Lupaan vähentää kuluttamista!

94074AB7-F708-46DE-BB36-6FC6B77EC57B.jpeg

Olen jo muutaman päivän pohtinut omia uudenvuodenlupauksia. En ole aikaisemmin ollut kovinkaan innokas lupaamaan vuoden alussa mitään. Tänäkään vuonna en aio niinkään luvata mitään, vaan yritän tehdä uudenvuodenpäätöksiä. 

Yksi uudenvuodenpäätöksistäni on kytenyt mielessä jo pidempään ja olen nyt valmis sen tekemiseen. Yritän tulevana vuonna vähentämään merkittävästi omaa kulutustani eli pyrin vuonna 2019 omilla valinnoillaan minimoimaan omasta kulutuksestani aiheutuvat negatiiviset ympäristövaikutukset. 

Miten aioin tämän tehdä? Aloitan sillä, että jokaista ostosta tehdessäni kysyn itseltäni: tarvitsenko tätä todella vai haluanko vain? Mistä luovun, kun hankin tämän itselleni? Toivottavasti jatkossa ostan vain sen mitä todella tarvitsen (en enää mielijohteesta), kierrätä itselleni tarpeettomat tavarat ja vaatteet ja lainaan sekä vuokraan tavaroita, joita tarvitsen vain hetkittäin. 

Kulutuksen vähentämisessä ei ole välttämättä kyse asioista tinkimisestä, vaan oikeista ja kestävistä valinnoista. Kaikessa kuluttamisessa hyvä ohje on neljän K:n sääntö: kuluta harkiten ja vähemmän, käytä uudelleen, korjaa ja kierrätä. 

Kuluttajien valinnoilla on vaikutusta sekä ympäristön tilaan että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Tavaroiden ja palveluiden kulutus on yksi suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia. Kulutustapojamme pitää muuttaa nopeasti kestävämmiksi, sillä maapallon luonnonvarat eivät kestä nykyistä kulutusta. Ostopäätöksellään tai ostamatta jättämisellä kuluttajat voivat vaikuttaa markkinoihin ja edistää vastuullista tuotantoa. Voimme kuluttajina toimia ekotehokkaasti ostamalla mahdollisimman vähän ja valitsemalla kestävää, laadukasta, lähellä tuotettua ja korjattavaa. 

294771AD-132C-4F05-9331-0D0BEC136495.jpeg

Kestävä kuluttaminen on ympäristön lisäksi kestävää myös sosiaaliselta ja taloudelliselta kannalta. Uskon, että kuluttamisen vähentäminen tulee parantamaan elämänlaatua. Mielenrauhaa ei saa ostamalla. Vapaus kuluttamisen ajattelemisesta tuo lisää aikaa, energiaa, tilaa ja vapautta tehdä merkityksellisiä asioita. Kuluttamisen tilalle tulee enemmän itse tekemistä esim. valmisruuan ostamisen sijasta haluan tehdä itse ruokaa kotimaisista raaka-aineista. 

Kun vuosi vaihtuu muutaman päivän kuluttua lupaan ainakin aloittaa puolen vuoden vaatepaaston, jonka aikana vältän ostamasta uusia vaatteita. Samaan aikaan kun vähennän kulutusta yritän päästä eroon myös kulutusluotoista, joita on kertynyt lähinnä matkustelusta. Ensi vuonna korvaankin ulkomaanmatkat lähimatkailulla sekä virtuaali- ja lukumatkoilla. Lupaan lähteä mukaan myös 100 tavaran haasteeseen, jonka tarkoituksena on laittaa kiertoon itselleen käyttämättömäksi jääneitä ja muille vielä käyttökelpoisia ja hyödyllisiä tavaroita. Näistä tulevan vuoden haasteista kirjoitan varmasti eko-arkea. -blogissamme pian lisää!  

-Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *