Kulkeminen Aarhusissa

Julkisilla kulkeminen Aarhusissa on helppoa, jos tietää mihin mennä ja montako Zonea kuljet.

Nuo Zonet ovat vieläkin itselleni arvoitus välillä. Tiedon tarvitsee silloin jos ostaa kertalipun, 10 kerran lipun tai kuukausilipun. Lyhyet matkat vaativat 2 Zonen lipun ja hieman pidemmät 3 Zonea.

Tosin viime vuonna tuli uusi tapa maksaa matkoja, joka käy koko Tanksassa. Vähän kuin pääkaupunkiseudun matkakortti. Lataat rahaa kortille ja sitten sillä matkustat. Klikkaat sisään ja ulos mennessä myös. Ongelma itselläni ja kuulema monella muulla, ettei noista matkojen hinnoista tiedä etukäteen. Mitä enemmän matkustat jotain reittiä, sitä edullisempi se on. Tai jos matkustat ei ruuhka-aikaan, on se edullisempaa. Kunhan kortilla on rahaa tarpeeksi, niin matka sujuu. Ja muistat klikata itsesi myös ulos. Kolme kertaa vuodessa muistaakseni saa mokata ja sitten lähtee kortti pois. Ensimmäisestä kerrasta ei tule ”sakkoja”, mutta sen jälkeen taitaa tullakkin.

Jos et osta lainkaan matkalippua, on sakko kiinnijäätäessä n. 100e. Se on jo iso summa.

Kaikissa busseissa lukee aina seuraavan pysäkin nimi ja useassa bussissa se kuuluu myös kuulutuksena. Toki jos et tiedä pysäkin nimeä millä jäät, ei tuo auta. Onneksi midttrafik.dk saa laittetua mistä mihin menossa ja se kertoo mihin pysäkille menet, minkä bussin otat ja missä jäät pois.

Itse asumme keskustasta 12km päässä ja meiltä keskustaan menee busseja 20min välein.

Lippuja saa ostettua automaatista bussissa. 10 kerran kortteja saa melkein joka kioskilta ja huoltoasemalta. Kuukausi kortteja tietyistä pisteistä.

Aarhusiin rakennetaan parhaillaan ratikkalinjoja, joiden pitäisi olla valmiina 2017. Tällöin kuulema meiltä pääsee bussilla ratikkapysäkille ja sillä keskustaan. Syynä on se, että kaupunki haluaa karsia keskustan liikennettä. Kun vain ratikka menee keskustaan, niin ruuhka vähenee aika paljon.

Taxit ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa. Meille taxi maksaa n. 50e. Yleensä kuljettajat puhuvat englantia, mutteivat aina. Parasta on näyttää kuljettajalle osoite, jotta varmasti pääset oikeaan osoitteeseen. Jos lausut osoitteen hieman väärin, niin määränpää saattaa olla ihan toinen.

Bussiliput maksavat:

2 Zonea 2,7e

3 Zonea 4e

10 kerran 3 Zonea 25e

Toki pyörällä pääset minne vain ja niitä saa vuokrattua esim. rautatieasemalta. Pyöräteitä on joka paikassa ja pyöräilijöitä paljon.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *