Pohjoismaalaisena Tanskassa

Kävin eilen tutkimus haastattelussa. Tutkimuksen aiheena millaista on olla alle 30 vuotias pohjoimaalainen, joka on muuttanut Tanskaan.

Oli huojentavaa kuulla etten ole ainut, joka ”pelkää” tanskan puhumista. Kun yhdessä siinä mietittiin syitä miksi suomalaiset pelkäävät vieraiden kielten puhumista, en yllättynyt. En tiedä oliko muilla, mutta meillä sai miinus pisteen aina kun vastasi väärin. Eli parempi olla hiljaa, kun edes yrittää. Kai se on vieläkin niin iskostunut mieleen, ettei uskalla vieläkään yrittää, ellei ole 100% varma.

Siitä olin kuulema poikkeuksellinen, että minulle kaikki haluavat puhua tanskaa. Kun olen bussissa, niin mummot usein tulevat höpöttämään tanskaa minulle. Vaikka sanon etten puhu keiltä, eivät he lopeta. Sanovat vaan, että kun näytät tanskalaiselle, niin kyllähän sinä tanskaa puhut. Kaupassa jos puhun englantia, saan silti vastauksen aina tanskaksi.Ihmiset puhuvat mielummin minulle hitaasti tanskaa, kun vaihtavat englantiin. Kuulema melkeinpä kaikille muille kieli vaihdetaan heti englantiin, vaikka pyytävät kommunikointia tanskaksi.

Kysyttiin motiiveja oppia tanskankieltä. Nousi kirkkaasti kaksi yli muiden: kun saan lapsia, haluan ymmärtää mitä puhuvat. Sosiaalisissa tilanteissa jään helposti ulkopuoliseksi, koska en puhu kieltä. Haluan kuulua joukkoon, enkä olla se yksi suomalainen.

Monet ovat sanoneet myös, että tanskalaisiin on vaikea tutustua kunnolla. He ovat mukavia, mutta ystäviä ei heistä saa. Sinänsä ymmärrän, koska tanskalaiset ovat aika kaksinaamaista sakkia. Hymyillään ja ollan mukavia, mutta kun selkä kääntyy aletaan puhumaan pahaa. Joskus jopa kun olen vielä itse vieressä, koska luulevat etten ymmärrä. Silti 90% tutuistanu täällä ovat tanskalaisia. Vain harva on jostakin muusta maasta alunperin. Tähän tosin saattaa vaikuttaa poikaystäväni, joka on tanskalainen. Jolloin minut pitää ottaa porukkaan mukaan, vaikkei ehkä normaalisti ottaisi.

Huomenna olisi sitten Suomi-Tanska matsi jääkiekossa. Saa nähdä millainen tappelu saadaan kotona aikaiseksi 😀 Tosin omaa vikaa, koska olen tämän kiekkohulluuden miehellni itse opettanut.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *