Viikon tunnelmat

En tiedä, oliko mennyt viikko hyvä vai huono. Ensin luulin, että ihan kiva. Olimme ennätysmäärän öitä mökillä, neljä peräperää. Helle on helpompaa merituulessa. Saunaa ei lämmitetty ollenkaan. Kuuma oli muutenkin. Kirjanpainajatoukka yllätti. Etukäteen oli mietitty aikamoista työmäärää, kuten ison kuusen klapittaminen, rikkaruohojen nyppiminen, varaston loppujen kantaminen mökkitalonmiehen tuomaan peräkärryyn ja vielä mustikoiden poiminta. Yllätyksen toivat kirjanpainajatoukan lisäksi bursiitti, sinilevä ja helle, joka etenkin vanhuksille on vaarallinen.

Miten sitten kävikään?

Kirjanbpainajatoukan tuhoa
Oletuksemme on, että kaadettu kuusi oli joutunut kirjanpainajatoukkahyökkäyksen kohteeksi. Latva oli kuivunut, kaarna viottunutta. Kuusi oli suuri, klapeja meidän käyttöömme  riittäisi noin 10 vuodeksi.

Klapikonetta ehdittiin käyttää jonkin verran. Löydökset kyllä ihmetyttivät. Ihan terveen näköisessä kuusessa oli sisällä onkaloita ja niissä toukkia. Yök.

Toukka kuusessa
Mikä tämäkin sitten on. Kirjanpainajatoukka häärii ymmärtääkseni  kaarnan alla, ei puun sisällä. Ei näitä puita nyt ainakaan ladota entisten terveiden klapien joukkoon.

Sitten turposi kyynärpää

Ehdin poimia 4 litraa superfoodia, kunttakin liki putsaantui kotiprofessorin toimesta. Sitten turposi kyynärpää, ei minun vaan kotiprofessorin. Bursiitti. Ja millä se hoidetaan?  Lepoa, kylmää käärettä, lepoa. Ei voi rasittaa.

Kyynärpään bursiitti
Ikävän oloinen vaiva. Kotiprofessori suostuu jopa kylmään kääreeseen. Tätä vaivaa oli jo Lontoon matkan jälkeen, mutta rikkaruohojen kitkentä teki selvää jälkeä. Nyt on oltava rauhassa.

Siihen jäi kuusen klapittaminen ja muukin hääräily. Bursiitti vaatii leponsa.

Tilanne rannan suhteen kääntyi täysin lohduttomaksi. Sinilevää on paljon.Uimaan ei pääse.

Sinilevää on nyt paljon
Sinilevä vie mielen matalaksi. Uimaan ei voi mennä. Ranta on kertakaikkisen vastenmielisen näköistä mönjää täynnä. Lämpö ja tuuleton sää sen siinä pitävät.

Kylmien kääreiden välissä ehdin onneksi poimia mustikoita. Tosin en niin paljon kuin olisin toivonut, sillä mökin pakastinkapasiteetti tuli täyteen. Pakko oli tulla kaupunkiin laajempien pakastimien äärelle – ja ennen muuta tarkistamaan mummon ja vaarin pärjääminen. Helle voi tehdä tepposet, vaikka asiasta on todella puhuttu ja kirjalliset ohjeet annettu.

Helle tuottaa pulmia vanhusten pärjäämiselle

Vanhasta viisastuneena hankin kassiin vissyä, maitoa, välipalarahkoja ja mansikoita. Sisään mennessä tilanne oli likimain odotettu. Ulkolämpötila 27, lasitetetun parvekkeen lämpötilan taatusti 45. Parvekkeen ovi auki, keittiön ikkuna auki, ilmanviilennin hipihiljaa.

-Että miten  täällä nyt voidaan, kuulustelu pääsee alkuun samalla kun suljen kaikki mahdolliset aukot ja käynnistän viilentimen.

-Onko nyt muistettu juoda?

-On muistettu, sanoo mummo, ja on ollut välipalat.

Noinkohan on, huomaan miettiväni.  Mummo  ottaa ihan tyytyväisenä vastaan lasin vissyä ja alkaa samalla napostella mansikoita.

-Että näin kiva välipala nyt meille tuli, toteaa ja pyytää vaariakin apajille.

Käydään läpi juomisen tärkeys, muistutetaan välipaloista ja siitä, miten viime helleperiodin aikana mummokin totesi, että kuinka oli olo parempi, kun joi ja otti välipalat päivittäin.

Kun kerron (ties kuinka monennen kerran), että vesi ei nyt yksin nesteeksi riitä, niin hämmästys on ilmiselvä.

-Eikö?

Riivin mansikoita ja nielen kyyneleitä. Jos mummon muisti ei pelitä, ei pelitä mikään mukaan tässä kuviossa. Kotiin päästyä teen mustikkakeiton ja päätän viedä sen vielä illansuussa joen yli. On pakko tarkistaa, miten päivä on mennyt ja onko nestestrategia hallussa.

Kun tarkkaan mietin, viikon saldo oli enemmän kurjalla kuin kivalla puolella. Kirjanpainajatoukka yllätti. Sinilevä vei mielialan. Ja bursiitti tuottaa oman vaivansa.

Vanhustenhoito repii sielusta asti.

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS : Lue lisää kirjanpainajatoukasta 

Puheenaiheet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään

Mmm – Mummon paras makaronilaatikko

Arkiruoka on parasta. Makaronilaatikko on hyvä arkiruoka. Mummot sen tietävät. Meillä herkkuihin on aina kuulunut itse tehty makaronilaatikko. Makaronilatikkoa voi tehdä kerralla paljon. Sitä voi pakastaa ja sitä voi viedä mummolle ja vaarille useamman annoksen verran.Ovat tyytyväisiä ja lämmittävät joko mikrossa tai paistavat voin kanssa.

Tavallinen makaronilaatikko
Makaronilaatikkoa kannata tehdä kerralla riittävästi. Tässä 400 g makaronia (1 pussi) ja 400 g 10% jauhelihaa. Kyllä maistuu!

Tämä on parempaa kuin äidin tekemä

Valmistamiseen pitää varata aikaa, eli ihan pikaruokaa tämä ei ole. Tavallisesti valmistan makaronilaatikkoa niin paljon, että kertasyömisen jälkeen jäljellä on vielä runsaasti. Seuraavana päivänä saatan hiukan paistinpannulla lämmittää lounaaksi.Osan pakkaan joen yli vietäväksi. Makaronilaatikkoa kannattaa pitää aina pakasteessa, se on esimerkiksi pikkuneidin yllätyskäyntien varalle hyvää syötävää.

Lasten suusta totuus kuullaan: ”Tämä on parempaa kuin äidin tekemä”. Makaronilaatikko on hyvä arkiruoka. Ihan kiipeää mummolan murekkeen rinnalle.

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS En terästä tätä ruokaa millään tavalla. Yksinkertainen on aina pelittänyt.

Mummon paras makaroonilaatikko

Ainekset (-8 annosta)

1 pussi
makaronia (Tavallinen makaroni)
400 g
jauhelihaa (10-15% rasvaa)
3 kpl
kananmuna
6-7 dl
maito (kevytmaito)
1 tl
suola
1 tl
musta pippuri (rouhittua)
1 kpl
lihaliemikuutio
1 rkl
voi (nokareina laatikon päälle)
2 rkl
korppujauhoa
-95 min
{
AKTIIVINEN -20 min
PASSIIVINEN -75 min

Tee näin:

Keitä makaronit ohjeen mukaan. Koko pussillinen kerralla (400 g minun pussissa).
Makaronien kypsyessä paista jauheliha. Lihaliemikuutio sekaan. Joskus laitan vielä lorauksen ketsuppia.
Sekoita maito ja munat, lisää suola ja maustepippuri joukkoon.
Laita/levitä vuoan pohjalle ja reunoille muutama nokare voita/margariinia.
Kun makaronit ovat kiehuneet niin, että ovat ”aldente” (siis ei ihan kypsiä), valuta niistä vesi pois. Sekoita paistettu jauheliha makaronien kanssa.
Laita seos vuokaan. Lisää munamaito, sirottele päälle hiukan korppujauhoja ja laita päälle muutama nokare voita/margariinia.
Uuni 200 astetta, paistoaika noin 45-60 min. Tavallisesti vähennän asteita (150) kun aikaa mennyt noin 35-40 min. Seuraa kypsyysastetta aika ajoin.
Tarjoile esimerkiksi punajuuriviipaleiden ja/tai porkkanaraasteen kanssa. Ja tietysti ketsuppia niille, jotka sitä haluavat.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Oma elämä Ajattelin tänään