Kyöstin Futuro ja Enkelipuisto 🛸👼

Merimaskun Futurotalon jälkeen oli tarkoitus lähteä tutkimaan Espoon Futuroa, mutta spontaani vapaapäivä keskellä viikkoa innoittikin sitä ennen ajamaan Pöytyälle Enkelipuistoon. Maanantaina soitin puhelun taiteilija Kyösti Iitille ja tiistaina lähdettiin reissuun. Kohdetta pidetään avoimena matkailunähtävyytenä, mutta käynneistä on sovittava etukäteen. Paikalla käy kuulemma jatkuvasti kutsumattomia vieraita joka on hieman ikävää, Kyösti nimittäin asuu vaimonsa kanssa tällä upealla maapläntillä. Tätä ei heti voisi todeksi uskoa, kun paikan päälle saapuu. Voiko tämä oikeasti olla jonkun kotipiha?

Silmiin lävähtää todellinen patsasparatiisi. Kaiken keskellä koko komeuden kruunaa Matti Suurosen 60-luvulla suunnittelema Futuro-talo. Paikalle oli sopivasti tulossa tiistaina porilainen ryhmä, joten sovimme puhelimessa että lyöttäydymme tämän porukan seuraan. Eläkeläisryhmä kauniina alkukesän päivänä oli viihtyisää kulttuuriseuraa. Kyösti oli myös somistanut itsensä Karhu-lippiksellä jotta porilaiset tuntisivat olonsa kotoisaksi. Melkomoinen huumoriveikko tämä Kyösti oli noin muutenkin.

Onneksi saavuimme paikalle hyvissä ajoin ennen porilaisia. Oli tainnut mammojen ja pappojen pitch stoppi -munkit venahtaa hieman pitkäksi matkan aikana. Tässä ajassa Kyösti ehti kertoa meille kaikenlaista mielenkiintoista nippelitietoa koskien tonttia, teoksia ja hänen omaa historiaansa. Ehti hän laulaa lurauttaa myös karjalaista polkkaa. Mies onkin jo spektaakkeli itsessään ja melkoinen persoona. Ehdimme rauhassa kavuta Futuron sisälle ja tutkia taloa ennen kuin muu seurue ennätti saapua paikalle.

Kyösti Iitti on siis ITE-taiteilija, levyseppähitsaaja ja valmistunut hierojaksi 1988 (tästäkin löytyy oma patsaansa). Kerroin valmistuneeni itsekin urheiluhierojaksi ja tästä ilo yltyi kun Kyösti tajusi meidän olevan kollegoita. Hän ehdotti oravannahkakauppaa, hierontaa hieronnasta. Hänellä on kuulemma täysin omintakeinen hierontatyyli ja voisin oppia kaikenlaisia uusia tekniikoita. Takuuvarmasti, sillä kokemusta tällä miehellä on hieronnasta rutkasti. Kyösti on hieronut tunnettujakin ihmisiä aina ulkomailta Naantalin Kultarantaan saakka. Kädentaitoa ei siis tältä herralta todellakaan puutu oli laji mikä hyvänsä.

Vihdoin pääsin kysymään Kyöstiltä minkä takia hän rakensi Futuron niin hirmuisen korkealle. Vastaus on selvä, sähköjen vetäminen keskelle metsätonttia olisi tullut liian kalliiksi. Nyt tontti on täynnä kaikenlaista härveliä, koko paikka nimittäin toimii pelkästään tuuli- ja aurinkovoimalla. Futuron päällä on myös paneelit ja propellit ja sen takia ufon on parempi leijailla korkealla. Tämä onkin maailman korkeimmilla jaloilla seisova Futuro ja asiaan perehtyneet tulevat katsomaan sitä ulkomailta saakka enkä ihmettele yhtään. Itsellenikin on kehittynyt fiksaatio näitä ufomallisia muovitaloja kohtaan. Yritin selvittää Pöytyän Futurotalon sarjanumeroa tuloksetta. Historiikki on sekavaa, sillä tutkijat sekoittavat tämän ja Weegee-museon Futuron taustatarinat toisiinsa. Asia on itselläni vielä selvityksen alla. Joten olkoon tämä tällä kertaa nimeltään vain: Kyöstin Futuro. Kuvasin Futuroa polaroidfilmille ja lopuksi vielä kuvia vähän digitaalisemmalla vehkeellä.

Tuntuu että Iitin pariskunnan pihamaalta löytyy jokaiselle hetkelle ja tilanteelle oma patsaansa. Jopa Postin skandaalista ja Lordista on tehty omat teoksensa. Alapuolella suosikkini: Bob Marley. Jos oikein muistan Kyösti omistaa kolme hehtaaria metsää. Tämän kyseinen tontti on aluetta jossa hän on lapsena viettänyt aikaa. Ostettuaan metsätontin hän askarteli itse pihamaalle yläpuolella näkyvän kirkasvetisen järven joka on täynnä sadevettä.

Ei voi muuta kuin ihmetellä ja hattua vaan nostella. 🎩👌

Teoksissaan Iitti käyttää pääsääntöisesti kierrätysmateriaaleja. Tämäkin vesielementti on tehty romukaupoilta ostetusta vanhasta viljasiilon ruuvista. Paikan päällä oli myös täysin uusi teos, valtavan korkea Eiffel-torni jossa onnistuin jo saamaan tassuihini auringon tahmaamaa tervaa. Kyöstillä on teoksiaan koskien yksi sääntö: ”lapsiani en myy”. Hän on lahjoittanut kolme teosta Pöytyän kaupungille, mutta muuten ei ole myynyt patsaitaan eteenpäin (ostajia toki varmasti riittäisi). Vierailusta Enkelipuistossa saa antaa sille tarkoitettuun postilaatikkoon vapaaehtoisen kolehdin. Kannattaa siis varata käteistä rahaa mukaansa jos paikan päälle eksyy. Käytiin tämän reissun jälkeen vielä etsimässä ne kolme kaupungille lahjoitettua teosta: Tulitaistelija, Auranmaan kurkiaurat, sekä ensimmäisestä pöytyäläisestä olympiakisaajasta Johanna Matintalosta tehty hiihtopatsas.

Vanhoista bussinpenkeistä tehty pihakeinu. Kyöstillä oli yksi periaate, vauhtia olisi tarpeeksi kun pää osuu kattoon joten pääsimme testaamaan keinun todelliset huippunopeudet.

kulttuuri museot-ja-nayttelyt piha-ja-puutarha diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *