Kahvimitalla on väliä
Kaikki sen tietää. Aamukahvi on tärkeä, liki pyhä asia. Jos se menee pieleen, alkaa päätä särkeä ja mieli likentelee… sanonko mitä?
Merkityksellinen seikka kahvin valmistuksessa on kahvimitta. Kahvin merkkiä en nyt tässä laske mukaan, vaikka tykkäänkin ma(t)kustella pääkaupunkikahvien parissa. Toinen tärkeä osa on vesi. Kotona kahvi on erilaista kuin mökillä. Vesi tulee eri paikasta. Ja mökillä lisäksi vanhaan mökkiin tulee vesi porakaivosta ja uuteen paikkakunnan vesiosuuskunnasta.
Jotkut vannoo vielä keittimen nimeen. Siitä minulla ei ole mielipidettä. Kahvia laitan yleensä tasamitallisen per kupponen. Kaikki ne paikat, joissa kahvia valmistan, on varustettu keskenään erilaisilla keittimillä ja keskenään erilaisilla kahvimitoilla.
Teinpä oikein pienen tutkimuksen. Löysin kotoa kaksi eri kahvimittaa. Oma kodin on se, jota eniten käytän. Toinen kotoa löytyvä on tullut mummon ja vaarin asuttamasta vastapäisestä asunnostamme, koska heillä oli muuttokuormassa mukanaan oma mittansa ja kahvipurkkinsa (myös keittimensä). Löytämäni mitat ovat erilaisia. Niiden vetoisuus on eri. Kun toinen on tasaisesti mitallinen, jää toinen vajaaksi. Kesämökiltä löysin vielä kaksi kahvimittaa. Toinen on vanhan mökin, jossa mummon ja vaarin jäljiltä on heidän mökkikahvimittansa ja toinen on uudismökissämme. Niiden suhteen tuo ikivanha mitta vetää enemmän kuin meidän uudismökkimme mitta.
Siis kaikkiaan neljä erilaista mittaa. Kolme erilaista keitintä. Vettäkin kolmesta lähteestä.
Tee tässä nyt sitten hyvää kahvia.
Elämä on.
Terveisin EijaL