Raha raha raha

Viime vuoden verotustiedot tulevan huomenna Tanskassa julki ( ellei minua ole huijattu ).

Se mikä tanskalaisessa verotuksessa on parempaa, on se ettei mätkyjä tarvitse maksaa heti. Voit maksaa seuravaan vuoden verotuksessa edelliset mätkyt pois. Ja palautukset saa maksuun muistaakseni samantien. 

Verotus on muuten outoa, enkä aina ihan käsitä sitä. Suomessa mitä enemmä tienaa, sitä isompi veroprosentti. Täällä se ei mene niin yks yhteen. Esim. Minulla on pienempi palkka kuin miehelläni, mutta suurempi veroprosentti. Täällä joka kuukausi on tietty summa jonka saa tienata verottomana, eli esim. kokonaispalkka 20 000kr niin siitä saat tienata 2000kr ilman veroja. lopusta 18 000kr otetaan sitten verot, Itselläni tuo summa taas isompi kuin miehelläni.

Lomarahat on myös fiksusti täällä, Kun lopetat työskentelyn yrityksellä, eivät he maksa loppupalkassa lomarahoja. Ne saa lunastaa kun alkaa loma, mutta vasta 1.5 alkaen. Ja kaikilla on oikeus 5 viikon lomaan, vaikka palkattomana jos lomia ei ole ehtinyt keräämään. Silloin voi hyödyntää edellisen työn lomarahoja.

Palkat täällä on isommat huomattavasti. Toki myös verotus. Työskentelen samanlaisessa tehtävässä täällä kuin Suomessa, mutta verojen jälkeen jää silti käteen n. 700e enemmän. Vaikka sanotaan, että täällä asuminen on niin kallista, niin en myönnä ainakaan. Ruokaan menee samanverran rahaa kuin menisi Suomessa. Saattaa riippua ostos valinnoista, mutta kallista ruoka ei ole. Kunhan katsoo mitä ostaa ja milloin ostaa. Vuokrat samaa tasoa kuin Helsingissä, ehkä jopa edullisempaa. Köpiksessä taas asunnot kalliimpia kuin täällä.

Asuntojen vuokraus on täällä hankalampaa. Takuuvuokra on yleensä 3-6kk ja sitä yleensä ei saa takaisin. Tosin siihen on nyt tullut joku uusi laki, ettei vuokranantaja voi noin vaan pitää koko summaa, koska täytyy maalata. Usein vuokranantajat vaativat myös maksamaan etukäteen vuokria, joten udein joutuu ottamaan lainan muuttoon. Harvalla on vuoden vuokria takataskussa. Aarhusissa myös asunnon saaminen on vaikeaa, mutta tämä on opiskelija kaupunki. Täällä on sellaisia unioneita, joiden listalle mennään heti kun olet 18. Ennen sai laitettua vastasyntyneen lapsensa sille listalle. Mitä kauemmin olet ollut unionissa, sitä paremmalle paikalle sijoitut asuntojonoissa. Siitä toki joutuu maksamaan hieman, mutta summa ei muistaakseni ollut mikään suuri. Täällä on myös sääntö, jos muutat liian usein, menetät luottotiedot. Eli ei kannata muutella koko aikaa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *