SISÄPINTOJEN KÄSITTELYT

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Luonnonmaalit

Blogin puolella on ollut hetken hiljaista viimeistely- ja muuttokiireiden vuoksi. Teimme kaikki hirsipintojen käsittelyt itse, ja se oli melkoinen urakka kahdelle hengelle, varsinkin, kun talossa on osittain yli 5m korkeaa tilaa.

Pintakäsittelyissä minulle oli ehdottoman tärkeää löytää tuotteet, jotka ovat täysin muovittomia, ja siten säilyttävät hirsiseinien hengittävyyden kaikilla tasoilla. Niimpä päädyin valitsemaan kaikki pintakäsittelyaineet Suomen Luonnonmaaleilta, joilta löytyy todella hyvä valikoima erilaisia vaihtoehtoja niin puun kuin muidenkin materiaalien käsittelyyn.

VÄLISEINÄT

Väliseinät meillä tuli kevytrakenteisina, ja ne oli alusta saakka tarkoitus käsitellä puhtaan valkoisiksi. Siihen löytyi sopivasti Auro seinämaali, joka on sävyttämättömänäkin puhtaan valkoinen. Samasta sarjasta valittiin myös pohjamaali. Molemmat maalit ovat muovittomia, eikä niissä ole turhia kemikaaleja. Pohjamaalilla ja kolmeen kertaan levitetyllämpintamaalilla saatiin tasainen himmeä valmis pinta. Koska seinämaalikin on täyshimmeää, käsiteltiin sisäkatto meillä myös samalla maalilla.


HIRSIPINNAT

Hirsiseinien käsittely oli ehkä projektien vaikeimpia valintoja, sillä meillä kaikki hirsiseinät (lukuunottamatta kosteita tiloja) oli tarkoitus jättää näkyviin. Markkinoilla on valtava määrä eri tuotteita, ja niihin tutustuminen vie aikaa. Hirsihän lähtee ilman käsittelyä luonnollisesti kellastumaan melko pian pystytyksen jälkeen, ja sen estämiseksi päädyimme käsittelemään kaikki seinät alkuun 3 kertaa Tremaxilla. Tremax on lipeäpohjoinen puunvalkaisuaine ja sen tehtävänä on pitää pinta vaaleana, jopa 20 vuotta kellastumattomana. Se myös vaalentaa rakentamisen aikana puuhun tulleet tummentumat, kuten meillä oli osaan hirsistä tullut. Tremax on aineena hyvin voimakas kemikaali, mutta se haihtuu pinnoilta pois vielä saman vuorokauden aikana eli ei jää huoneilmaan pyörimään. Käsittelyiden kanssa kannattaa olla myös kärsivällinen, sillä ensimmäinen ja toinen käsittelykerta eivät tuoneet vielä toivottua lopputulosta. Ensimmäisen kerran jälkeen sävy näytti itseasiassa melko kamalalta verrattuna käsittelemättömään puuhun, ja vasta kolmannen käsittelyn jälkeen saavutettiin sopiva vaaleus.

Tremax -käsittelyiden jälkeen testasimme hirsiin eri värisävyjä saamillamme pienillä Auro -testipurkeilla. Totesimme, että haastavinta on löytää sopiva sävy juuri hirsipinnoille, koska mielessä oli jo valmiiksi ajatus siitä minkälaisen tunnelman hirsiseinä toisi uuteen kotiin. Tavoitteena oli vaalea, tosi luonnollinen, mutta raikas puupinta, joka näyttäisi lähes käsittelemättömältä. Päädyimme useampien testauskertojen jälkeen Auron kuultomaaliin, sävy nro 03. Testissä oli myös hirsivaha, mutta halusin säilyttää seinissä täysin mattaisen pinnan, joka ei välttämättä olisi vahalla onnistunut. Kuultomaali on sellaisenaan melko paksua ja vaikea saada levittymään täysin tasaisesti. Päädyinkin ohentamaan sitä reilusti; puolet vettä, puolet kuultomaalia, ja levittäminen helpottui huomattavasti. Ohennetulla kuultomaalilla seiniin ei myöskään jäänyt minkäänlaisia siveltimen jälkiä, joten lopputulos oli tasainen ja luonnollinen. Levittäessä pinta näytti vaaleammalta, mutta kuivuessaan imeytyi puuhun ja liiallinen valkoisuus hävisi. Tällä 50% ohennetulla seoksella käsittelimme hirret kahteen kertaan. Lastenhuoneen ja kodinhoitohuoneen käsittelin kolmeen kertaan.

En voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen 🖤 Hirsiin saatiin juuri sellainen raikkaus, joka oli ollut haaveissa, vaikka se vaati valtavan työn. Toivottavasti tämä raikkaus säilyy ja vain paranee vuosien saatossa.

Nyt jatkamaan muuttolaatikoiden purkua,siinä sitä hommaa riittääkin.

//Krista

koti sisustus
Kommentit (1)
  1. Ella Nieminen
    6.11.2020, 11:24

    Moikka! Millä tavalla puhdistitte hirret ennen tremaxia? Ja toinen kysymys tremaxin levitykseen, millä työvälineellä ja teittekö ylhäältä alas vai alhaalta ylös? Tuntuu olevan kahta koulukuntaa.. Teillä ainakaan ei näy valumajälkiä kuvissa 😊👍

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *