kompostiamme tulivat kaikki täyteen ja loput lehdet jouduimme pakkaamaan jätesäkkeihin. Nyt kun nurmikko on lehdistä puhdas, luulisi sen alkavan pian taas vihertää. Tämä lisääntyvä vihreys on valon lisäksi toinen asia keväässä, joka saa hyvälle tuulelle. Pitkän harmaan jakson jälkeen vihreä, keltainen ja muut kirkkaat värit näyttävät vaan niin ihanilta!

Kasvimaalla makaavat vielä kevättalvella leikkaamamme omenapuiden oksat. Ne olisi tarkoitus kärrätä pois, ja pian pitäisikin alkaa hommiin kasvimaallakin. Maa pitää kääntää ja lannoittaa. Kunhan ilmat tästä nyt kunnolla lämpenisivät, voisi jotain alkaa kasvattaakin. Perunaa, porkkanaa, sipulia, salaattia, yrttejä.. Ihan hirveästi en ole ehtinyt näitä asioita vielä miettiä tai valmistella, mutta pian siihen täytyy paneutua enemmän. Onneksi itselläni on kohta pahin kiire töissä ohi ja sitten edessä pitkä kesäloma, jolloin on aikaa satsata puutarhanhoitoon ja muihin mökkipuuhiin oikein kunnolla.

Istuskelin hyvän tovin takapihan kallioilla lämmittelemässä. Vaikka talvi tuntuu aina niin uskomattoman pitkältä, harmaalta ja suorastaan loputtomalta ajanjaksolta, mietin kuitenkin siellä istuskellessani, että selvittiinhän siitä taaskin. Jälleen se on kunnialla läpi puskettu ja yhtäkkiä onkin taas jo kesä. Vaikka edellisestä kesästä tavallaan tuntuu olevan ikuisuus, niin toisaalta se kuitenkin oli täällä ihan hetki sitten. Ja nyt se on täällä taas.

Jollain typerällä tavalla mieleeni koittavat hiipiä myös sellaiset ajatukset kuin "no, se on lyhyt ja kohta se on ohi ja sitten on taas syksy". Nyt yritän tietoisesti sysätä kaikki tällaiset ajatukset syrjään ja nauttia vain hetkestä. Miksia murehtia huomisen murheita kun voi nauttia tämän päivän iloista? Siinäpä itselleni ajattelemisen aihetta ja tavoitetta.

-Netta

Kommentoi