Jatkoaikaa leikkokukille

6C77F187-D407-4976-B27B-86C77BCA3E5F.jpeg

Rakastan leikkokukkia, erityisesti tulppaaneja. Tähän aikaan vuodesta tulppaanikimppu tuo kotiin jo lupauksen tulevista aurinkoisista kevätpäivistä ja antaa ainakin itselleni hurjasti energiaa. 

Tulppaanit ilahduttavat maljakossa muutamia päiviä. Vähän nuutuneetkin tulppaanit saavat vielä uuden elämän, kun teet niistä näyttäviä jäälyhtyjä. Jäälyhtyihin sopivat leikkokukkien lisäksi myös oksat, havut, kävyt ja marjat. 

Jäälyhtyjen tekeminen on helppoa. Tarvitset vain ämpärin tai astian, vettä ja tietenkin pakkasta. Lyhty jäätyy, kun pakkasta on vähintään -5 astetta. 

Näin onnistut jäälyhdyn tekemisessä:

1. Asettele tulppaanit (tai muut koristeet) ämpärin tai astian reunoille ja täytä astia vähän kerrallaan kylmällä vedellä. 

2. Huljuttele ilmakuplat pois ja vie astia ulos jäätymään. Odota, että reunat ovat jäätyneet noin 5 cm vahvuisiksi (yleensä yön yli). Älä anna jäätyä umpijäähän. 

3. Nosta jäätynyt ämpäri tai astia hetkeksi sisälle lämpimään. Irrota jäälyhty 

alla ämpäri tai astia ylösalaisin. Ämpärin pinta on jäälyhdyn pohja. 

4. Tee jäälyhdyn yläosaan vasaralla tai puukolla reikä, josta valutat sulan veden pois. Suurenna keskikohta niin, että saat siihen mahtumaan kynttilän. 

9948EBFD-FF4C-4CE3-ADAC-641E9295EDC7.jpeg

Toinen tapa tehdä jäälyhty on käyttää kahta astiaa. Aseta pienempi astia suuremman sisään ja laita pienemmän astian sisälle painoksi kiviä. Sen jälkeen kaada ison ja pienen astian väliin vettä (sekä halutessasi koristeet). Kun kahden astian väliin jää noin 2-3 cm rako, vesi jäätyy kauniisti kapeassa välissä. Astioiden irrottaminen onnistuu helposti kun tuot jäälyhdyn hetkeksi sisälle lämpimään. Tarvittaessa voit myös laittaa pienemmän astian sisälle lämmintä vettä ja pyöritellä astia hitaasti irti suuremmasta. 

-Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *