raflavinkki turkuun: smör

Toissa viikonlopun Turun-reissun kohokohta oli synttäri-illallinen ravintola Smörissä. Alkuperäinen suunnitelmani oli varata pöytä Kaskiksesta, mutta pieni ravintola oli buukattu täyteen jo kuukausia etukäteen. Bongasin kuitenkin Suomen parhaat ravintolat -listalta toisen turkulaisen fine dining -raflan, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi! Söimme pidemmän menun ”Seiska” täydellä viinipaketilla, ja seitsemän ruokalajin lisäksi pöytään kannettiin alkuun keittiön tervehdys sekä ennen jälkiruokia pieni, makea yllätys.

Keittiön tervehdys

Omiksi suosikeikseni menusta nousivat alkuruokien kuha-annos ja supermurea karitsa. Vähintään yhtä iloisesti yllättivät listan ulkopuolelta pöytään tuodut keittiön tervehdykset: alun maa-artisokkavaahto lisukkeineen sekä ennen jälkkäriä tarjoiltu mustikkainen marenki. Empiiriseen tutkimukseen perustuva kriteerini erinomaiselle annokselle on, että ensimmäisen haarukallisen tai lusikallisen kohdalla alkaa naurattaa. Maa-artisokkavaahto onnistui siinä täydellisesti, ja kuhankin kohdalla suupielet kääntyivät hymyyn!

Rapeaa kanannahkaa, säilöttyä selleriä ja ruskeaa voita
Kuhaa, seljankukkaa ja persiljakreemiä

Tarjoilija naureskeli, että Smörissä nimi oikeuttaa ja velvoittaa voin ja suolan käyttöön, ja annoksissa suola olikin hallitsevampi elementti kuin mihin olen ainakaan itse tottunut. Kuitenkin vain kanannahka-alkupalassa suolan määrä oli selkeästi yliammuttu, ja senkin kohdalla haluaisin uskoa kokilla käyneen juuri meidän iltanamme inhimillisen erheen.

Palvelun puolesta Smör meni kertaheitolla omalle top-listalleni jo edesmenneen Oxin ja Copas y Tapasin rinnalle. Tarjoilijamme ja sommelierimme Aki kertoi viineistä ja ruoista yhtä aikaa ammattimaisesti ja persoonallisesti, ja innostus hänen tarinoidessaan  viinitiloista ja muun muassa kahden lehmän laajuisesta juustolasta tarttui itseenkin. Vaikka lähes sanasta sanaan samat jutut kuuluivat myös muista pöydistä, palvelusta jäi henkilökohtainen ja vahvasti läsnä oleva fiilis.

Rapeaa kanannahkaa, säilöttyä selleriä ja ruskeaa voita
Ruotsalaisia simpukoita ja Lindrothin puutarhan vihreitä

Suosittelen Smöriä lämpimästi kaikille hyvän ruoan ystäville! Smörin kohtuullista hintatasoa ihmetellessä meille muuten vinkattiin, että Turussa fine diningin hinnat ovat johdonmukaisesti matalammalla kuin Helsingissä, ja jokainen hintojen nostoa yrittävä on tuomittu turmioon (tai ainakin asiakaskatoon). Seuraavalla Turun-visitiillä kohteeksi valitaan varmasti Kaskis – tai pikemminkin reissun ajankohta valitaan ravintolan varauskalenterin mukaan – mutta myös muuten kaupunki on jatkossa vähintään varteenotettava ruokalomakohde.

Ahvenanmaan luomukaritsaa, puikulamuussia, fondantti ja rakuunakastiketta
Luomujugurttia ja vadelmaa
kulttuuri ravintolat
Kommentit (1)
  1. Kotimaanmatkailu on ihanaa Suomessa etenkin kesäisin 🙂 Huomenna ollaan lähdössä poikaystäväni kanssa Tampereelle ja käydään myös taidemuseoissa Mäntässä. Mietittiin juuri, että seuraava kohde sitten heinäkuun lomilla voisi olla Naantali-Turku-reissu. Tämä ravintolavinkki täytyy silloin ptiää mielessä, annokset näyttää ihanilta!<3
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *