Eroon listaelämästä!

IMG_9698.jpg

Siivoa kaapit, pese sauna, hanki joululahjat, tee suunnitelma jouluruuista, tarkista kuusen jouluvalot, osta kynttilöitä, pesetä matto jne…

Olen aina ollut listaihminen, töistä ja kotoa löytyy helposti kymmeniä tekemiäni ToDo-listoja. Myönnän, että tehtävälistat toimivat ja ovat avuksi joissain elämäntilanteissa, esimerkiksi ennen pidemmälle matkalla lähtemistä ja töissä silloin kun samanaikaisesti on hoidettavani useita isoja projekteja. Listat voivat kuitenkin kääntyä myös tekijäänsä vastaan. Saatat huomata jonakin päivänä vain suorittavasti päivästä toiseen listalle (loputtomasti) kertyviä asioita. 

Tehtävälistat ovat usein täynnä juuri niitä ikävimpiä ja vaikeimpia asioita, joiden hoitaminen on jäänyt kesken tai olet siirtänyt niitä jatkuvasti. Listalta toiselle siirtyvät asiat ovat usein myös jo alkujaan liian suuria kokonaisuuksia, kuten aloita terveellinen elämä tai remontoi keittiö. Suuret ja enemmän aikaa vievät asiat kannattaisi jakaa useampaan osatehtävään. Näin nekin ikuisuusprojektit saattaisivat liikahtaa eteenpäin. Listaelämän vaarana on myös, että ainutkertaiset ja merkitykselliset hetket muuttuvat kuin huomaamatta pakollisiksi tehtäviksi muiden joukossa. 

Vaikka ToDo-listoista on joskus hyötyä, olen päättänyt vähentää ja mielellään hankkiutua niistä kokonaan eroon. En halua suorittaa omaa elämääni, vaan olla läsnä juuri tässä hetkessä! Haluan päästää välillä kontrollista irti (edes hetkittäin) ja oppia luottamaan, että asioita tapahtuu vaikka en itse aina olisi niitä suunnittelemassa ja tekemässä. Kun saisin kontrollifriikin sisälläni nujerrettua, uskon, että voisi kyetä myös paremmin kuuntelemaan itseäni ja läheisiäni.

Tehtävälistat ja muistilistat eivät aina ole välttämättä huonoja. Näin ystävälläni kesällä Kivojen asioiden listan ja netissä vastaani tuli Rakastu arkeen -lista. Itse päätin kirjoittaa toistaiseksi viimeiselle ToDo-listalleni seuraavat asiat: 

  • Anna aikaa itsellesi ja läheisillesi
  • Rakasta!
  • Löydä intohimosi
  • Tee sitä mitä rakastat
  • Nauti luonnosta ja pienistä arkisista asioita
  • Elä hetkessä!
  • Muista olla kiitollinen
  • Naura paljon!

-Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *