Periscope vs. Moro Sky Bar – vertailussa Tampereen näköalaterassit

Kaipaatko näkymiä kaupungin kattojen ylle, porottavaa aurinkoa ja viilentävää drinkkiä? Tänä kesänä niistä on saanut Tampereella nauttia enemmän kuin koskaan ennen helteen helliessä kaupunkia ennätyksellisen paljon. Terasseilla on riittänyt vilskettä, kun janoinen kansa on vaeltanut kohteesta toiseen etsimässä sisäistä viilennystä kuumuuteen ja toinen toistaan kauniimpia katselukulmia kesäiseen kaupunkiin. Vuodesta 2014 asti palvelleen Sokos Hotel Tornin ylimmässä kerroksessa sijaitseva Moro Sky Bar lienee jo useimmille tuttu, mutta vasta tänä keväänä auenneen Ratinan kauppakeskuksen korkeimman osan valloittanut Periscope on tuoreempi tuttavuus. Heinäkuisena maanantaina lähdin kaupunkiin päiväksi saapuneen ystäväni kanssa tsekkaamaan, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä Periscopen ja Moro Sky Barin terasseista löytyy – ja kumpi viekään voiton kaupungin parhaimpana näköalaterassina.

_DSC5779.jpg

_DSC5874.jpg

Maisemat ja miljöö
Molemmat ravintolat mainostavat miljöitään pitkälti huikaiseviin maisemiin perustuen. Toki lähtökohdat ovat erilaiset, sillä Moro Sky Barin sijainti on kaupungin korkeimmassa hotellissa kerroksessa numero 25, kun taas Periscopen terassi kohoaa Ratinan kauppakeskuksen katolle kutoskerrokseen. Siksipä ei lienekään yllätys, että Morosta katsottuna maisemat ovat todellakin vertaansa vailla ja vievät tämän kategorian selvästi nimiinsä. Harvalta terassilta näkee kolme järveä ja Sorsapuiston lammen, mutta Moro Sky Barissa tämä toteutuu. Katsottavaa riittää niin lähellä kuin kaukaakin, voi bongailla niin ratikkatyömaata, Kannen ja areenan kohoamista kuin horisontissa siintäviä Hervannan tornejakin. Isoista lasi-ikkunoista katsellessa korkeanpaikankammoista meinaa huimata, mutta näkymä lumoaa silti tuijottamaan välillä uhkarohkeasti suoraan alaspäinkin.

Periscope taas on ristiriitainen kokonaisuus. Toiselta laidalta aukeaa mitä kiinnostavin maisema Laukontorin ja Nalkalan suuntaan, mutta samaan aikaan   Tammerkosken suunnassa näkee vain tiiliseinän, ja kahteen muuhun suuntaan katsellessa ympärillä avautuu autiomaan tavoin kauppakeskuksen mustaa kattoa. Mitä tuhlausta ja tilanhukkaa! Jäämme seuralaiseni kanssa välittömästi pohtimaan, miksi terassi ei ole rutkasti laajempi, kun kattopinta-alaa olisi tarjolla vaikka kymmenkertaiselle määrälle terassia. Tai miksi kauppakeskusta ei ole katettu esimerkiksi viherkatolla, tai rakennettu vaikka pientä hyötypuutarhaa ravintolan käyttöön? Vaikutelma on sama kuin terassi olisi laajan tyhjän parkkikentän laidalla. Kauempana toki riittää katsottavaa, mutta lähinäkymä on suoraansanoen ankea.

_DSC5771.jpg

_DSC5803.jpg

_DSC5777.jpg

_DSC5798.jpg
_DSC5801.jpg

_DSC5865.jpg

_DSC5877.jpg
 

_DSC5847.jpg

_DSC5901.jpg

Kalusteiden mukavuudessa Periscopen viihtyisät sohvat hakkaavat Moron hiostavat muovituolit mennen tullen. Raukeana iltapäiväauringossa paistatellessa toteammekin, että mikäli kyseessä ei olisi kaupallinen tila, voisi sohvalle mieluusti heittäytyä pötköttelemään päikkäreiden ajaksi. Auringonottajalle Periscope soveltuukin Moroa paremmin. Molemmista löytyy myös katettu puoli, mutta sateella en uskoisi Periscopessa viihtyväni. Moron katetun terassin puolella taas on totaalisen suojassa säätiloilta huonommallakin kelillä, ja todistetusti lämpölamppujen alla viihdytään pitkälle syksyyn saakka. Saa nähdä, kuinka Periscopen miljöö kehittyy ja muotoutuu syksyn saapuessa.
 

