Ympäristöhyötyliikuntaa

IMG_9526.jpg

Australian paahtavan auringon alla vietettyjen vuosien jälkeen olen innoissani monestakin asiasta täällä Suomessa. Kuten nyt esimerkiksi siitä, että voin taas pitkästä aikaa pyöräillä ympäri vuoden! Äkkiseltään voisi kuvitella, että no mikäs siellä Australiassa pyöräillessä, kun aurinko paistaa, linnut laulavat ja sadekin pääsee harvemmin yllättämään. Mutta todellisuudessa suotuisat olosuhteet pyöräilylle olivat ainakin meidän asuinalueella vähissä. Etäisyydet ovat suuria, kulkureitit hankalia ja pimeän tullen on säkkipimeää. Kesäkuukausina on niin kuuma, että ainakaan meikäläinen jääkarhu ei kykene pyörän satulaan, saati sitten että voisi ottaa lapset mukaan pyöräretkelle tai edes kauppareissulle +40 asteen helteessä. Ja kesähän on pitkä.

Täällä Suomessa sen sijaan voi, ainakin oman kokemukseni mukaan, jatkaa pyöräilyä ihan entiseen malliin myös talvella. Kaupunkialueilla ja taajamissa pyöräteiden verkosto on kattava ja kevyen liikenteen väylät ovat pääosin hyvässä kunnossa ja hyvin valaistuja. Tänä talvena ei ainakaan vielä ole ollut kovia pakkasia tai sankkoja lumipyryjä, joten säänkin puolesta pyöräily on ollut suorastaan nautinnollista.

Asumme lapsiperheiden suosimalla pientaloalueella, lähistöllä on useita kivoja puistoja ja lähikauppaan on matkaa reilut kaksi kilometriä. Lähietäisyyksillä kulkeminen hoituu pyörällä vaivattomasti ja lapset ja ostokset kulkevat kätevästi peräkärryssä. Lasten aamuisen nahistelun ja hikisen pukeutumisurakan jälkeen koen mahtavan vapauden tunteen, kun saan lapset turvavöillä peräkärryyn kiinni, kuomun alas ja polkaisen pyörän liikkeelle. Pyöräillessä pää tuulettuu ja tulee hoidettua myös päivän kuntoiluannos. Edullistakin pyöräily on. Alkuinvestoinnin jälkeen kulkeminen ei maksa mitään eikä tarvitse huolehtia polttoainekuluista tai pysäköintimaksuista. Lyhyillä matkoilla pyörällä kulkeminen ei vie sen enempää aikaa kuin autollakaan, jos mukaan huomioidaan esimerkiksi auton putsaaminen lumesta ja parkkipaikan etsiminen. Ja mikä parasta, pyöräily jos mikä on ekoteko, sillä se ei kuluta fossiilisia polttoaineita eikä siitä synny päästöjä tai melua.

Talvipyöräily mielletään helposti jonkinasteiseksi extremelajiksi, joka vaatii futuristisen asun ja erityisvalmisteisen polkupyörän, mutta todellisuudessa riittää vain muutama lisävaruste, kuten nastarenkaat, valot, kaulahuivi ja lämpimät hanskat. Ja kuten kaikkina muinakin vuodenaikoina, voi myös talvisin pyöräilyä harrastaa ihan omaan tahtiin ja tyyliin!

 

Anu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *