LATTIAMATERIAALIN VALINTA

Lattian valinta – miten se voikaan viedä näin paljon aikaa. Lattia on niin massiivinen pinta-ala, että se vaikuttaa koko talon yleisilmeeseen ja olen siksi käyttänyt sen pohtimiseen ja vertailuun melkoisesti aikaa. Olin tehnyt valintaa jo syksystä lähtien ja suosikki ehti vaihtua monta kertaa ennen lopullista päätöstä. Meillä on tarkoitus jättää hirsiseinä näkyviin ja puun sävyyn kaikissa kuivissa tiloissa, ja se teki muiden materiaalien valinnasta todella haastavaa. Ehtihän tästä kehkeytyä pieni stressikin jo, kun sopivaa ei tuntunut löytyvän.

Testailin erilaisia puunsävyjä pitkin matkaa, mutta aina päädyin siihen, että hirsiseinien kanssa lopputuloksessa on liikaa puuta. Jossain vaiheessa suosikkini oli Timberwisen parketti, mutta parketin kestävyyden lisäksi sen hinta alkoi tässä vaiheessa projektia olla vähän liian suuri. Yhden rajoitteen asetti myös se, että halusin kaikkialle saman lattiamateriaalin, jolloin sen tulisi kestää eteisessä myös jonkin verran kosteutta. Laattalattia taas tuntui liian kovalta vaihtoehdolta, kun lasten kanssa lattialle tippuu milloin juomalasi milloin puhelin. Laatan osalta mietin myös korkean tilan kaikumista, koska meille ei näillä näkymin ole tulossa kattoon mitään akustiikkaratkaisua. Betonilattiaa harkitsin myös, mutta sen taas olisi joutunut pinnoittamaan, jotta olisin saanut siihen sopivan sävyn.

Onneksi törmäsin ihan hetki sitten tähän Pergon marmorivinyyliin. Tilattiin tästä ensin pari pakettia testiin ja todettiin, että se sopii ihan täydellisesti hirsiseinien kaveriksi meidän kotiin. Marmorikuviointi tuo sopivaa vaaleutta ja valoisuutta huoneisiin valkoisten väliseinien lisäksi, ja materiaali on pehmeä jalan alla, mutta pintana kestävä. Vinyylihän kestää myös jonkin verran kosteutta, joten eteisessäkään ei tarvitse pelätä kosteusvaurioita, jos lattialle sattuu jäämään kuraiset kengät 💦

Helpottavaa, että yksi isoimmista materiaalivalinnoista on nyt tehty ja tilattu. Tämän koronatilanteen vuoksi kävi jo mielessä mahdolliset saatavuusongelmat, mutta näillä näkymin lattia saadaan meille ihan aikataulussa. Jännityksellä odotan miltä se tulee sitten näyttämään isolla pinnalla 😊

Mukavaa viikkoa! Toivottavasti olette pysyneet terveinä 🖤

//Krista

Kommentit (10)
 1. Karoliina S
  16.5.2020, 15:09

  Ah, tuosta lattiasta tulee varmasti tosi kiva! Meille nousee kohta myös Honkarakenteen talo ja samoja asioita pohditaan. Päädyttiin betonipintaan, ja nyt jännittää että miten ja millä maalisävyillä se toimii, paljonko tarvitaan mattoja jne… 🙈
  Jään lukemaan 🙂

  1. Kiva kuulla! Betoni on kyllä kaunis lattiassa 🙂 Meilläkään ei ole aiemmin ollut vinyylilattiaa joten jää nähtäväksi miten toimii.

 2. Ella Nieminen
  23.4.2020, 11:23

  Hei!
  Hyvä lattiavalinta! Meillekin nousee kesällä Honkarakenteen talo 🙂 Ollaan myös jättämässä hirret sisäpuolelta puun sävyisiksi. Oletteko silti käsittelemässä pinnan jollain ettei se tummene/kellastu?

  1. Ella Nieminen
   14.5.2020, 10:33

   huhuu? olisi mukava saada vastaus 🙂

   1. Pahoittelut, jostain syystä en ollut saanut edellisistä kommenteista ilmoitusta. Käsitellään pinta vahalla tai öljymaalilla, en ole vielä ehtinyt testailla eri vaihtoehtoja, joten en osaa sanoa mihin lopulta päädytään 🙂

    1. Ella Nieminen
     19.5.2020, 10:42

     Okei selvä ja kiitos 😊 Meidän tarvitsisi tehdä päätös pian, mitä tilataan kokeiluun. Ollaan mietitty Tremax-käsittelyä vähän alle. Puun tummeneminen vuosien kuluessa tosiaan mietityttää. Honkarakenteen yhteistyöblogen yms. kautta en ole Tremaxin puolesta puhujiin törmännyt.

     1. Me itseasiassa päädyttiin käsittelemään hirret nyt Tremaxilla, koska muutamiin hirsiin oli tullut tummia pilkkuja joihin ei kevyt hiontakaan tepsinyt. Yläkerta on nyt käsitelty 3 kertaa ja tummumat on lähes kokonaan lähteneet. Otettiin lisäksi testipurkki Suomenluonnonmaalien Auro hirsisuojaa, ja katsotaan millainen pinta sillä tulisi.

      1. Ella Nieminen
       21.5.2020, 21:46

       Hyvä siis, kun tekin löysitte Tremaxin! Ajateltiin käsitellä hirret heti jo ennen väliseinien tekoa, eli mahdollisimman nopeasti. Mutta hienoa, että tavara toimii myös jälkikäteen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *