Mitä on kestävä kulutus?
Ajattelin, että tähän väliin voisin kirjoittaa hieman siitä, miksi tämän blogin halusin perustaa ja mihin tällä pyrin. Eli, itse blogin perustaminen on pyörinyt mielessä jo monien vuosien ajan. Tosin aihealueet ja päämärät ovat vuosien aikana kääntyneet päälaelleen – siinä, missä kymmenen vuotta sitten haaveilin omasta muotiblogista, päädyinkin loppujen lopuksi kirjoittamaan “kestävästä kulutuksesta” – ja hyvä niin.
Tästä päästäänkin itse asiaan. Mitä on “kestävä kulutus”? Onko sellaista olla edes olemassa?
Periaatteessa ei, koska kaikki kulutus saastuttaa ja syö luonnonvaroja jossakin määrin. Sinällää “ kestävä kulutus” on paradoksaalinen käsite –se on täysin järjenvastainen. Tosiasia kuitenkin on, ettei käsitteelle “kestävä” (sustainable) ole olemassa universaalia määritelmää. Valtiot, yritykset, organisaatiot, media, poliitikot, tutkijat, kuluttajat jne. puhuvat “kestävästä kehityksestä” tai “kestävästä kulutuksesta” vailla täydellistä yhteisymmärrystä, mitä käsitteellä tarkoitetaan tai mitä siihen sisältyy. Niinpä “kestävälle kulutukselle” on myös olemassa monta eri määritelmää, ja siksi onkin fiksua avata nyt, mitä minä tarkoitan puhuessani aiheesta.
Minä ymmärrän kestävän kulutuksen vaihtoehtoisena lähestymistapana nykyiseen kulutuskulttuuriin, mutta en kuitenkaan anti-kulutuksena (vaikka se olisikin kaikista kestävIN tapa). Kestävä kulutus on tietoista, vastuullista ja harkinnanvaraista kuluttamista. ”Kestävä” käsitteenä sisältää kolme ulottuvuutta eli sen lisäksi, että kulutuksen tulisi olla ympäristön kannalta kestävää, tulisi sen olla sitä myös sosiaaliselta ja taloudelliselta kannalta. Tuotannon eettisyys sekä luonnonvarojen käytön minimointi ja kierrätys ovat kaikki yhtä tärkeitä elementtejä. Alla on kaksi hyvää määritelmää, jotka osuvat hyvin yhteen sen kanssa, miten myös itse käsitteen ymmärrän.
Entäs, mikä tämän blogin tarkoitus on?
Päällimmäinen tarkoitus on tarkastella ja myös kyseenalaistaa kulutusta ja vallitsevaa kulutuskulttuuria sekä pohtia vaihtoehtoisia tapoja elää ja kuluttaa vastuullisemmalla ja kestävämmällä tavalla, kuitenkaan hyvinvoinnista (huom. ei sama kuin elintaso) tinkimättä. Eli kirjoitan nimenomaan kuluttujan näkökulmasta, ja miten kuluttajan valinnoilla voidaan pyrkiä kohti muutosta. Kirjoitan aiheesta (ja välillä myös aiheen vierestä) puhtaasta mielenkiinnosta ja halusta kehittyä ja oppia lisää. Viimeisen vuoden olen opinnoissani keskittynyt kestävän kehityksen ja erityisesti kulutuksen kysymyksiin, mikä viimeistään on sytyttänyt liekkini aihetta ja tämän blogin perustamista kohtaan.
Olen erittäin onnellinen, jos blogini inspiroi myös teitä pohtimaan samoja asioita ja muuttamaan omia kulutustottumuksiaan, mutta tarkoitus ei ole tuomita ketään. Itsekin vielä yritän löytää tasapainoa näiden monimutkaisten kysymysten keskellä ja siitä tässä nimenomaan on kysymys – kriittisemmin tarkastella omaa kulutustaan ja ymmärtää sen vaikutukset ”isommassa kuvassa” ja pyrkiä jatkossa tekemään viisaampia valintoja.
-Jemilia ♡