130. ”Jos ois tenkka, ni tä ois yks niist poist”

Pakupäiväkirja 130.

Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, kenen lentävästä lausahduksesta otsikossa on kyse. Kyllä sitä pieni TENKKAPOO päähän iskee kun katselee Alankomaiden karttaa eteläosista, ja tajuaa että luvassa on Belgia-Hollanti-Belgia-Hollanti-Belgia-Hollanti-Belgia rajanylitys.. Mitä hel…. Okei kelataanpa vähän taaksepäin. Belgia – Hollanti rajanylitys (se normaali versio) oli taas raikas läpiajo kovassa tuulenpuuskassa ilman mitään erikoisia kevätjuhlaliikkeitä. Pelkkä Alankomaiden maa-kyltti oli ilmoittamassa, että maata vaihdettiin. Ei poliiseja, ei tulleja, ei kauppoja, ei rakennuksia. Pelkkää pitkää moottoritietä silmänkantamattomiin ja vihreää peltoa. Juu, mahdollisesti hamppupeltoa sillä koko Hollanti tuoksahtaa miltäpäs muultakaan kuin budilta. Raja ylitettiin Antwerpenin kaupungin ja jostakin Hoogerheidenin kohdilta.

Kun Alankomaat lähestyivät ihan ensimmäiseksi kysyin matkakaveriltani, jonka olen jo aiemmin todennut olevan kävelevä tietopankki, miksi Hollantia kutsutaan Alankomaiksi ja toisin päin. Ärsyttävää. Selitys tähän on kutakuinkin se, että Alankomaiden taloudelliset ja hallinnolliset keskukset Amsterdam, Rotterdam ja Haag sijaitsevat Hollannin alueella, jolloin koko maahan viitataan usein sanalla Hollanti. Ei silti uppoa minun pieneen päähäni tälläinen järjestely. 🧠 Ilmeisesti vuonna 2020 onkin tullut voimaan käytäntö siitä, että Alankomaat olisi nykyään maan virallinen nimi kaikissa virallisissa papereissa ja toimistoissa. 👍Alankomaat sijaitsevat nimensä mukaisesti alangossa, eli joka paikka on vettä täynnä. Hollantilaisten asuinratkaisut ovatkin hauskaa ja mielenkiintoista tutkittavaa. Lähes jokaiseen kotiin on kuljettava pienen sillan kautta, ja alakuvasta näette että koko kyseinen torppa onkin veden ympäröimä kelluva lautta. 😁

Jos tekee mieli ”heittää vesilintua”, niin Alankomaissa se onnistuu. 👍 Voit valita söpöjen ankkojen, isojen joutsenien ja kymmenien muiden vesilintujen väliltä. Vetinen maasto on täynnä kaikenlaista sorsaa viskeltäväksi. 🫶🦆🐥🦢🪿

Ja sitten itse asiaan. Jos tarkkaan tutkii Hollannin karttaa voi tuolla nähdä jotakin todella erikoista. Nimittäin alueen jossa maanrajat kulkevat läiskittäin ihan miten sattuu. (Tarkentava kuva alla!) Punaiset rajat ovat maiden rajoja. Kyseessä on Baarlen alueet. Baarle Nassau ja Baarle Hertog. Kyseessä on Belgian ja Hollannin yhteisalue, eli läjäpäin eksklaaveja ja enklaaveja. No hitto soikoon, vaikuttaa niin pimeältä touhulta että pakkohan sitä oli ajella katsomaan miltä tuollaisessa paikassa oikein näyttää.

Haluatteko seuraavaksi saada aivot rullalle ja yrittää käsittää tuota karttaa? Tässä tulee. Baarle-Hertog eli Belgian alueet muodostuvat noin 22 osasta, eksklaavista, jotka sijaitsevat Alankomaille kuuluvan Baarle-Nassaun sisällä. Nuo kahdeksan eksklaavia Baarle-Nassauta puolestaan ovat kokonaan Belgian ympäröimiä. 👐 Ja näistä kahdeksasta seitsemän sijaitsee Belgialle kuuluvien enklaavien sisällä. Helppoa maantietoa!

No…. Miten näinkin erikoiseen ratkaisuun on taas päädytty? Eikö asioita voisi hoitaa helpomminkin? Monimutkaiset rajat ovat maanvaihtokauppojen, lukuisten keskiaikaisten sopimusten, sekä Brabantin herttuan ja Bredan lordin välisten kauppojen tulos. 😺 Matkakaveri oli kuullut paikasta jo entuudestaan joten hän osasi sitä myös kartalta etsiä. Ihmisillä on tuolla tietysti varmasti erikoisia asuinratkaisuja. Joillakin on esimerkiksi kaksi postilaatikkoa sen takia että olohuone sijaitsee Belgiassa ja loput asunnosta Hollannissa. 😂 Anteeksi mutta kyllä tuo nyt vähän pistää ainakin itseäni naurattamaan.. 🤔 Yläkuvassa näette miten maiden rajat on kaupungissa merkattu.

Toinen jalka Belgiassa ja toinen ei suinkaan haudassa vaan Hollannissa.

Baarle-Nassaussa ja Baarle-Hertogissa on molemmilla omat palo- ja poliisiasemat, kaupungintalot ja kirkot. Kuitenkin juomaveden ja kaasun kunnat hankkivat käsi kädessä.🙏🙏 Thank God. Hassu paikka ja kiva kaupunki.. Kaupungit? Mitään turisteja tuonne ei kuitenkaan yritetä houkutella hassukortti -verukkeella, olimme varmaan ainoat paikan päälle eksyneet ulkopuoliset ihmettelijät kameran kanssa sitten Brabantin aikojen.

Nimi Hollanti tulee muuten sanasta holt-land eli ”puumaa”. Ei PUUMA..🐆 niin kuin olisin toivonut. Vaan puu_maa. 🌲🌲🌲 Suuri osa maasta oli aikanaan metsän peitossa.

Kuten yläkuvasta huomaatte, Baarlen alueet eivät ole ainoaa laatuaan. Maailmalta löytyy monta muutakin maata jotka ovat toisiinsa sekaantuneet.

Uutta keittiögearia Baarlesta! 🥐 Croissantit lähtivät matkaan. 😸

”Ei hitto. Neuvostopiitto! Huusi matkakaveri surkeana ja näytti nyrpeää naamaa. Pelkkä Hollanti – Belgia poukkoilu ei riittänyt kun vastaan osui vielä Neuvostopiitto. Kiitos Jeesus passia ei kuitenkaan kyselty näillä rajanylityksillä. 👍

Päivän quote, elämä on persikka. 🫶🍑🫶

Alankomaat on tunnettu monista asioista, esimerkiksi tulppaanimeristään. Ja mistä Hollanti on erityisesti itselleni tuttu? 🤔 Miffy-kanista!! Käsi ylös kuka tietää Miffyn? Arvelen että hiljaista on. 🐰 Miffy on Dick Brunan animaatiohahmo. Hollantilaisittain Nijntje. Pupu on ikää nähnyt, se on esiintynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1955 ja perustuu kirjasarjaan. Miffy-animaatiot uppovat perheen pienimmille mutta itse olen katsonut noita ihan aikuisenakin, olenhan itsekin pelkkä iso vauva. Päähahmossa ja minussa on myös jotain samaa. Miffy on pyrkivä taiteilija joka pitää kirjoittamisesta. Ohjelman hahmot ovat kovinkin suloisia. Kepeä suositus jos pidät stop motion -animaatioista. 🐇🐇😁 Huomenna seikkailua Rotterdamin kaduilla. Kumpi dameista tulee viemään reissuraatilaisten voiton? Amsterdam vai Rotterdam…. 🤔

Edelliset postaukset löydät kohdasta: Arkisto . :-)

Kulttuuri Matkat Ajattelin tänään Höpsöä