Mitä tästä opimme?

Naisten jalkapallon MM-kisat ovat ohitse ja voittaja on selvillä. Yhdysvallat vei mestaruuden. Nyt pohditaan sitä, saako joukkue kutsun Valkoiseen taloon ja jos kyllä, niin kuinka moni menee paikalle. Vaikka itse tulinkin mukaan kisahuumaan hiukan jälkijunassa, antoivat nämä maailmanmestaruuskisat paljon pohdittavaa.

  • Urheilu – naisurheilu. Itsekin syyllistyn tähän. Miksi sukupuolta pitää korostaa aina silloin, kun kyseessä on nainen? Oli ihanaa huomata, kuinka Yle oli kirjannut asiantuntijoilleen sukupuolineutraalit tittelit. HJK:n päävalmentaja oli päävalmentaja, ei naisten päävalmentaja. Pikkuveljeni tunnusti yksi päivä, ettei tiennyt, että miehetkin pelaavat Roller Derbyä. Kuinka piristävää, että on joku laji, jossa nainen onkin se oletettu sukupuoli.
  • Tasa-arvo urheilussa yleisemmin. Naisten MM-finaalin kanssa samaan aikaan pelattiin Copa American finaali, Afrikan Cupin ratkaisupelejä sekä CONCACAF Gold Cupin loppuottelu (jossa USA:n miehet hävisivät Meksikolle, hih!). Rapinoe taisi tuoda asian tapetille, mutta hyvä se on mainita uudestaan: tuskinpa FIFA järjestäisi (miesten) World Cupin finaalin aikaan toisen kansainvälisen turnauksen finaalia. Näin vain saavat naiset antaa tietä miehille. Toivottavasti neljän vuoden päästä on toisin.
  • Taso on noussut. En tiedä mitään naisten fudiksesta. Ennakkoon ajattelin Yhdysvaltojen vievän voiton heittämällä. Voitto tuli, mutta ei se nyt ihan läpihuutojuttu ollut. Hyvä niin. Lajille tekee hyvää, kun haastajia tulee ja taso nousee kaikkialla. Erityisesti Euroopassa tuntuu olevan paljon tasokkaita maita. Suomen kannalta se tietää yhä tiukempia karsintapelejä. Lajin nousu merkitsee samaan aikaan junioreille uusia idoleita ja tavoiteltavia unelmia. Dream big!
  • Penkkiurheilijan kannalta kisat opettivat nöyryyttä. Tajusin olleeni liian kiinni nimenomaan miesten jalkapallossa. Oli kyse sitten sarjafudiksesta tai maajoukkueympyröistä, niin minua on aina kiinnostanut se nimenomaan miesten pelaamana. En ehkä uskonut saavani samoja tunne-elämyksiä tai pystyväni kiinnittymään peliin niin vahvasti naisten pelaamana. Olin väärässä ja hyvä niin.  Vanhoillisen mieleni lisäksi syytän myös mediaa, sillä aiemmin kisojen näkyvyys on ollut huono. Nyt Yle panosti kisoihin täysillä jo ennakkoon ja se näkyi varmasti katsojamäärissä. Tällaisilla teoilla vaikutetaan meihin paatuneimpiinkin urheiluihmisiin. On ihana mahdollisuus muuttaa mieltään ja innostua jostain uudesta.
puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *