Mäkättäjät vastaan mököttäjät

704B010D-8195-4120-88C0-282CDBDE8519.jpeg

Meillä asuu mäkättäjä ja mököttäjä. Elämänkumppania valitessa ihastuu (usein tiedostamattaan) vastapuoleensa, näin kävi varmasti myös meillä. Parhaina päivinä täydennämme toisiamme, mutta erilaisuutemme myös ärsyttää ja kärjistyy ristiriitatilanteissa.

Olemme täysin erilaisia myös riitelytavoissamme. Minä mäkättäjänä tykitän. Annan tulla ulos säästelemättä tunteeni (loukatut sellaiset) ja tarpeeni, enkä osaa ylikiehuessani kuunnella toista, saati toisen loukattuja tunteita. Hän taas vaikenee, panttaa viimeiseen asti ajatuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan. Mitä enemmän hän vetäytyy, sitä enemmän minä lisään volyymiä. 

Kirjoitan paljon onnellisuudesta ja rakkaudesta. Mutta kyllä myös meillä riidellään. Itse ajattelen, että riitely ei ole pelkästään negatiivista, sen kautta luodaan ja sovitaan suhteen pelisääntöjä. Parisuhteissa riidellään yleensä eniten ajasta, rahasta ja tunteista.  En edes kehtaisi tunnustaa, että meillä riidellään eniten tavaroista. Kuulostaa todella tyhmältä (ja sitä se varmasti onkin), mutta tiedostan, että vaikka riitelemme näennäisesti ruokapöydästä on sen takana paljon muutakin. Asioita ja tunteita, joista emme uskalla tai halua jostain syystä vielä puhua. 

Riitely kuuluu siis terveeseen ja hyvään parisuhteeseen, merkityksellisempää onkin se MITEN riidellään. Riitely ei saisi olla hylkäävä tai hyökkäävää. Omassa parisuhteessamme syyllistymme molemmat myös näihin. Minä hyökkään, osaan sanoilleni provosoida, ärsyttää ja loukata. Hän pitää mykkäkoulua ja vetäytyy ja saa minussa heräämään kaikki aikaisemmat hylkäämiskokemukset (ja niitähän meillä kaikilla riittää koulu- ja työpaikkakiusaamisesta, entisistä ihmissuhteista jne.). 

Parisuhteessa on se harmillinen puoli, että siinä pystyy muuttamaan vain omaa toimintaansa. Jos saan vielä mököttäjän puhumaan, koitan vielä enemmän kuunnella. Yritän laittaa hetkeksi omat tunteet jäähylle ja olla avoin toisen ajatuksille, tunteille ja tarpeille, niistä loukkaantumatta tai syyllistymättä. Joku fiksumpi on joskus sanonut, että mäkättäminen on kuin soittamista puhelimeen, johon ei juuri nyt saada yhteyttä. Mököttäminen sitä, että lakataan soittamasta. Toivon, että meillä saadaan yhteydet jälleen toimimaan! 

-Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *