Oi omenaa
Tähän aikaan vuodesta omenoista tulee todellista lähiruokaa, kun kypsät hedelmät saa poimia suoraan oman pihan puista. Ensimmäiset omenat ovat aina yhtä ihmeellisiä ja ihania. Niitä maistellaan hartaudella suoraan puusta ja leivotaan kaikessa rauhassa piirakoita.
Syyskuun puoliväliin mennessä, kun omenapuut vielä notkuvat täynnä pulleita punaisia hedelmiä, alkaa ideat niiden hyödyntämiseen käydä vähiin. Omakotialueilla postilaatikon kylkeen ilmestyy yhä useammin ohikulkijoita varten kukkuroillaan olevia omenakoreja ja ämpäreitä.
Hyvät omenapiirakan resetit on viimeistään tässä vaiheessa laitettava jakoon tyttökavereiden kesken. Tässä oma helppo ja nopea suosikkimme vielä testattavaksi. Jos sinulle on hyviä omenareseptejä, jaathan kommentteina myös meille!
Ps. jos perhe ja ystävät ovat jo saaneet tälle syksylle kylliksi omenapiirakoitasi, kannattaa osa omenoista lohkoa valmiiksi pakastepusseihin ja pakastaa, niin talvella voit vaivatomasti ja helposti tehdä niistä omenapiirakkaa.
Omenapiirakka
200 g voita
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
0,75 dl maitoa
omenaa (noin 4 – 6 kpl omenan koosta riippuen)
pinnalle kanelia ja sokeria
Sulata voi ja sekoita voisula sokeriin. Lisää jauhot ja sekoita massa tasaiseksi. Ota tässä vaiheessa halutessasi sivuun hiukan taikinaa piirakan viimeistelyä varten. Sekoita joukkoon maito, kevyesti vatkattu kanamuna, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
Kaada massa voideltuun piirakkavuokaan ja lisää päälle omenanpalat tai omenaviipaleet. Ripottele päälle omenien happamuudesta riippuen sokeria ja kanelia. Mikäli otit aikaisemmin taikinaa sivuun, voit viimeistellä piirakan vielä taikinamuruilla.
Paista piirakka 200-asteisessa uunissa noin 30 min. Anna piirakan vetytyä ja jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Piirakan kanssa sopii hyvin vanilijajäätelö tai -kastike.
-Meri-Kukka