Mitä tekisit porkkanasta?

Sattumalta meille siunaantui iso määrä porkkanaa. Taustaksi riittänee, että  klikkasin verkkokaupan nappia hiukan huolimattomasti. Mielestäni tilasin kolme keskikokoista porkkanaa. Ihan samalla tavalla kuin samalla ostokerralla tilasin kuusi omenaa, neljä appelsiinia ja kaksi sitruunaa. Noutopisteessä ihmettelin laatikon painoa, kunnes selvisi, että olin tilannut (kyllä, ei kauppiaan virhe) kolme pussia porkkanoita a 2 kg.  Tilanteen teki piirun verran vaikeaksi se, että en itse pysty syömään raakaa porkkanaa.

Oli toimittava.

1.Mummo ja vaari saivat heti yhden pussin. Olivat tyytyväisiä, ja mummon keittiötaidoilla niistä loihditaan hyvää syötävää.

Kuorittiin, pilkottiin, ”ryöpättiin” nopeasti kiehuvassa vedessä, jäähdytettiin ja pakastettiin sopivissa erissä.

Pokkanalla höystetty valkokastike syntyi seuraavana päivänä, se maistui lihapullien kanssa.  On lapsuudestani tuttu mummon spesiaali.

Porkkanaa ihan vaan itsenään keitetään usein lämpimäksi lisukkeeksi perunan rinnalle.

Sitä laitettiin myös toimittamaani tillilihakastikkeeseen.

2.Sitten tein suppean kyselyn FB-ympyröissäni ja sain monia vinkkejä, joista tässä muutama.

Raastetaan, joukkoon hiukan sitruunamehua, pakastetaan pieniin pussukoihin, käytetään halutessa.

Lisätään raasteena sämpylöihin, leipiin, lihapulliin, lihamurekkeeseen, patoihin.

Porkkanasta saa myös:

-hyvän kasvissosekeiton

-porkkanalettuja

-suikaloituna, oliiviöljyllä voideltuna uunissa ”grillaten”  maukkaan lisäkkeen, samalla pellillä  perunanpuolikkaatkin valmistuvat

-porkkanakakkua, muffinsseja

-raakaporkkanamehua

Porkkana on:

-tuoreena, sormisuikaleina hyvä välipala pikkukoululaiselle

-huikopala suurempaan nälkään ruokaa odotellessa (ei sovi meidän talouteen)

-kattauksen koriste nätissä astiassa – ihan klassinen porkkanaraaste on nätti ruokapöydässä

-mahtava retkieväs niille, joille se sopii

Voi porkkanasta tehdä porkkanalaatikonkin, mutta siihen en ryhdy. Se on jouluruokaa.

Villein viiden pisteen vinkki oli, että tee leimasin. Että käytä askarteluun.

3. Näiden temppujen jälkeen oli vielä 2 kg jalostamatta. Mietin ja keksin, että voin laittaa yhden pussin hyväntekeväisyyteen. Vein pussin omalle personal treiner Marille, siippansa on keittiöihme. Ei kestänyt kauaa, kun jo sain kuvan lasipurkkiin säilötyistä porkkanarenkaista. Reseptiä en osaa siihen antaa. Piste iin päälle oli, kun saman perheen nuorin koira Tarmo saamassani kuvassa antaumuksellisesti jyysti isoa porkkanaa. Sillä taas oli tarkoitus saada maitohampaat irtoamaan. Hyvin tepsi, tarvittiin kuulema vielä yksi porkkana, jotta viimeisinkin irtosi.

Villein viiden pisteen vinkki oli, että käytä askarteluun, tee vaikka leimasin. Tiedän kyllä, että perunasta joskus on niitä tehty, mutta että porkkanaleimasin?

Taidan kuitenkin keskittyä jalostamaan porkkanaa ravinnoksi.

Elämä on.

Terveisin EijaL

puheenaiheet ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma oma-elama