Luonnollisesti puhdasta

Jouluvalmisteluihin mielletään oleellisena osana kodin suursiivous ennen juhlapyhiä. Empiirisen tutkimuksen perusteella voin kuitenkin todeta, että joulu tulee silti, jopa ihan ilman hillitöntä siivousmaratonia. Ihan perus viikkosiivouskin riittää jo vallan hyvin.

Itse en tee suursiivousta oikeastaan koskaan, vaan siivoan tavanomaisen viikkosiivouksen ulkopuolelle jääviä juttuja ympäri vuoden vähän kerrassaan jakaen ne pieniksi viikon kohteiksi kuten niitä itsekseni nimitän. Yhden viikon kohde saattaa olla esim. jääkaapin siivous ja toisena viikkona kirjahyllyn pölyjen pyyhintä jne. Näin hommat eivät kasaannu massiiviseksi suursiivousoperaatioksi, vaan tehtäviä voi priorisoida tarpeen ja oman ehtimisen ja jaksamisen mukaan. Jopa Martat suosittelevat tätä menetelmää! Siivouksessa tärkeää on se, että lika ja pölyt oikeasti pyyhitään pois, eikä vain siirrellä paikasta toiseen. Ympäristön kannalta oleellista on myös, mitä huuhdotaan pesuvesien mukana viemäristä alas.

Vaikka olenkin jonkinasteinen siivousintoilija, siivouskaappini sisältö on hyvin niukka. Sieltä löytyy vain yksi yleispuhdistusaine ja pari kodin märkätilojen siivousainetta, etikkaa, imuri, monitoimimoppi ja ikkunalasta. Sitten on läjä erilaisia ja erivärisiä siivousliinoja eri kohteisiin; pölyjenpyyhintään, kylpyhuoneeseen ja ikkunoidenpesuun kullekin omansa.

Siivousliinojen käytössä suosin mikrokuituliinoja, sillä ne ovat tehokkaita, pestäviä ja käytössä kestäviä. Mikrokuituliina ei nukkaa eikä jätä pyyhittyihin pintoihin raitoja ja useimmat lika- ja rasvatahrat saa pyyhittyä pois ihan pelkällä vedellä ja rätillä. Ja ympäristö ja kukkaro kiittää! Ja kun puhdistusainetta tarvitaan, löytyy siihenkin myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Itse olen hullaantunut Methodin puhdistusaineisiin, sillä ne puhdistavat tehokkaasti ja ovat kodin pinnoille hellävaraisia, ja mikä parasta, ne ovat kasviperäisiä, myrkyttömiä ja biohajoavia (ei ftalaatteja eikä fosfaatteja!). Suihke- ja pumppupulloissa on myös hyvä muotoilu ja ihania eri tuoksuja. Tärkeää sekin!

IMG_9495.jpg

Siivous voi parhaimmillaan olla hyvää mieltä tuottavaa tekemistä, mutta on myös niitä, jotka eivät ehdi, jaksa tai tykkää siivota. Heille siivouspalvelujen antaminen joko itse toteutettuna tai ostettuna palveluna onkin oiva lahjaidea! 

 

Ps. Kannattaa kurkata Marttojen Ekosiivouksen kultaiset säännöt!

 

https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/siivous/

 

Siistiä kun tulee joulu! 🙂

T. Anu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *