Sinä omistat tarinasi

Sinä omistat kaiken, mitä sinulle on tapahtunut. Kerro tarinasi. Jos ihmiset haluaisivat sinun kirjoittavan heistä lämpimämmin, heidän olisi pitänyt käyttäytyä paremmin. -Anne Lamott

Aina välillä sitä miettii, mistä voi blogiin kirjoittaa. Ja samaa mietin nyt, kun olen alkanut kirjoittaa yhtä toista tekstiä, joka on osittain omakohtainen. Mietin, voiko tästä ja tästä kirjoittaa, koska se voi loukata tai suututtaa  jonkun toisen. Koska hän ei ehkä haluaisi että kirjoitan tästä. Hän ei varmaan tykkää.

Mutta sitten törmäsin tuohon yllä olevaan sitaattiin, ja se pysäytti. Minä omistan oman tarinani. Minä saan jakaa sen, koska se on minun. En tietenkään tule koskaan kirjoittamaan muitten ihmisten henkilökohtaisista asioista, juoruilemaan tai loukkaamaan ketään tahallani. Mutta jos jonkun ihmisen käytös on vaikuttanut minuun merkittävästi ja aiheuttanut minussa syvästi vaikuttaneita tunteita ja ajatuksia ja jos hänen toimintansa on vaikuttanut koko elämääni, miten edes voisin jättää kokonaan mainitsematta asiasta. Minä saan kertoa rehellisesti minun tarinaani ja sitä, miten muut ovat siihen vaikuttaneet. On ollut aikoinaan heidän omalla vastuullaan, miten he ovat itse käyttäytyneet ja erilaiset tilanteet hoitaneet. En voi viettää koko elämääni pohtien, suuttuuko joku jos mainitsen jotain heidän tekemisistään tai sanomisistaan. He voivat toki puolestaan kertoa oman tarinansa. Ja minun käytökseni voi heidän näkökulmastaan vaikuttaa erilaiselta kuin minun omasta näkökulmastani. Koska niin se menee. Jokaisella on oma tarina, jonka päätähtiä he ovat.

Tämä sitaatti on pyörinyt nyt jo jonkin aikaa mielessäni. Joku siinä iski syvälle. Luulen, että kyse on siitä, että olen ollut koko elämäni niin äärimmäisen kiltti, mukautuva ja miellyttämishaluinen ihminen, että nyt kun olen hieman pyristellyt siitä roolista eroon, saan jonkinlaista boostia tällaisista sanoista. Että todella, ei ole aina minun tehtäväni miellyttää muita ja pitää heidät tyytyväisinä. Molempien osapuolten vastuulla on huomioida toisensa. Ja ihmisten, jotka ovat käyttäytyneet huonosti tai epäreilusti, on itse asiassa hyvin itsekästä olettaa, että kyseisistä asioista pysyttäisiin aina ja ikuisesti hiljaa.

Oli sitten kyse kirjoittamisesta tai ihan mistä hyvänsä elämässä, sinä omistat sinun tarinasi ja sinulla on oikeus sanoa ja nähdä asiat omalta kantiltasi. Miksi se joskus unohtuu?  Jälleen jotain, mitä pitää opetella muistamaan ja sisäistämään. <3

-Netta

Ps. Kuvista kiitos Tyhjä Ajatus -blogin Sarandalle <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *