PUNAJUURIPATALEIPÄ
PUNAJUURIPATALEIPÄ
1 leipä – 80 min
Tarvitset
5 dl Punajuurimehua
(käytin itse keitettyjen punajuurten nesteen)
2 rkl Hunajaa
2 tl Suolaa
11 dl Vehnäjauhoja
2/3 ps kuivahiivaa (11g:sta)
Vaiheet
- Lämmitä punajuurimehu 42- asteiseksi. Sekoita hunaja ja suola joukkoon
- Sekoita kuivahiiva ja jauhot. Käytä tarvittaessa enemmän tai vähemmän jauhoja.
- Lisää jauhot punajuurimehuun ja vaivaa yleiskoneella 5 min tai käsin hieman pidempää. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan n.12-18 tunniksi.
- Ota taikina huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen leipomista. Kumoa taikina leivinpaperille ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- Laita kannellinen valurautapata uuniin kuumentumaan 225 asteeseen. Nosta leipä varovasti kuumaan pataan. Peitä kannella ja paista 45 min.
- Kumoa leipä pois padasta jäähtymään. (Kuori pysyy rapeana, kun et peitä sitä liinalla)
ENJOY !
– Noora