Vaalea käpykakku
Vuoden 2019 leivontahaaste jatkuu retroherkulla. Valitsin omaksi retroherkukseni yhden sukujuhliemme suosikkikakun, käpykakun. Tuunasin hiukan perinteistä reseptiä ja tein kakusta vaalean version, joka sopii loistavasti lumiseen vuodenaikaan. Tällä reseptillä leivot 15 hengen vaalean käpykakun.
Vaaleaan kakkupohjaan tarvitset:
250 g kananmunia
175 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
25 g perunajauhoja
Täyte:
kostutukseen sokerivettä tai appelsiinimehua
noin 100-180 g hedelmämarmeladia tai -hilloa esim. appelsiini, mango tai lime
280 g (noin 3 dl) vispi- kuohukermaa (2 tl sokeria)
140 g (noin 1,5 dl) vaniljakreemiä
Pinnalle:
noin 230 g valkoista marsipaania
tomusokeria
Vaahdota kananmunat (huoneenlämpöiset) ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja siivilöi ne vaahtoon varovasti käännellen.
Nostele massa varovasti voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakkupohjaa 170-185 asteessa noin 40-60 min.
Leikkaa jäähtynyt (mielellään edellisenä päivänä valmistettu) kakkupohja kolmeen osaan.
Täyte:
Yhdistä kermavaahtonokareella vaniljakreemi. Kostuta kakkupohja, levitä ohuelti hilloa ja kreemiä. Aseta päälle toinen ja kolmas kalkupohja ja tee niille samoin kuin ensimmäiselle kerrokselle. Leikkaa kakun kummaltakin reunalta kaarevat palat pois ja nosta ne kakun keskelle. Muotoile kakku tyypillisen käpykakun muotoiseksi veistä apuna käyttäen. Levitä loput kreemit kakun pinnalle.
Päällinen:
Kauli marsipaani 2,5 mm:n paksuiseksi levyksi. Käytä marsipaanin kaulimisessa apuna tomusokeria. Levitä kaulittu marsipaani kakun pinnalle tasaisesti. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois. Leikkaa mardipaaniin saksien avulla käpykuvio. Siivilöi lopuksi tomusokeria kakun pintaan.
-Meri-Kukka