132. Käytiin Goudassa ja Edamissa 🧀

Pakupäiväkirja 132.

”Voitsä lopettaa, mä en jaksa kuunnella sun typeriä tarinoitas..”

Ei. Typerät tarinat eivät täältä lopu. Nyt aletaan pääsemään vasta vauhtiin. Meininki autossa alkoi olla kovinkin juustoisaa.. Rotterdam – Amsterdam välissä käytiin nimittäin Goudassa. Etelä-Hollannissa sijaitsee Goudan kaupunki, haiskahtaisi vähän siltä että jotakin lehmiin sekaantumista täällä on harrastettu. Luultiin että koko kaupunki on tehty juustosta ja pettymys oli suuri kun kadut olivatkin asvalttia. Päivän nippelitieto: kuu on juustoa! 🌝 Pitäkää juustopalloistanne kiinni nyt mennään.

Matkakaverini itse Lalli Leipäjuusto halusi käydä myös Edamissa. Edam taas sijaitsee Hollannin pohjoisosissa. Gouda- eikä edamjuustolla ole nimisuojaa joten niistä valmistetaan erilaisia versioita ympäri maailman. Laitan tähän samaan pakettiin kuvia myös Edamista, vaikka todellisuudessa käytiin tuolla loogisesti vasta Amsterdamissa pyörimisen jälkeen. 😁

Gouda hankki juustojen markkinaoikeudet. Heillä oli oikeus pitää markkinat, joilla läänin maanviljelijät saivat myydä juustojaan. Ja näin juusto sai nimensä kyseisen kaupungin mukaan: Gouda. Goudaa nimenä käytetään yleisnimityksenä useille samanlaisille juustoille jotka on valmistettu perinteisellä hollantilaisella tavalla.

”Gouda päättää kuka lähtee, kuka jää!” (Toy Story -lainaus, tai jotakin sinne päin..) Väsymys painoi Rotterdamissa kävelyn jälkeen ja jutun taso alkoi myös olla sitä luokkaa.

”Goudalainen tatuointiliike, eikä yhtään juustotatskaa!”🙄

Ja… Koko reissun kamalin/pelottavin patsas -palkinto menee suoraan Goudan kaupungille. Onneksi olkoon Gouda! 🏆🥇🤹 En tiedä mitä tässä tapahtuu enkä välttämättä haluakaan tietää.

Gouda on maailman vanhin kirjattu juusto, sillä siitä löytyy maininta ensimmäinen kerran vuonna 1184. Juusto valmistetaan edelleen samalla reseptillä. 🧀

Matkakaveri oli erityisen vaikuttunut croissant-ovenkahvasta. 👍

😄😄😄

Matkaleikekirja kiittää. 🙏

Kyllä sitä Hollannissa pyöriessä piti ostaa hamppugearia ja matkaan lähti mikäpäs muukaan kuin hamppu-gouda. 😄😄😹 Hampunsiementä ja hunajaa.

Edam on tunnettu juuston kauppapaikkana ja juustoja vietiin ulkomaille kaupungin sataman kautta. Edamjuusto säilyy pitkään valmistustapansa vuoksi joten se pärjäsi hyvin yli pitkien laivamatkojen. Edam on siis saanut nimensä aikalailla samoin tavoin kuin goudajuustokin – kaupungissa tapahtuneen myynnin takia. Voitte kuvitella että molemmissa kaupungeissa, Edamissa ja Goudassa järjestetään kaikenlaisia juustomarkkinoita.

Ja katsokaapas tätä ihmetystä. Edamin pikkukaupungista löytyi yhtäkkiä aito oikea Michelinukkelin suosittelema ravintola, Le Fortuna. 🫴 Ilmeisesti ravintolalla ei kuitenkaan ollut enää tällä hetkellä tähteä omistuksessaan. Päivän toinen nippelitieto turkulaisille aloitteleville fine dining -maistereille: Ravintola Kaskis kantaa ensimmäistä turkulaista Michelin-tähteä rinnassaan missäpäs muuallakaan kuin Kaskenkadulla. ⭐️😁 Itsehän suosin Hesburgeria. Noita tähtiä voi saada yksi ⭐️ kaksi ⭐️⭐️ tai kolme ⭐️⭐️⭐️ riippuen siitä kuinka vakuuttuneita anonyymit arvostelijat ovat. Suomessa on kolme kaupunkia josta löytyy Michelin-ravintoloita: Helsinki, Turku ja Porvoo. Helsingin ravintola Palace omistaa jopa kaksi tähteä. Kaikilla muilla ravintoloilla on ”vain” yksi tähti. ✨

Molemmat kaupungit olivat todella kivan näköisiä paikkoja mutta noin muuten Gouda – Edam -reissu on melkoinen vegaanin painajainen. Itsekin tykkään enemmän Harry Potterista kuin Gouda Potterista. 🤔 Vegestä ja juustosta puheenollen, Taffelin vegejuustonaksut ovat järkyttävän hyviä.😻 Suosittelen.👌🤌 Huomenna päästään sitten seikkailemaan itse Amsterdamiin. 🌻🌼🌸 Kestääkö pää Amsterdamin kadut?? 🙄 Huomiseen.

Edelliset postaukset löydät kohdasta: Arkisto . :-)

kulttuuri matkat oma-elama ruoka-ja-juoma