Palvelu ja tuotteet

Saapuessamme Periscopen terassille olemme hetken hämmentyneitä, miltä puolelta tiskiä meidän kuuluu asioida. Lopulta löydämme juomalistan tiskin taaemmalta puolelta ja päättelemme olevamme kassan ääressä. Terassin juomalista mahtuu yhdelle A4-arkille, mutta kysymme listan ohi mahdollisuutta saada alkoholittomat drinkit, esimerkiksi mojitot. Sellaiset järjestyvät ja ovat raikkaat ja asianmukaiset, mutta seitsemän euron hinta hieman hirvittää, kun minkäänmoista suurta eforttia ei juomien suhteen tunnuttu tehtävän. Palvelu terassin puolella on asiallista, mutta olisin kaivannut hieman enemmän hymyä ja myynnillistä otetta hommaan. Ruokalistaa emme nähneet esillä, joten itselleni jäi hieman pimentoon, onko terassille mahdollista saada myös syötävää. Terassilta pois siirtyessämme kurkimme vielä suljetun ravintolasalin puolelle, sillä Tammerkosken suuntaan maisemat avautuvat ainoastaan ravintolasta sisältä, mutta näkymät kiinnostaisivat kovasti. Edessämme samaan suuntaan katseli kolmen naisen ryhmä, jotka kysyivät tarjoilijalta, voisivatko mahdollisesti päästä istumaan jo ravintolan puolelle ruokalistoja tutkimaan. Leukani tipahti lattiaan siinä vaiheessa, kun tarjoilija kireällä äänellä kommentoi, että menkää vaan vielä terassille kymmeneksi minuutiksi, että ravintolan puolelle on tulemista vasta neljän aikaan. Ei pahoittelua, ei esimerkiksi selitystä salin puolella kesken olevista valmistelutöistä, ei mitään muuta kuin nihkeä kommentti vailla minkäänlaista pelisilmää. Naisten ilmeet ovat näkemisen arvoiset kun he poistuivat paikalta ihmetellen tökeröä kommenttia, ja mekin katsoimme fiksummaksi siirtyä hissiin kuin yrittääkään kysyä esimerkiksi mahdollisuutta ottaa kuvaa ravintolan puolelta.

_DSC5755.jpg

_DSC5835.jpg

Moron puolella homma toimii onneksi ihan eri tavoin. Terassin puolen kesäkeittiö valmistaa myös ruoka-annoksia, ja sekä ruoka- että drinkkimenu ovat selkeästi nähtävillä. Tilaamme terassilta pienen siemennäkkärinachoannoksen jaettavaksi, mutta saamme ohjeistukseksi käydä tilaamassa alkoholittomat drinkit baarin puolelta, jossa tarjonta on laajempi. Baari on sulavasti samaa tilaa terassin kanssa, joten vaiva siirtymisessä ei ollut suuri. Sen sijaan yllätyimme hyvin iloisesti, kun alkoholittomia drinkkejä tiedustellessamme baarimikko tarttuu heti tilanteeseen ja tiedustelee, josko meille kelpaisivat tuunatut mojitot passion-twistillä. No tokihan kelpaa! Palvelu on kautta linjan ystävällistä ja tarkkaa, ruoka valmistuu harjoittelijan tekemiä drinkkejä nopeammin, mutta kauniina kesäpäivänä ei ole onneksi kiire mihinkään. Ruoka-annos tarjoudutaan kantamaan pöytään puolestamme, tarjoilija huolehtii tilannetajuisesti aterimien lisäksi ylimääräiset servetit molemmille mikäli haluamme ruokailla annoksen sormin, ja ansaitsee ystävällisyydestään erikoiskehut seuralaiseltani. Drinkit ovat herkulliset, ja niistä maksaa seitsemän euroa jo paljon mieluummin kuin simppelimmästä versiostaan, ja siemennäkkäriannos on juuri sopiva pieni suolainen välipala drinkkien pariksi. 

Hintataso on siis samaa sarjaa molemmissa paikoissa. Palvelussa Moro vetää taas pidemmän korren, hymyllä ja myynnillisellä otteella saadaan asiakkaat tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Ongelma ei ole siinä, jos asiakkaita pyydetään siirtymään esimerkiksi tiskiltä toiselle, vaan kyse on täysin siitä, kuinka asian ilmaisee. Asioista voi valita tehdä helppoja, tai sitten voi saada asiakkaan tuntemaan tämän olevan lähinnä tiellä. Fiilis ja mielikuva paikasta, se syntyy siitä yhdestäkin lauseesta jo. Haluaisitteko, voisitteko, kelpaisiko teille. Hymyily ei maksa mitään, mutta tuo takuuvarmasti rahaa kassaan pidemmällä tähtäimellä.

_DSC5786.jpg

_DSC5854.jpg
Yleisarvio
Ottelussa Periscope vs. Moro Sky Bar kaupungin näköalaterassien kuninkuus menee maanantaisen iltapäivän otannalla Morolle samassa suhteessa kerroskorkeuden kanssa, 6-25. Kyseessä ei ole vain maisemien ylivertaisuus, vaan taika löytyy yksityiskohdista tälläkin kertaa. Vähän enemmän persoonaa niin terassin menussa kuin sisustuksessakin (kova saavutus S-ryhmän paikalta, pakko myöntää!), rennompi ja iloisempi palvelu ja kaikenkaikkiaan helpomman tuntuinen asiointikokemus ratkaisivat voiton. On vaikea sanoa, mitkä asiat Periscopen puolella ovat vielä jonkinlaista alkukankeutta ja lastentauteja. Hioutuuko miljöö, asiakaspalvelu ja koko palvelukonsepti parempaan suuntaan myös terassin puolella. Ruokaravintolapuolesta olen kuullut hyvääkin, joten todellakin toivon, että mikäli sinne syömään joskus päädyn, niin käsitykseni paikan palvelutasostakin muuttuu.
 

_DSC5860.jpg

Ps. Jee, mulla on lopultakin laajakulmainen linssi miljöökuvaukseen! Kiitos loistavasta palvelusta Tuomiokirkonkadun Rajala Pro Shopin Lasselle, kyllä kelpaa kuvailla nyt muutakin kuin potretteja.

Pps. Seuraathan jo blogia Facebookissa? Siellä puolella lisää mm. ennakkotietoa Kirpparilla.fi -blogiyhteistyöstä, jonka merkeissä on myös arvontaa luvassa. Laitas tykäten jos et jo oo sitä tehnyt!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *