Niksinurkka – Miten aloittaa nukkekotiharrastus?
Nukkekotiharrastukseen liittyy varsinaisten talojen rakentamisen ja niiden sisustamisen lisäksi pienten ”mielenmaisemien” valmistaminen. Nukkekotiharrastuksen aloittamiseksi ei tarvita välttämättä taloa. Alkuun pääse vähemmälläkin. Oman harrastukseni aloitin rakentamalla roomboxin, yhden huoneen, jossa on myös katto (pienoishuone eli laatikko). Pitempään harrastaneet tietävät, että yleensä syynä roomboxien valmistamiseen on harrastajan tilanpuute. Näin voi kuitenkin tehdä jotakin uutta, vaikka kotiin ei enää lisää taloja mahtuisi. Se on myös kätevä antaa lahjaksi. Seinäke (kuten tässä) näyttää huonetilan yhden nurkkauksen – loppuosan saa kuvitella itsekseen. Seinäke liittyy tavallisesti kuvaukseen ja riittävän valon saamiseen.

Ihan viittä vaille on pieni työ, jossa ei ole varsinaista kattoa. Seinäke valmistetaan yleensä nukkekotien pientarvikkeiden kuvausta varten ilman rekvisiittaa. Valo saadaan näin paremmin pieniin esineisiin. Tämä on kuitenkin kalustettu kiinteästi. Siinä on myös pieni vinokatto lujittamassa rakennetta. Seinillä ja lattioilla on tapettia, joita olen kerännyt näytepaloina.
Osien suoraan sahaaminen ja liimaus on kaiken a ja o.

Liimauksessa käytän tavallisesti ihan tavallista Erikeeperiä, jota sivelen pinnoille hotellien avainkorteilla. Niitä olen vuosien varrella säästänyt hyvän pinon. Pienissä töissä riittää ohut kerros. Näin ei työ myöskään kostu ja osat pysyvät suorassa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Kun aloitan roomboxia tai seinäkettä, piirrän pohjapiirustuksen paperille ja mittaan seinät ja lattiat 1:12 kokoon sopiviksi. Idean syntyminen voi vielä aikaa. Tätäkin seinäkettä mietin vuosia, ennen kuin se ”lähti käsistä”.

Ohuet puusta sahatut ”siivut” on sahattu omalla kerholla, Raunistulan nukkekotikerholla. Oikean kampaamon 11. hetki yksi tehosteseinä (taustalla) on tehty koivun rungoista ja koivusta sahatuista pyörylöistä.

Nukkekodin, roomboxin ja seinäkkeen sähköistys
Nukkekodin sähköistys on oma lukunsa. Nykyisin on saatavissa mukavasti paristokäyttöisiä led-valoja, jollaista esimerkiksi tässä on käytetty. Valonauha vedettiin pienestä reijästä läpi ja katkaisinta varten tehtiin tulitikkurasiasta ”sähköpääkeskus”. Nukkekotien sähköistykseen käytettävät valaisimet edellyttävät muuntajan käyttöä, kun valaistus yhdistetään verkkovirtaan. Valaisimia ja niissä tarvittavia muuntajia, töpseleitä ja varaosia voi hankkia alan kaupoista.

Mitä tarvitaan roomboxin tai seinäkkeen valmistukseen?
Mittakaava on hyvä selvittää ensin. Mittakaavasta olen aiemmin kirjoittanut.
Roomboxiin: laatikko (pahvia, puuta, Alkon viinilaatikot ovat harrastajien piirissä suosittuja, kenkälaatikkokin käy).
Seinäkkeeseen: lujahko pahvi, puuviilu (paksuus ainakin 3 mm, jolloin ei kipristy liimatessa ja säilyttää muotonsa).
Seinille: tapettien mallipaloja, kankaita, nauhoja, kuviopaperia.
Liima: Erikeeper tai mikä muu hyvä yleisliima, puuliimat
Muuta: helmiä, hammastikkuja, kahvitikkuja
Valaistus: Jouluinen pieni valosarja
Olen valmistanut useita roomboxjea ja seinäkkeitä lahjoiksi (syntymäpäivät, väitökset, valmistujaiset ja ihan muuten vain yllätykset).Mitä paremmin tuntee saajan, sen mukavampi työstä tulee. Työn flow on käsin kosketeltava.
Ja onneksi (ja rohkaisuksi): Nukkekotiharastuksen aloittamiseksi ei tarvita välttämättä taloa. Alkuun pääse vähemmälläkin.Näin myös selviää, onko tämä sellainen harrastus, joka itselle sopii.
Elämä on.
Terveisin EijaL
Voit tutustua nukkekotimaailmani taloihin ja ”henkilöihin” eijulista.blogspot.com blogissa.