Ostolakko: Maaliskuu

Maaliskuussa en juuri kiinnittänyt erityistä huomiota ostolakkoon, ja tarkoitus olikin ottaa tuossa kuussa päivä ja hetki kerrallaan. Puolet kuusta meni aluksi kättä parannellessa, mihin liittyen oli joitain ekstrakuluja. Ruokaan meni taas ennätysmäärä rahaa. Kuitenkin: säästöjä kertyy yhä enemmän. Miten?

Maaliskuu tuntui hurahtavan ohitseni kuin kilpa-auto. En tiedä kumpi voitti, minä vai kevät.

Joka tapauksessa pääsiäisen pitemmillä vapailla tuntuu siltä, että onneksi tämä kuukausi on ohi. Nyt kun katson ulos niin siellä sataa räntää vaakatasossa, mutta viime viikolla oli jo monta erittäin keväisen ja lämpöisen oloista päivää. Kyllä se kesä sieltä tulee!

Taivaaseen kohonneet ruokakulut

En tiedä onko maaliskuun kiireistä johtuen vai mistä, mutta en juuri miettinyt ostolakkoa tässä kuussa. Tai ehkä tämä on ostolakkoon ryhtymisen seuraava vaihe: se vain on.

Sallin itselleni ostaa muutaman uuden isomman ruukun jatkaessani keväistä ruukkujen ja multien vaihto operaatiota. Kyselin ennen ruukkujen ostamista isompia ruukkuja somen kautta tutuilta ja ystäviltä, mutta keneltäkään ei näitä ilmaitteeksi löytynyt. Myöskään tori.fi- ja muista somekirppiksistä ei löytynyt ilmoituksia. Taitaa olla niin, että pienempiä ruukkuja jää ihmisillä enemmän lojumaan nurkkiin vaihtaessaan kasveja isompaan, ja suurehkoja ruukkuja on vaikeampi löytää ilmaitteeksi. Joka tapauksessa, ruukut ja multa eivät ole iso kuluerä.

Ruokakulut sen sijaan… Tsiisus, en tiedä mitä näille tapahtuu heti kun silmänsä kääntää. Maaliskuussa ruokakulut olivat yhteensä 281,20 euroa. SIIS MITÄ.

No mutta, tässä summassa on huomioitava noin 31 euron fiksuruoka-tilaus, mikä saapuu itseasiassa vasta huhtikuun puolella. Lisäksi uskon summassa näkyvän alkukuun puolikätisyys, kun jouduin kättä säästääkseni hankkimaan verrattain enemmän eineksiä.

Eli hengitys sisään ja ulos, katsotaan miten huhtikuu menee ruokien suhteen, kun tilanne on palannut normaaliksi.

Herkkujen ostolakko

Aloitimme maaliskuun puolessa välissä herkkujen ostolakon. Huomasimme nimittäin kummatkin herkkujen, kuten suklaan tai leivosten, oston revinneen käsistä talven aikana. Päätimme, ettei saa itse ostaa kaupasta mitään herkkuja: karkkia, sipsiä, leivoksia, mitään. Mutta jos töissä satutaan tarjoamaan vegaanista herkkua, niin toki go for it. Eli ei totaalinen herkkulakko, mikä on mielestäni ihan järkevää ja armollisempaa itselle. Toivottavasti antaa myös lopullisempia tuloksia ja herkkujen shoppailu palautuisi aikaisemmin olleisiin normaaleihin määriin.

Lakko kestää huhtikuun puoliväliin, joten siitä lisää silloin. Kuitenkin, mitä maaliskuun ruokakuluista saatamme huomata, ei herkkujen ostolakolla toistaiseksi ole ollut huomattavaa vaikutusta kuluihin. Sairaslomalla herkkuja tuli kyllä ostettua lohturuoaksi, mutta toisaalta pääsiäisen ja nyt sen aikana ostamatta jääneet herkut kompensoivat luultavasti alkukuuta.

Takaisin suoratoisopalveluiden pariin

Joutuessani parantelemaan kättäni kotona jo toista viikkoa kuukausi vaihtui helmikuusta maaliskuuhun, ja päätin lopettaa suoratoistolakon. Päätin kokeilla Disney+-palvelua, mitä en ollut aikaisemmin kokeillut. Taitaa olla, ettei sitä, mitä kaikkea Disney lopulta omistaa, voi tajuta ennen kuin näkee Disney+:n tarjonnan. Sairasloman ajan suurkulutinkin palvelua mm. katsomalla uuden Mulan-elokuvan (ei tosiaan niin hyvä kuin olisin toivonut) ja kaikki Marvelin supersankarielokuvat aikajärjestyksessä. Ei mikään digimaailman ekoteko, mutta yksin kotona tylsyyteen kuollessa annoin tämän itselleni anteeksi.

Palattuani arkeen ja töihin palvelua ei ole juuri tullutkaan käytettyä. Kun molemmat kädet toimivat, huomaan aikani menevän kotonakin niin paljon muuhun: pystyin pikkuhiljaa palaamaan kirjoittamisen pariin, laittamaan ruokaa ja siivoamaankin taas normaalisti. Ja kun halusin katsoa jotain, niin huomasin joutuvani kääntymään vanhan tutun kirjaston puoleen. Halusin nimittäin katsoa juuri sellaista sarjaa, mitä ei Disney+-palvelusta tai mistään muualtakaan löytynyt.

Eli toisin sanoen vaikuttaa siltä, että kun jonkin suoratoistopalvelun valitset, niin jostain syystä katseesi suuntautuu kaikkiin niihin sarjoihin ja elokuviin mitä ei kyseisestä palvelusta löydy. Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, niin kuin sanotaan.

Loppukuusta päätin siis taas luopua Disney+:sta. Sen sijaan otin huhtikuuksi Ruutu+-palvelun. Katsotaan, kestääkö se kuukautta enempää, vai odottaako toukokuussa uusi suoratoistolakko.

Terveys, tai sen puute, maksaa

Helmikuussa alkaneet terveyskulut jatkuivat. Maaliskuussa käden takia kertyi kuluja yhteensä 204,93 euroa. Kun ynnätään siihen helmikuussa kertyneet 226,95 euroa, on yhteissumma 431,88 euroa. Se on todella paljon, neljäsosa käteeni jäävästä palkasta. Kuukausitasolla summat ovat kaksinkertaisia tammikuuhun, jolloin terveyteen kulunut summa oli 96 euroa. Tuolloin se koostui pelkästään terapiakuluista. Helmi-maaliskuussa rahaa meni niin lääkkeisiin ja tukisiteisiin, kuin myös lääkäri- ja fysioterapiakäynteihin.

Pakko siis tässä vaiheessa sanoa, että arvostan jälleen enemmän omaa perusterveydentilaa. Heti jos on jokin perussairaus, kalliimpi lääkitys tai useampi, niin kuukausittaiset kulut kohoavat.

Ostolakon kannalta tämä pistää miettimään: kaikesta ei vain voi säästää ja ihmisen terveyden (henkisen ja fyysisen) pitäisi olla aina prioriteetti yksi.

Säästöjä, säästöjä!

Kertyneistä ruoka- ja terveyskuluista huolimatta rahaa on kertynyt enenevissä määrin myös säästöön. Maaliskuun aikana maksoin luotolta pois 200 euroa ja lisäsin säästösummiin 50 euroa. Eli helmi- ja maaliskuussa säästöön meni molempina kuukausina yhteensä 500 euroa. Katsoessani budjettia totesin, että jatkossa voisin nostaa säästösummaa vielä entisestään. Huhtikuussa kokeilen siis laittaa rahastoon säästöön 300 euroa ja ASP-tilille tutun 250. Katsotaan, miten budjetti tämän kestää.

Kuukauden kirjat

Maaliskuussa tuli katsottua ruutua enemmän, joten sai luettua vähemmän. Klassikkoteemaiseen Helmet-haasteeseen tuli luettua ja kuunneltua yhteensä kolme kirjaa: Linnunradan käsikirja liftareille, neljäs Potteri sekä Orjattaresi. Lisään nämä muiden haasteeseen luettujen kirjojen sekaan Helmet-listalle blogin sivuille.

Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille (K) 5/5

J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari 5/5

Philip Lumbery: Farmageddon: halvan lihan todellinen hinta 5/5

Margaret Atwood: Orjattaresi (K) 3/5

Maaret Kallio: Lujasti Lempeä 3/5

Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin – kirja kirjoittajalle 4/5

Huhtikuussa

Huhtikuussa olisi kiva saada luettua enemmän. Otankin tavoitteeksi lukea kuun aikana ainakin viisi kirjaa lukuhaastetta varten. Herkkujen ostolakko jatkuu edelleen. Muita tavoitteita esimerkiksi ruokakuluille en nyt aseta, vaan katson sen sijaan miltä ne näyttävät hieman edellisiä normaalimman kuukauden jälkeen.

Kommentit (1)
  1. ”Eli toisin sanoen vaikuttaa siltä, että kun jonkin suoratoistopalvelun valitset, niin jostain syystä katseesi suuntautuu kaikkiin niihin sarjoihin ja elokuviin mitä ei kyseisestä palvelusta löydy.”

    Tämä on kyllä niin totta! Monet kerrat tullut selailtua Netflixin pitkää leffalistaa ja jotenkin aina just _se_ lefa jonka haluaisi muka katsoa uupuu. Vaikka jos se olisi listalla niin haikailun kohteena olisi joku muu. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *