Plogging

40179EF1-7E9F-49A7-A5F0-4D56492826D0.jpeg

Tänään minä ja rakkaudella Riesaksi ristitty koirani päätimme kokeilla uutta Ruotsista rantautunutta kuntoiluvillitystä roskajuoksua. Toki ne jotka ovat tavanneet tai nähneet minut ja koirani iltalenkillä tietävät, ettei meistä kumpikaan viitsi tai kykene ottamaan montakaan juoksuaskelta. No, se ei haitannut yhtään uutta plogging-harrastustamme, koska liikkuessamme muutaman kilometrin tuntinopeutta ehdimme erittäin huolellisesti kerätä kaikki lenkkimatkamme varrelle osuneet roskat. 

Plogging on siis vuonna 2016 Ruotsista lähtöisin oleva kuntoilumuoto, joka yhdistää juoksemisen (jogging) ja roskien keräämisen (plocka upp). Suomenkielinen käännös roskajuoksu kertookin harrastuksesta kaiken oleellisen. Ideana on yksinkertaisesti juosta tai kävellä ja poimia samalla roskia, eli yhdistää liikunta ympäristötekoon. 

Meille suomalaisille ei roskien kerääminen kadunvarsilta ole mikään uusi juttu. Ihan tiedoksi myös sinne naapureille, (jotka osaavat vain paketoida kaiken hiukan muodikkaammin) Suomesta sai alkunsa jo 1996 Roska päivässä -liike. Roska päivässä -liike kutsuu mukaan helppoudellaan, olet mukana kun keräät yhden roskan päivässä ja houkuttelee muutaman ystäväsikin keräämään. 

Roska päivässä -liikkeen idea syntyi Tuula-Maria Ahosella perheen ollessa pienten lasten kanssa uimarannalla. Perhe innostui keräämään rannalta lasinsiruja, jotta lapset voisivat juosta hiekalla paljain jaloin. Ranta tuli siistimmäksi, mutta perheelle tuli yllätyksenä vielä siivoamisesta hyvä fiilis. 

Ensimmäistä roskaa kerätessä myönnän hiukan vilkuillen ympärilleni, että eihän kukaan nyt vain näe, että kerään maasta jonkun muun roskan. Mitä ihmettä? Päätin unohtaa noin hölmön ajatuksen ja jatkoin keräämistä. Lenkistä tuli paljon tehokkaampi ja hauskempi! Me kaksi sohvaperunaa päätimme jopa kiertää iltalenkillä vielä yhden ylimääräisen korttelin. 

Terveisiä teille kaikille lukijoille (nyt jo sohvanmutkasta) lähettävät Anna ja Riesa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *