10 tärppiä Kööpenhaminaan, osa 1

 

Jos joskus käy niin, että Tampere ei olekaan vastaus kaikkiin tarpeisiisi, vaan kaipaat lomareissultasi tukahduttavaa kuumuutta, riksa- tai taksimatkoja ja halpoja hintoja, suuntaa toki kaukoidän kohteisiin. Spoiler alert: En kävele sinua vastaan niissä, enkä niistä tule koskaan kokemuksiani kertomaankaan, ne eivät ole minun luontaista maaperääni millään tavoin. Jos taas rakastat vanhoja värikkäitä rakennuksia, fillarointia ja kävelyä, monipuolista kaupunkikulttuuria ja urbaania elämänmenoa, on Kööpenhamina sun paikkasi rentouttavaan ja viihdyttävään lomailuun. Suomalaisen silmiin suurin kulttuurishokki on se, että vaatekaupat sulkevat jo alkuillasta ja useimmat pitävät sunnuntaisin ovensa kokonaan kiinni, kun taas baarit ovat auki huoletta vaikka aamuun saakka. Silti ihmiset ovat ihan jäätävän tyylikkäitä sekä muutenkin oikein hyvinvoivan ja onnellisen oloisia. Kööpenhaminassa todella on sitä kuuluisaa hyggeä.

On kaupunkeja joissa on kiva käydä, ja on kaupunkeja, joihin haluaisi jäädä. Kööpenhamina kuuluu jälkimmäisiin. Jos en asuisi Tampereella, asuisin siellä. Tai jos osaisin puhua tanskaa, niin ainakin sitten. Kuuma peruna suussa ruotsia murtaminen ei kuitenkaan helpolla tähän perisuomalaiseen suuhun taivu, joten toistaiseksi muutto pysyy edelleen vaihtoehtoisena tulevaisuudenkuviona lottovoiton varalle, ja muuttolaatikoiden pakkaamisen sijaan tyydyn silloin tällöin sullomaan tärkeimmät välttämättömyydet käsimatkatavarakokoiseen reppuun ja vierailemaan kaupungissa ylläpitämässä lämpimiä tunteitani sitä kohtaan.

Onhan tämä rajua, vasta pari viikkoa Tampere-bloggausta takana, ja nyt jo oon ihan julkisesti käynyt vieraissa ja tunnustan oikein rakkauttanikin toiseen! Vaikka aion vastedeskin blogata pääosin Tampereen meiningeistä, en voi vastustaa kiusausta esitellä muutamia viimeisimmän reissun lempparijuttuja Köpiksen puolelta. Arkipakoisia löytöretkiä Kööpenhaminaan viikonloppureissun verran, olkaa hyvät!
 

Ja sit lähtis:

1) Comfort Hotel Vesterbro
Haussa laadukas, trendikäs, viihtyisä ja hyvällä sijainnilla varustettu hotelli Kööpenhaminasta? Otappa suunnaksi Vesterbro, en usko että kadut. Vajaat puoli kilometriä päärautatieasemalta, sisustus ihan just eikä melkein, palvelu ja kaikki muukin toimii ja aamupala oli 9,8/10. Gluteenittomia croissantteja eivät olleet vieläkään keksineet (ilmeisen mahdoton yhtälö, olen ymmärtänyt), joten jätettäköön parin kymmenyksen parannusvara. Huone oli katunäkymin ja kylpyammeella, tietenkin, ja aikaisen sisääntsekkauksen yhteydessä respasta pahoiteltiin kakkoskerrosta, ilmeisesti viitaten mahdollisiin kadulta kantautuviin häiriöääniin, mutta en muista sellaisia kuulleeni kolmeen yöhön yhtään. Vielä menomatkallakin mietin, että olisko pitänyt valita useamman tähden ja kalliimman hinnan paikka, mutta Comfort hakkasi kyllä kolmella tähdellään monet kalliimmat kilpailijansa aivan heittämällä. Seuraavalle reissulle ei oo vaikea valita hotellia, tästä tuli nyt virallinen Köpis-koti.

 

2) Christianshavnin kanaali
Nyhavn on vähän nähty, se keikistelee kiiltokuvana kaikissa postikorteissa ja matkailumainoksissa. Muutama kivenheitto etelämpää löytyy jotain mun makuun parempaa versiota: Christianshavnin rosoinen 1600-luvun arkkitehtuuria ja uudempaa tuotantoa sekoitteleva kaupunginosa kanaaleineen. Ympäröivistä kortteleista löytyy kahvilaa, ravintolaa, baareja - ja aavistuksen vähemmän turistipöhinää kuin varsinaisen ydinkeskustan puolella. 

3) Tivoli
Kaikkihan sen tietää, ja minäkin tiesin, vaan en silti ollut koskaan ennen siellä käynyt. Suureksi osaksi syy on tainnut olla siinä, että reissuni ovat sijoittuneet varsinaisen Tivolikauden ulkopuolelle. Tällä kertaa kuitenkin pääsin korjaamaan vahingon, kun Vinter i Tivoli -otsikon alla kulkevat talviset teemaviikot sattuivat sopivasti pitämään Tivolin portit avoinna talven turisteille ja paikallisillekin eläjille. Itsehän olen sen sortin arkajalka, ettei mua saa juuri possujunaa hurjempiin huvipuistolaitteisiin, mutta tällä kertaa sekään ei haitannut: Vinter i Tivolin parasta antia oli upeat teeman mukaiset koristeet ja valaistukset, jotka kattoivat koko auki olleen tivolialueen. Näin kouluttautuneen visualistin vinkkelistäkin katsottuna lopputulos oli aivan upea, enkä uskalla edes kuvitella niitä työtunteja, joita sen eteen on iso joukko ihmisiä uurastanut. Pari tuntia vierähti nopeasti pimenevässä lauantai-illassa alueen ympäri kävellessä ja yksityiskohtia ja tunnelmaa ihastellessa. 

 

4) Katutaide ja sisäpihat
Budjettitekemistä vailla vai hakemassa inspiraatiota? Jalat tai fillari alle, kartta tai kännykän mapsi käteen ja matkaan. Sadesäällä vuorokausilippu julkisiin ja junamatkalle ympäri lähiöitä.

Köpiksessä riittää tutkittavaa! Historialliset nähtävyydet eivät niinkään allekirjoittanutta kiinnosta, tutkin mieluummin mitä nykyhetki tarjoaa. Jokainen aukioleva porttikongi on mahdollisuus löytää entistäkin hurmaavampia sisäpihoja, ja jokainen umpinainen talonpääty on potentiaalinen paikka muraalille tai muulle katutaiteelle. Katseltavaa löytyy niin lattarikortteleista kuin keskustaa kauempaakin, tsekkaa vaikka Norrebro, Fredriksberg ja varsinkin katutaiteen osalta toki klassikkokohde Christiania ensialkuun. 

 

 

5) Cafe Munk
Muutama kadunkulma Nørreportin asemalta, reilu kortteli kauppahalleilta (Torvehallerne KBH) löytyy intialaisvaikutteinen kahvila-ravintola-baari Cafe Munk. Reissuseurani oli täällä nauttinut taannoin aivan överihyvän brunssin, joten olihan se ohikävellessä pyörähdettävä toteamassa paikan nykykunto. Lyhyt analyysi paikasta: kelpasi edelleen. Tilaamani chai latte oli niin hyvää että itketti. Olisin halunnut kysyä reseptiä, mutta tuskinpa olisivat sitä myyneet edes sielua vastaan. Oltiin nimittäin sen tason täydellisyyden alkulähteillä, että kaikki muualla maistamani purkki- ja siirappiversiot ovat pelkkiä huonoja halpakopioita siihen verrattuna.

 

Oliko näissä sulle tuttuja juttuja? Kommentteja, kokemuksia ja vinkkejä otetaan vastaan innolla. Seuraava reissu Köpiksen maisemiin on ollut suunnitteilla jo ennen edellisenkään toteutumista! 

 

Kommentoi