Koolla on ehkä sittenkin väliä
Miten määritetään vartalon ”oma oikea koko” kun lähdetään tekemään vaatehankintoja? Mitä kokoa olen itse? Olen itse mm. Zaran kokoa 40, Voglian kokoa 36, Karen Miller 12, Lewiksen 28″ ja Pepe Jeansin tuumat eivät veny näihin mittoihin alkuunkaan. Olen kaikkea näitä ja vielä mionesti näiden väliltäkin, riippuen valmistajasta ja valmistajan kotimaasta. US ja UK -koot poikeavat, Italia ja Espanja ovat tunnetusti ihan erikokoluokissa. Jokaisella valmistajalla on olemassa oma mittataulukko, jonka avulla kaavat sarjoitetaan. Kaavoituksessa on jo huomioitu yrityksen tarkaan määrittämä käyttäjä/asiakasprofiili. Siis mitä kokoa, jos tilaan verkkokaupasta?
Miten paljon voi luottaa esim. mittataulukoihin, joita kuluttajienkin hyödyksi on tehty? Nettikaupan kasvaessa räjähdysmäisesti, kaupan sovituskopissa sovittaminen on siirtynyt omakodin autuaaseen rauhaan. Omalle vartalolle mahdollisimman sopivan valitseminen on haaste, kun koon tai mallin vaihtaminen on huomattavasti hankalampaa kuin perinteisessä kaupassa, jossa riittää vain kipaisu notkuville vaatetangoille. Vaihtaminen verkkokaupassa on aikaa vievää puuhaa, lisäksi postikulut saattavat kaatua omaan nilkkaan. Lähes kaikilla verkkokaupoilla on oma kokotaulukko selkeästi esillä. Hyvä! Valitettavasti esim. Stockmannin verkkokaupassa se on lähes sama kuin Finatexin mittataulukko, eli se ei huomio mitenkään kaikkien eri valmistajien todellisuudessa käyttämiä mitoituksia. Aikoinaan kun opiskelin ompelijaksi 90-luvulla, kovasti puuhattiin vaateteollisuudelle yhtä yhtenäistä mittataulukkoa. Sitä edelleen odotellessa!
Tutkin asiaa netissä aikani, tavoitteenani oli löytää jotain apua verkkoshoppailijalle. Löysin loistavan sivuston What Size Am I? (http://sizes.darkgreener.com/) johon voi laittaa omat mitat ja ohjelma määrittää mitä kokoa olet määrätyissä vaatemerkeissä ja myymäläketjuissa. Hajonta on laaja, sivuille on siis käyttöä jatkossakin. Merkit ovat hyvin tunnettuja (etenkin UK/US -akselilla) ja osaa merkeistä ei Suomessa myydä lainkaan, mutta siksipä sivusta onkin suuri apu verkkoshoppaajalle. Useinhan verkkokaupasta ostetaan juuri sitä mitä Suomessa ei ole tarjolla.
Ainoa asia mitä selkeästi jäin nettisivulta kaipaamaan oli esim. housun sisäpituus ja hihan pituus. Valitettavasti kaikki upeat pitkät naiset pettyvät usein juuri lahkeiden ja hihojen pituuteen. Ainahan pois saa, mutta mistä lisää pituutta? Nämä ovat juuri niitä mittoja, joihin valmistajat määrittävät omat standardit. Olisi varmasti hyvä lisä käyttäjille.
Toinen hieno tuttavuus nettikaupassa on suomalaisnaisten kehittämä ns. virtuualisovituskoppi nimeltä Stylewhile. Palvelusta lisää tietoa Etelä Suomen Sanomat artikkelissa. Palvelussa on tarjolla laadukkaita kansainvälisiä vaihtoehtoja ja sen saa pian ladattua appsina iPadille. Tutustukaa ja ihailkaa suomalaista (nais)osaamista! www.stylewhile.com