Syksyn villasukkalupaus!

C65EA4D6-95B6-4711-A437-959F95B154ED.jpeg

Lämmityskausi on alkamassa ja on aika, joko laittaa patterit päälle, tai sytyttää tuli uuneihin. Ainakin meidän kodissa käydään päättymätöntä keskustelua ja säätämistä sopivasta sisälämpötilasta. Toinen viihtyy viileämmässä ja toinen palelee viltinkin alla.

Asiantuntijoiden mukaan täydellinen sisälämpötila liikkuu 18-23 asteen välillä. Kodin oikea lämpötila on mukavuuden kannalta tärkeää, mutta hyviä syitä on muitakin. Oikeilla lämpövalinnoilla on vaikutusta energiatehokkuuteen, eli säästö tuntuu suoraan rahapussissa, mutta mikä tärkeintä isossa mittakaavassa hillitsee ilmastonmuutosta. Nyrkkisääntö on, että yhden asteen laskeminen pienentää lämmityskuluja noin viisi prosenttia. Arvioiden mukaan ihminen tottuu yhden asteen pudotukseen lämpötilassa noin viikossa. 

Me suomalaiset olemme tottuneet liian lämpimään sisäilmaan. Liian korkea sisälämpötila ei ole myöskään terveydelle hyväksi. Mitä lämpimämpää ilma on niin myös sitä kuivempaa. Kuiva sisäilma voi aiheuttaa ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Makuuhuoneen korkea lämpötila heikentää myös nukahtamista ja unen laatua, mikä vastaavasti laskee yleistä vireystasoa. Suositeltavaa onkin, että lämpötila makuuhuoneessa olisi hiukan matalampi kuin muissa oleskelutiloissa. 

Nyt syksyn tultua meillä annetaan villasukkalupaus, eli ennen kuin käymme säätämässä pattereita kovemmalle, lisätään päälle lämpimiä vaatteita. Kotona ei ole tarvetta olla t-paitakeli ympäri vuoden. Tänä vuonna olen myös itse päättänyt antaa joululahjaksi sukulaisille ja ystäville ainakin muutamat villasukat sekä lämpimiä ja kauniita vilttejä. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *