Lapsiperheen ruokatottumuksista

Anna pohti aiemmin tällä viikolla omassa blogitekstissään, mistä olisi valmis luopumaan ympäristön hyväksi ja kulutuksen vähentämiseksi. Samoja mietteitä olen myös minä tahollani pohdiskellut ja yksi asia, mistä voisin ympäristön ja eettisten syiden nojalla luopua, on lihansyönti. Meillä syödään viikoittain paljon lihaa, ja nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa jo ihan kohtuullista määrää. Olen yrittänyt muutamia kertoja kasvissyöjäksi ryhtymistä, mutta aina se on syystä tai toisesta jäänyt yrityksen asteelle. Lihan poisjättäminen ruokavaliosta olisi näinä päivinä kuitenkin helpompaa kuin koskaan, kun saatavilla on vuoden ympäri monipuolinen valikoima kasviksia ja erilaisia kasvisproteiinivalmisteita, joten sille ei pitäisi enää oikeastaan olla mitään estettä. Mistä se sitten oikein kiikastaa?

Kahden aikuisen ja kahden lapsen taloudessa on yllättävän vaikeaa löytää viikoittaiselle ruokalistalle riittävä määrä ruokalajeja, jotka maistuisivat kaikille, olisivat riittävän helppoja valmistaa, saati sitten, että niissä tulisi aina huomioitua ympäristö ja eettiset näkökulmat. Myös makumieltymykset vaikuttavat ilman muuta asiaan. Mutta olettaen, että ne ovat tottumuskysymyksiä, niihin voi myös itse vaikuttaa. Olenkin siis aloittanut pikkuhiljaa kasvisruokapäivien lisäämisen. Tavoitteenani on, jos nyt ei ihan täysi kasvisruokavalio, niin ainakin lihansyönnin merkittävä vähentäminen. Olen kokeillut vaihtelevalla menestyksellä erilaisia kasvisruokia, joista feta-pinaattipasta on tähän saakka ollut suosituin. Myös kasvisruokiin tarvitaan vaihtelua ja etenkin näin talvella kaipaa jotain hieman ruokaisampaa. Olenkin nyt Suomeen palattuamme käynyt läpi täältä kaupoista löytyviä erilaisia lihan korvikkeita, tätä kuitenkaan jälkikasvulle sen suuremmin mainostamatta. Vastaan kun kysytään, mutta uusia ruokalajeja ja ruoka-aineita ei ainakaan meillä kannata tällä hetkellä suurieleisesti esitellä, koska niihin suhtaudutaan lähtökohtaisesti epäluuloisesti. Parempi on, kun nostaa annokset pöytään ja alkaa itse ihan muina naisina syödä niin kuin mitä tahansa spagettibolognesea.

Tänään valmistin tortilloja härkäpapurouhetäytteellä. Ateria oli vaivaton valmistaa ja täytteitä voi soveltaa tilanteen mukaan, tänään käytin esimerkiksi kidney-papujen sijaan kaapista löytynyttä kvinoaa.

IMG_9664.jpg

Härkis-burrito ateria neljälle

4 kpl                      tortilloja

Täytteeksi

250 g                     Härkistä pannulla öljyssä kuumennettuna

2 dl                        kvinoaa

2 kpl                      tomaattia kuutioituna

1 kpl                      punasipulia pilkottuna

½ purkkia             crème fraîchea

Jäävuorisalaattia

Juustoraastetta

Chipotle majoneesia

IMG_9665.jpg

 

 

Täydestä meni kuin väärä raha! 🙂

 

– Anu

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *