MAATÖIDEN ALOITUS JA LOUHINTA

Pari päivää sitten, sateisena keskiviikkona, tontilla alkoi tapahtua, kun maaurakoitsija aloitti hommat. Meillä maatyöt tekee Maanrakennus M. Åhman, jonka löysimme meidän vastaavan työnjohtajan suosituksesta. Häneltä saimme koko urakan puunkaatoineen ja louhintoineen.

Keskiviikkona metsuri kävi kaatamassa isot puut (5 mäntyä, 1 koivu ja 2 vaahteraa) ja maaurakoitsija alkoi kaivaa kalliota esiin. Torstaina tontilla olikin jo Terrawise poraamassa reikiä louhintaa varten. Poraukset jatkuivat vielä tänään perjantaiaamuna, ja saman päivän aikana päästiin räjäyttelemään. Louhijat olivat varautuneet jatkamaan hommia vielä maanantaina, mutta kallio lohkeilikin yllättävän hyvin, joten kaikki tarvittava saatiin räjäytettyä tänään.

Meillä lähtökohtana oli säilyttää mahdollisimman paljon luonnollista sileää kalliota. Louhinta keskitettiin siis vain talon ja kellarin vaatimalle alueelle. Tontin itäraja haluttiin louhia mahdollisimman lähelle naapurin rajaa, jolloin vaihtoehtona oli irtiporaus tai rakolinja (louhijat puhuivat köyhän miehen railosta, joka oli selkeästi meille sopivin vaihtoehto 😄). Me siis päädyttiin sekä itärajan, että etelärajan osalta tähän rakolinjaan, koska siinä reikiä porataan rajalle tietyin välein ja räjäyttäessä kallio lohkeaa reikälinjan kohdalta jättäen hiukan rosoisemman pinnan kuin irtiporauksessa. Itärajalle reikiä porattiin tiheään, jolloin saatiin suora seinämä. Eteläpuolella taas louhintaraja jää meidän pihalle (lähes pihan tasalle), joten siihen haluttiin luonnollisempia muotoja. Siinä reikiä porattiin siis harvempaan. Kuvissa näkyy ero, miten kallio on lohjennut kummallakin sivulla: vasemmalla itäpuolen tiheä rakolinja ja suoraan edessä eteläsivun harvempi. Kun kellari/perustukset ja täytöt on saatu tehtyä, molemmista louhintarajoista jää näkyviin korkeudeltaan vain noin 20-50cm. Kalliot ovat vielä aivan kivituhkan peitossa, joten täällä kovasti odotellaan vesisadetta 😊

Alkuviikosta maaurakoitsija kaivaa kuopan ”puhtaaksi” ja torstaina kaupunki tulee tekemään monttuun katselmoinnin, jossa tsekkaavat, että louhinta on ulotettu oikeisiin korkoihin. Sen jälkeen työmaa seisookin useamman viikon, kun odotellaan perustussuunnitelmien etenemistä.

Rentouttavaa viikonloppua!

//Krista

koti remontointi piha-ja-puutarha
Kommentit (2)
  1. Hei, Miten paljon tuli louhintakuutioita ja mitä hintaluokkaa louhinta oli ja sisälsikö kiven poisviennin?

  2. Mahtavaa, että kallio lohkeili hyvin eikä tarvinnut toista päivää räjäytellä. Meillä pitäisi aloiteilla maanrakennus tontillamme. Päästään ensimmäistä omaa taloa rakentamaan. https://noravajuha.fi/maanrakennus

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *