Vapusta ja juhlista ylipäänsä

Joulu ja pääsiäinen ovat siitä helppoja juhlia, että niihin on yleensä olemassa selkeät perinteet, joiden mukaan toimitaan - vietetään aikaa rauhassa sukulaisten kanssa ja ladataan akkuja. Sen sijaan vappu, juhannus ja uusi vuosi ovat vähän kinkkisempiä; jotain pitäisi tehdä, mutta harvoin on valmista toimintasuunnitelmaa takataskussa. Vähän joutuu siis aina improvisoimaan, mutta tähänkin on itselläni jo yksi vakiintunut kaava olemassa. Jos mitään kivaa tekemistä ei ole tiedossa, kutsun yleensä kourallisen kavereita kylään ja ilmoitan pitäväni nyyttärit. Kaverit tuovat jokainen jotain herkkuja yhteiseen pöytään ja näin minä vältyn järjestelystressiltä.

Tänä vappuna päätin sitten järjestää vappupäivän brunssin, ja kaava oli yhtä rento ja helppo kuin aiemminkin: nyyttärit stressittömällä meiningillä. Koristeluiksi riitti pöytään levitetty raidallinen liina, kattoon ripustettu viiri ja muutamat ilmapallot ympäri asuntoa.

Usein blogeissa näkee upeita, viimeistä piiruaan myöten suunniteltuja kattauksia. En tiedä, kuinka monen ihmisen todellisuuteen ne oikeasti kuuluvat. Varmasti joidenkin, mutta meidän kattaukset syntyvät puhtaasti sen pohjalta, mitä kaapeista löytyy. Kattauksessa yhdistyvät eriparilautaset, niin lasiset kuin muovisetkin astiat ja Ikean servetit. Tällä kertaa onnistuin löytämään muutamia, joissain aiemmissa juhlissa käytettyjä koristeita kaapin pohjilta. Ja ihan kivalta näyttää tämäkin kattaus!

Nyyttäripöydässämme oli muun muassa itsetehtyjä lihapullia ja parsapiirakkaa, nakkisarvia, leipää, smoothieta, salaattia, juustoja ja munkkeja. Me teimme aiemmin viikolla itse juhlia varten simaa, ja siitä tuli niin hyvää, että itsetehdystä vappusimasta saattaa kyllä tulla uusi vapputraditio. Lisäksi tarjolla oli tietysti suomalaiseen tapaan kahvia, muumimukeista luonnollisestikin.

Usein tuntuu, että harva jaksaa nykyään pahemmin järjestää juhlia tai illanistujaisia, "koska siinä on niin kova vaiva". Mutta jos on liikkeellä rennolla otteella eikä nipota pikkuasioista, saa juhlat kyllä järjestettyä tosi helposti. En usko, että ketään pahemmin kiinnostaa, oliko käytössä pahviset vai posliiniset lautaset tai edes siitä, pyörikö nurkassa pari villakoiraa. Tärkeintä on hyvä tunnelma, seura ja rento meininki. Ja nyyttärimeiningillä saa yleensä kasaan aivan ihanan herkkupöydän, josta löytyy sellaisia ruokia, joita ei itse olisi mitenkään keksinyt väkertää. Tällaisia pippaloita meillä lienee tiedossa jatkossakin usein :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.