SÄHKÖJEN SUUNNITTELUA

Blogissa on ollut hetken aikaa hiljaista, kun muilta arkisilta kiireiltä ei ole ollut aikaa pysähtyä kirjoittamaan. Raksallakin on ollut hiljaiseloa nyt, kun ollaan viimeistelty piirustuksia Mammutin kanssa ja Perustava on aloittanut perustussuunnittelun. Tällä viikolla perustussuunnitelmien pitäisi valmistua siihen pisteeseen, että maaurakoitsija voi jatkaa kellarin pohjien tekemistä. Rakennusprojekti on opettanut kyllä sietämään odottelua, jota varsinkin eri suunnitteluvaiheissa on melko paljon.

Mutta on tontilla sentään jotain tapahtunut, sinne on nimittäin saatu sähköt! Siinä se sähkökaappi nököttää kuormalavoihin kiinnitettynä siihen saakka, kunnes talo on ulkopuolelta valmis ja kaappi voidaan siirtää talon kylkeen.

Vaikka kaikki rakennusprojektin osiot tilataan ulkopuolisilta ammattilaisilta, aikaa kuluu ihan valtavasti eri asioiden tutkimiseen ja pyörittelemiseen. Yksi näistä aikaa vievistä osioista on ollut sähkösuunnitelma. Siinä huolimattomuusvirheet harmittaa todella paljon siinä vaiheessa, kun huomaat, että valokatkaisija on väärässä paikassa tai pistorasia jää kaapin taakse. Itse lueskelin keskustelupalstoja, googlettelin tehtyjä sähkösuunnitelmia, tilasin Ledstoresta valaistussuunnitelman ja surffailin jälleen meidän talon 3D-mallissa nimenomaan sähköjä ajatellen. Muutama viikko sitten saatiin vihdoin loppuunsa viilattu sähkösuunnitelma.

Valaistus oli ehkä se eniten päänvaivaa tuottanut osa suunnitelmassa, ja edelleenkin vähän pelottaa onko sen osalta kaikki menossa putkeen. Meillä yleisvalaistus tullaan näillä näkymin toteuttamaan himmennettävillä pyöreillä pienillä led-paneleilla, mutta niiden sijoittelun ja määrän onnistuminen nähdään sitten vasta valmiissa talossa. Samanlaiset pyöreät panelit tulevat myös terassin kattoihin valaisemaan terasseja kaikilla sivuilla. Epäsuoraa valoa laitetaan näillä näkymin ainoastaan kylppäriin ja saunaan.

Pistorasioita meille tulee melkoisen reilusti. Kokemukset, joita lueskelin, oli nimittäin lähes joka paikassa, että niitä tulee laitettua liian vähän. Pistorasioiden sijoittelussa talo piti jossain määrin mielessä jo kalustaa, ja miettiä eri vaihtoehtoja mm. sänkyjen sijoittelulle. Näitä suunnitellessa otin huomioon myös jouluvalot, joille sijoitettiin pistorasioita ulos sekä ikkunoiden päälle kattoon.

Olohuone/ruokailutilaan (reilu 30m2) suunniteltu 10kpl led-paneleita = (x), ja 2kpl riippuvalaisimia = X .
Keittiöön ja eteiseen suunniteltu myös led-panelit  ja saarekkeen päälle riippuvalaisimet.
Pesuhuoneen ja saunan valaistus led-paneleilla ja epäsuoralla valolla (tummat viivat). Saunan lopullinen malli tästä kuvasta hieman muuttunut, ja harkinnassa nyt valaistus myös lauteiden alareunaan.

Sähkökalustesarjaksi valikoitui lopulta Schneiderin Exxact. Vaihtoehtoina oli oikeastaan sen lisäksi vain ABB:n Impressivo ja Enston Intro, mutta tuntumaltaan tuo Schneider oli meidän molempien mielestä ehdottomasti paras. Sopivan napakka, mutta kuitenkin sulavaliikkeinen, jos niin voi valokatkaisijasta sanoa 🤔

Pihavalaistusta varten jätetään kaapelit terassin alle. Pihan valaistusta on vaikea suunnitella tarkkaan tässä vaiheessa, kun pihan toiminnot eivät ole vielä ihan selvillä. Jotenkin tuo pihan suunnittelu on muutenkin jäänyt tässä melko vähälle huomiolle. Se täytyy ottaa työn alle varmaankin seuraavaksi.

Paljon arvokkaita vinkkejä sähkösuunnitteluun siis löydettiin eri paikoista, ja haluan jakaa meille hyödyllisimmät niistä myös tänne. Toivottavasti joku saa näistä ideoita omaan suunnitelmaansa!

Hyviä vinkkejä otetaan edelleen mieleluusti vastaan! Etenkin valaistuspuoli kiinnostaa. Sähköjä vedellään meille vasta loppu- ja alkuvuodesta, joten vielä on aikaa tehdä suunnitelmiin vähän muutoksia..meillä se taitaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus 😉

Projektin aikataulu on myös taas hiukan tarkentunut, ja noin 4 viikon päästä tontilla pitäisi olla käynnissä kellarin betonielementtien asennus. Siitä noin kuukausi eteenpäin tulee Mammuttihirren päätoimitus ja alkaa talon pystytys. Toivon mukaan siis jouluksi talo olisi säältä suojassa vesikaton alla. Meillä ensi viikon stepit olisivat ikkunatoimittajan valinta ja pihasuunnitelman tarkempi hahmotteleminen. Näillä eteenpäin!

Rentouttavaa viikonloppua myös sinne!

//Krista

koti remontointi oma-elama
Kommentit (1)
  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Paljon sain hyviä vinkkejä meidän taloprojektiin täällä Tampereella. Sähkösuunnitelmaan on hyvä perehtyä tosiaan huolella. Kuten sanot valokatkaisijoiden väärät sijainnit voisivat harmittaa jos suunnitelma on huono. En tiedä kuinka usein suunnitelman jälkeen sähköasennuksien aikana voi muutoksia enää tehdä? Tuliko teillä projektissa muutoksia sähköihin rakentamisen aikana? Yhden yrityksen sähköasennuksiin liittyen löysin joten voisin mielenkiinnosta kysyä asiasta lisää. https://www.kmsahkoasennus.fi/palvelut

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *