Onko sinulla oma miesluola?

Olen jossain määrin koukussa formaattiin ”Love it or List it”. Sitä katsellesssa voi vaikka kutoa. En voi olla huomaamatta, että jotkin seikat poikkeavat omasta (yleisesti suomalaisesta?) asumisen tavasta. Asun 1953 rakennetussa kerrostalossa, joten kokemuspohjani on kapeahko. Talot näissä TV-formaateissa ovat isoja forevö-tyyliin hankittuja, ja 300-350 neliötä tuntuu olevan keskiverto, vasta perheen perustamista suunnittelevalle pariskunnalle. Lasten ilmaantuminen on neliöissä ja huoneluvussa huomioitu. Joka katselukerta löydän itseni ihmettelemästä.


Eteinen puuttuu
– astutaan suoraan olohuoneeseen. Väjäämättä tulee mieleen, että missä pidetään ulkovaatteet, saappaat, kengät, myssyt, tumput, käsilaukut, avaimet, kenkälusikka ja sateenvarjo? Varsinkin kun lapset ilmaantuvat kuvioon? Kun vieraita tulee, heidän  vaatteensa kannetaan yläkertaan master-bedroomin sängylle (olen kokenut USA:ssa vierailulla ollessani).

Mudroom tietysti pelastaa tilanteen, jos sellainen on. Se on talon takana ja sitä käytetään perheen arkikäytössä. Siellä on hyllytilaa ja koukkuja. Joskus kaappi takkeja ja muita  hienommin hengarilla ripustettavia varten. Mieluiten niin, että sinne pääsee suoraan autotallista. Siellä voivat olla myös pyykinhuoltokoneet ja isot harrastekassit.

Open concept – avara näkymä alkaa ulko-ovelta ja jatkuu avokeittiöön, siitä saarekkeen kautta olohuone/ruokasaliin. Saareke on must. Tavallisesti näissä formaateissa esiintyvät pariskunnat harrastavat enterteinmenttiä siinä määrin, että tilaa pitää olla ainakin 20 ihmiselle ellei suuremmallekin joukolle.

Miltä mahtaisi tuossa avoimessa tilassa tuntua esimerkiksi tämän päivän paistettu kuha (rasvan sekainen haju asunnossamme, vaikka liesituuletin oli käytössä ja lopuksi ikkunakin auki)?

Avoimessa tilassa käsittääkseni käry leviää, oli liesituuletin miten tehokas tahansa? Ja mikä näky on keittiö, kun muutama ihminen syö kiireessä aamupalansa? Ja lapsille on oltava läksyjentekopaikka keittiön yhteydessä.

Master bedroom – iso, suomalaisen yksiön kokoinen makuuhuone, jonka yhteydessä mielellään takka, lisäksi liki kylpylätasoinen kylpyhuone/WC (pytty tavallisesti kuitenkin tässä samassa avarassa tilassa).  Ja ehdottomasti kaksi käsienpesuallasta. Se on monille todella tärkeää, koska muuten toinen on aina tiellä. – Minkä takia pariskunnan on päästävä samaan aikaan aamu/iltatoimilleen?  Me emme kotiprofessorin kanssa asioi samaan aikaan kylppärissä.

Plussaa toki, että makuuhuoneesta on lyhyt matka kylppäriin.  Toinen hyvä asia tämän masterin yhteydessä on walk in closet eli tilava vaatehuone. Ymmärrän vaatehuoneen tarpeen ja tajuan kyllä tuon spa-fiiliksen, mutta nukkumiseen en tarvitse sänkyä enempää tilaa. Mieluummin otan isomman eteisen ja siihen säilytystilaa.

Basement parhaimmillaan pitää sisällään lasten harraste/hang out -tilan ja lisäksi, jos vain mahdollista, perheen isännän mancave -tilan. Miesluolan. Miehille on oma paikkansa. Ja sitä parempi, jos siellä on biljardipöydän lisäksi baaritiski, jääkaappi ja vesipiste. Ja iso TV. Suomessa vastine lienee autotalli, jossa säilytetään kaikkea muuta paitsi sitä autoa. Mahtuu työkalut, mopot, pyörät, kanisterit. Oluelle kylmälaukku.

Onko sinulla oma mancave?  Minulla on. Tai ei nyt, koska mummo ja vaari asuttavat ”citymökkiämme” julkisivuremppansa tieltä. Luolani on siellä, pieni mutta kompakti askartelutila.

 Voisiko mancave ollakin vain mielenvire? Löytää omat ajatuksensa ja olla yksikseen?

Normaalisti pääsen luolaani aina halutessani, voin keskittyä omaan juttuuni. Nikkaroin, liimaan, leikkaan, sahaan, sirkkelöin, rakennan. Mutta en nyt vähään aikaan. Mietin,  voisiko mancave ollakin  mielenvire?  Ei fyysinen tila, jonne paeta? Tuohon ”luolaan” pitää minun nyt tietoisesti pyrkiä, kun muuta en voi.Näinä poikkeusaikoina se pitää hengissä.

Terveisin EijaL

PS: Pitää myöntää, että toiselle kylppärille olisi tarvetta. Kotiprofessorin oma kylppäri sijaitsee nyt mummon ja vaarin miehittämässä asunnossa eikä sinne ole pääsyä. Aamuisin on ollut todella kätevää, kun kummallakin on omansa… Tätä kestää enää noin vuoden verran.

Elämä on.

Puheenaiheet Sisustus Ystävät ja perhe Ajattelin tänään