Zero Waste Tulee -Oletko Valmis?

Zero Waste, kuinka moni on kuullut kyseisestä elämäntavasta? Tai ehkä vielä tärkeämpi kysymys, kuinka moni olisi itse valmis ryhtymään moiseen? Uskon, että moni epäilee tai pitää ajatusta täysin hulluna.

Zero Waste -nimi on hieman harhaanjohtava, joten epäluulon sitä kohtaan ymmärtää hyvin. Eihän kukaan pysty elämään täysin roskatonta ja jätteetöntä elämää? Itse en ainakaan usko, että nyky-yhteiskunnassa jokaisella on siihen mahdollisuutta. Se ei silti tarkoita, etteikö Zero Waste olisi ideaalein päämäärä, johon meidän kaikkien tulisi pyrkiä. Mistä siis oikein on kyse?

Itse aloitin oman Zero Waste -matkani vasta kolme päivää sitten, mutta ensimmäinen asia mitä opein on: there is no zero waste –yet. Liikkeen ydinidea on vähentää kaatopaikalle (tai vastaavasti jätteenpolttoon) lähetettävän jätteen määrä minimiin, mutta mistään nollatoleranssista ei ole kyse. Ensisijaisesti kyse on kierrätyksen maksimoinnista sekä kulutuksen vähentämisestä. Zero Waste ajattelu on osa Kiertotaloutta (Circular Economy), jossa pyritään varmistamaan tuotteiden mahdollisimman tehokas uudelleenkäyttö. Panostetaan siis tuotteisiin, jotka on valmistettu kierrätettävästä materiaalista ( mukaan lukien pakkaus) ja joita pystymme mahdollisimman pitkälle uusiokäyttämään ja hyödyntämään muissa tarkoituksissa kuin mihin ne oli alunperin luotu. Lopputulos: tuotamme vähemmän haaskuuseen joutuvaa jätettä. Tämä käy järkeen aika hyvin, eikö? Alla oleva kuva tiivistää tämän logiikan hyvin:

circular_0.jpg

 

Kuva: Plan C – Empowerin Circular Futures

Kuitenkaan täydellisen Zero Waste -elämän tavoittelu ei kuulosta vielä kovin realistista. Se on päämäärä, johon liikkeellä pyritään, mutta niin pitkällä me emme vielä ole. Tosin poikkeuksiakin löytyy. Kannattaa esimerkiksi tsekata Zero Waste:n pioneeri Lauren Singer (Trash is For Tossers), jonka neljän vuoden roskat mahtuvat 0,5 litran lasipurkkiin. Itse uskon, että tärkeintä Zero Waste -elämäntavan kannattamisessa on lähettää signaalia siitä, mitä me tulevaisuudeltamme haluamme. On tärkeää puuttua epäkohtiin ja vaatia muutosta parempaan, mutta on myös hyvä tunnustaa, ettei vastuu roskattomasta tulevaisuudesta ole pelkästään yksilöiden harteilla. Silti, mitä useampi Zero Waste -elämää kannattaa, sitä enemmän roskattomia, ekologisesti valmistettuja, pakkaus -vapaita vaihtoehtoja tulee jokaisen saataville, myös meillä Pohjoismaissa. Tiesitkö, että Kööpenhaminaan avattiin viime kesänä Pohjoismaiden ensimmäinen pakkaus-vapaa supermarketti, Løs Market  (Lue uutinen täältä.) , siinä missä vastaavia on jo viimeisen 10 vuoden ajan löytynyt ympäri Eurooppaa, (esim. Lontoo, Pariisi, Berliini, Barcelona, Milano, Wien, Antwerpen, Torino, Verona, Utrecht) ? Hassua, miten Pohjoismaat tulevat jälkijunassa tällä saralla..

Miten sitten aloittaa Zero Waste -elämäntapa?

Ensiksi muistutus; uuden elämäntavan omaksuminen vie aikaa, joten älä lannistu, jos homma ei lähdekään käyntiin odottamallasi tavalla. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan pieni askel kerrallaan. Alle listasin 3 yksinkertaista pointtia, joilla itse lähdin alkuun.

1. Lopeta turhien asioiden ostaminen

Ensimmäinen askel on erottaa, mitä asioita oikeasti tarvitset ja mitä vain hetken mielijohteesta haluat. Tarpeen ja halun raja on yllättävän häilyvä, joten älä päästä itseäsi helpolla. Ostotilanteissa yritä kyseenalaistaa, miten pakollinen juuri tämä ostos on ja mihin tarkoitukseen se loppujen lopuksi tulee. Mieti, voisitko mahdollisesti lainata, vuokrata, vaihtaa tai tehdä itse saman asian. Kannattaa myös aina ensisijaisesti suosia second-hand liikkeitä, sen sijaan että marssit suoraan ostamaan uutena.

2. Kieltäydy kertakäyttöisistä (muovi)esineistä

Helppo tapa aloittaa on kieltäytyä kaikista kertakäyttöisistä esineistä, esim. kertakäyttöastiat, pillit sekä drinkkitikut/-koristeet, muovipussit, take-away -kupit, kuitit ja muovipullot. Sen sijaan yritä aina kantaa mukanasi kestoversiota. Lasinen juomapullo, kangaskassi, aterimet, kestävä take-away kuppi ja kannettava astia -setti. Itse en vielä tätä viimeistä omista, mutta tulevaisuudessa aion hankkia!

3. Suosi paikallisia markkinoita

Hyvä vinkkinä ruokaostosten tekoon on aloittaa kartoittamalla missä ja milloin paikallisten viljelijöiden markkinat pidetään. Meillä lähimmän torin “Farmer’s Market” on kolme kertaa viikossa, joten ruokaostokset on helppo ajoittaa ja suunnitella sen mukaan. Markkinoilta saa niin yritit, kasvikset, marjat, hedelmät, lihan ja kalan, kananmunat kuin jotkut juustotkin helposti ja kätevästi ilman ylimääräisiä muovikääröjä.

Yksinkertainen sääntö on myös pitää mielessä tämä viiden R:än hierarkia:

REFUSE – kieltäydy turhasta kulutuksesta

REDUCE – vähennä kulutusta

REUSE – uudelleenkäytä kaikki mahdollinen (tässä kannattaa käyttää mielikuvitusta)

ROT -kompostoi kaikki, mitä pystyt.

RECYCLE – kierrätä eteenpäin, jos et enää itse käytä, etkä keksi tarpeellista uusiokäyttötapaa

 

zerowasteinvertedpyramidofwaste-refusereducereuserotrecycleandlandfillfromwww.goingzerowaste_0.jpg

Kuva: Going Zero Waste

 

Kuulostaako Zero Waste vielä yhtä kaukaiselta? 

Kiitos, että luit ensimmäisen blogi tekstini ja toivottavasti pysyt jatkossakin mukana! Niinkuin totesin, oma Zero Waste -matkani on vasta alussa, joten lisää kokemuksia, tarinoita ja vinkkejä on takuuvarmasti luvassa. 

 

-Jemilia 

 

 

 

Muoti Uutiset ja yhteiskunta Vastuullisuus Trendit
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.