Niksinurkka – Osaatko laskea nukkekodin mitat oikeassa suhteessa?

Nukkekotiharrastajan haasteet eivät lopu. Nyt oli pakko saada oikein vanhaan malliin väännetty nukkekodin tamppausteline. Nukkekodin  kokosuhde 1:12 on haasteellinen. Onneksi olen päässyt omalle kerholle asiaa edistämään.  Materiaalina käytimme hitsaamisesta tuttua hitsauspuikkoa, jonka muotoon saaminen edellytti puikon katkaisemisen oikeaan mittaan, vääntämisen oikeaan muotoon ja – ensi viikon haasteena –  osien kolvaamisen (minihitsaamista ikään kuin) yhteen oikeista kohdistaan.

Nukkekodin matontamppausteline
Kuvan hienon prototyypin on tehnyt kerhomme Ninna. Kuvasta näkyy, että itse piirsin osat paperille, kun olin tuon mallin ensin mitannut. Piirroksen mukaan on helpompi vääntää hitsipuikko muotoonsa. Väänsin kulmat pöydän reunaa vasten. Voimaa sai käyttää.

Miten saadaan oikea mittasuhde nukkekotitarvikkeisiin?

Tavallisin nukkekoti Suomessa lienee kokosuhteeltaan 1:12. Helpointa on mitata oikean elämän (kokosuhde 1:1) tarvike (tai talo) ja jaata se 12:lla.Esimerkiksi kun tamppaustelineen alaritilä on leveydeltään tuossa pihalla 135 cm, niin sen koko nukkekodin pihalla on 135/12 =11,2 cm. Vertailuksi kannattaa tutkia mittakaava esim pienemmän, varsin tunnetun nukkekotibrändi Lundbyn kanssa. Lundby nukkekdoin mittakaava on pienempi eli 1:16 tai 1:18.

Kuvan tamppaustelineen korkeus on 13 cm.

Matontappaustelineen miniatyyri
Mittoja pystyi piirtämään näinkin. Tämä hieno prototyyppi odottaa enää maalia päälleen. Minulla (ja muillakin) on vielä muutama vaihe edessä.

Seuraavaksi kokoan telineen. Sitä ennen nuo katkoskohdat tulee hiota hyvin, sillä juotos (kolvaaminen, minihitsaaminen) ei oikein tartu muuten.

Miniatyyri matontamppaustelineen koostaiminen
Tämän tamppaustelineen koostaminen tulee tehdä rauhallisesti. Hosumalla ei synny hyvää. Kuvassa näkyvät katkaistut pienet ritilän osat.

Mitä työkaluja tarvitaan nukkekodin metallin käsittelyyn?

Tarvittavat työkalut olivat: terävät, tukevat ja terävät sivuleikkurit, rautasaha (ei voi olla kovin jykevä), hiontaa varten iso ”viila” (oikea työkalu, ei mikään kynsiviila) ja kolvi.  Katkaisemisen edellyttämä käsivoima oli melkoinen. Hiki tuli tehdessä.

Nukkekodin  kokosuhde 1:12 on haasteellinen. Siitä kyllä selviä ihan matematiikalla, hyvällä mitalla ja huolellisuudella. Näillä mietoksin eteenpäin. Ensi viikolla kootaan ja tehdään juotokset.

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS

Turussa toimiva Raunistulan nukkekotikerho on toiminut aktiivisesti vuodesta 2011. Kerran viikossa kesäkuukausia lukuunottamattta on puuhattu yhdessä. Korona toi tauon siihen ja muuhunkin elämiseen. Voit tutustua toimintaamme kerhon sivuilla.

Puheenaiheet Mieli DIY Ajattelin tänään
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.