jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen

Nythän on niin, että kun katsoo tavallisen kuluttajan roskapussia, josta on jo lajiteltu omiin kierrätyslaatikkoihinsa biojäte, lasi, metalli, paperi, kartonki ja tekstiili, niin jäljellejäävä roska on melkein pelkkää muovia. Jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen (paitsi musta muovi, jota muovinkäsittelylaitoksen erottelukone ei vielä osaa tunnistaa muoviksi: se joutuu poltettavaksi).

Tutkimusten mukaan pantittomista muovipakkauksista syntyy vuosittain n. 13 kiloa jätettä per kuluttaja.  Äkkiseltään voi tuntua, että 13 kiloa ei ole paljon mitään, mutta muovi on varsin kevyttä. Muovijätteellä täytetty tavallinen muovikassi painaa suunnilleen puoli kiloa, joten 13 kiloa muovia tarkoittaisi suunnilleen 25-27 täyttä muovikassia – per henkilö! Onneksi muovinkeräyspisteissä on usein puristin, joka litistää muovin vähän näppärämpään kuljetuskokoon.

Kierrätyskelpoinen muovijäte, joka on kertynyt yhden viikon aikana eräässä neljän henkilön taloudessa. Paino noin 750 grammaa, pääasiassa elintarvikepakkauksia. Vuonna 2018 muovijätettä kerättiin noin kilo asukasta kohden.

 

Nyt siis toivotaan, että kuluttaja toimittaisi jätemuovinsa muovinkeräyspisteeseen, joka löytyykin lähimarketin parkkipaikalta. Mutta tämä on kuitenkin kauempana kuin muiden kierrätettävien keräyspaikka, ja aivan huomattavasti kauempana kuin tavallinen sekajätteen roskis, joka on portinpielessä ja joka jätehuollon toimesta tyhjennetään säännöllisesti. Tietysti on olemassa sellaisia kuluttajia, jotka ylimääräistä vaivaa uhmaten ronttaavat jätemuoviröykkiönsä sinne marketille asti, koska se on oikein. Mutta aivan varmasti on myös niitä veikkosia, jotka heittävät muovinsa metsään tai portinpielen sekajätteeseen, koska se nyt vain on n. tuhat kertaa helpompaa.

Minne kierrätysmuovi menee?

Toistaiseksi kaikki kierrätetyt muovipakkaukset päätyvät Riihimäelle Ekokemin laitokselle. Siellä ne puhdistetaan, lajitellaan ja jatkokäsitellään uusiokäyttökelpoiseen muotoon. Oulussa asuva ystäväni hieman naureskeli, kun pari vuotta sitten kuuli ensimmäisen kerran muovinkierrätysharrastuksestani. Ettäkö tosiaan raahaan muoviroskat marketille, josta ne aikanaan kuljetetaan jopa parinsadan kilometrin päähän johonkin laitokseen? Onko mitään järkeä? Ei meilläpäin kyllä sentään mitään muoveja kerätä… (Sittemmin hänenkin kotipaikkaansa on ilmestynyt yksi jos toinenkin muovinkeräyspiste, jos nyt ei aivan ydinkeskustaan, niin kaupungin alueelle kuitenkin.)

Itse olen sitä mieltä, että epäilyksistä huolimatta muovinkierrätystä voi, kannattaa ja pitää jatkaa. Kun kierrätyksestä tulee yleinen käytäntö, niin jonakin päivänä yksityishenkilön ei tarvitse raahata muovijätteitään kauas keräyspisteelle, vaan niitä tullaan hakemaan! Muitakin hyötyjä on, mutta nehän te jo tiedättekin.

Parhain terveisin

Meri

Kommentit (0)