Ahdistavatko sinuakin lentopäästöt?

Lentomatkailusta aiheutuvat päästöt ovat varmasti yhä useamman mielessä matkaa suunnitellessa ja varatessa. Kuten hyvin tiedämme, lentäminen on matkustusmuodoista ilmastolle kaikkein haitallisinta.

Pelkästään lentopäästöjen arvioidaan aiheuttavan noin neljä prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Tällä hetkellä tehdään jo noin neljä miljardia lentomatkaa vuodessa ja määrän uskotaan 20 vuodessa jopa tuplaantuvan.

Mitä tehdä jos unelmoi näkevänsä ja kokevansa elämää toisella puolella maapalloa? Itse jouduin potemaan huonoa omaatuntoa lentäessäni lomalle Etelä-Afrikkaan. Pitkä lentomatka sai minut tutustumaan mahdollisuuksiin hyvittää edes pieni osa syntyneistä päästöistä.

Lentomatkojen päästöjä on on muodikasta ja varmasti myös hyödyllistä kompensoida. Käytännössä kompensointi tarkoittaa, sitä että lentopäästöt hyvitetään tekemällä päästövähennyksiä jossain muualla. Esimerkiksi Finnairin lentojen yhteydessä asiakas voi lahjoittaa rahaa päästövähennysprojektiin tai vaihtoehtoisesti ostaa biopolttoainetta.

Jos lentoyhtiö ei tarjoa mahdollisuutta, lennot voi kopensoida erillisten palveluiden kautta ja kompensointia voi tehdä myös jälkikäteen. Erilaisilla kompensaatiohankkeilla on sama yhteinen tavoite, hiilidioksidipäästöjen minimoiminen.

Kompensointi ei kuitenkaan ole ratkaisu lentomatkailun päästö-ongelmaan, vaan päästöjä pitää tulevaisuudessa oikeasti vähentää. Itse olen pyrkinyt vähentämään omaa lentämistä ja suunnittelen entistäkin tarkemmin ne lomamatkat, jotka teen. Yritän keskittää lomat niin, että voin viettää matkakohteessa mahdollisimman pitkän ajan ja lentoja varatessa vältän turhia välilaskuja, vaikka matkan hinta saattaa sen vuoksi kohota.

Tulevaisuuden matkailussa tärkeintä ja ympäristön kannalta vaikuttavinta on etsiä vaihtoehtoisia matkustustapoja lentomatkailun rinnalle. Tulevan kesän lomamatkat lupaan tehdä maata pitkin.

:Anna

Puheenaiheet Matkat Vastuullisuus