Olen suomalainen

Suomi kohtaa tänään illalla EM-karsintojen ensimmäisessä pelissä Italian. Päässäni sekoittuu Kari Tapion ”Olen suomalainen” sen alkuperäiseen italialaisversioon ” L’italiano”. Hirvittävä tragedia, että suomalaisuutta kuvaava ja sen kipukohtia tavoittava laulu onkin alun perin iloinen italialainen renkutus. Illan pelissä on myös vastakkain kaksi ääripäätä. Kerron seuraavassa tärkeimmät tärpit ottelua ajatellen.

  • Epävarmuus. Koskee kumpaakin joukkuetta, mutta tässä kohtaa erityisesti Italiaa. Häviö Ruotsille MM-karsintojen jatkopeleissä ja kisapaikan menetys koskivat ja kovaa. Sarjajalkapalloilukin on ollut viime vuodet espanjalaisseurojen hallussa. Nyt on näyttämisen ja lunastuksen paikka. Salaa olen tyytyväinen, että jollain jalkapallon suurmaallakin on kipeitä ja arkoja muistoja lähivuosilta. Suomella ei muita muistoja oikein tunnu olevankaan, mutta nyt siihen tulee siis loppu.
  • Ilo. Sellainen tunne välittyy huuhkajista katsomoon saakka. Helposti tulee mieleen suomalaiset sananlaskut. ”Itku pitkästä ilosta”. ”Pessimisti ei pety”. Julistin ilosanomaa jo edellisessä kirjoituksessa, joten en palaa siihen enää uudestaan. Ilo ja nauttiminen on hyvä lähtökohta kaikelle tekemiselle.
  • Pukki. Tästä ei pääse nyt mihinkään, että Teemu on tulessa. Itseluottamus ja onnistumisten putki lämmittävät kenen tahansa mieltä. Ei siitä hirveän kauaa ole, kun itsekin julistin, että Pukille on ihan turha edes syöttää. Nyt taas tuntuu siltä, että tehkää mitä vaan, kunhan tuotte Teemulle pallon. Häneen luotan.
  • Hradecký. Lukas Hradeckýlla on myös samanlaista luottoa. Tuntuu turvalliselta, kun Hradecký on maalissa. Kansojen liigassa torjui joitakin tiukkoja tilanteita osin onnenkin ansiosta, mutta toisaalta tuurikin on usein ansaittava. Muutenkin Suomen puolustuslinjan pohjaton uhrautuminen ja työmoraali koskettavat kotikatsomossa asti.
  • Joukkue. Nyt tulee kimara kliseitä, mutta joukkue ratkaisee ja joukkue on enemmän kuin pelaajansa. Tämä illan ottelussa kyseinen viisaus pätee molempiin maihin. Suomen materiaali on niukempaa ja loukkaantuneille pelaajille on vaikeampaa löytää yhtä taidokasta korvaajaa. Toisaalta taas joukkueen voima piilee yhteen pelaamisessa ja toisien kannattelussa. Jos aiemmin on murruttu paineen alla, niin nyt uskon, että paine vain vahvistaa. Tilanne on myös sikäli ideaali, että altavastaajana on usein helpompi lähteä otteluun. Italialla paineet saattavat taas aiheuttaa ylilyöntejä, kun tuloksia on pakko tulla heti ensimmäisestä pelistä lähtien erityisesti piskuista Suomea vastaan.

Oraakkelin ennustus:

Tasapeli 1-1. Italia tasoittaa ottelun loppuvaiheessa. Peli jättää katkeran jälkimaun, koska voitto jää niin pienestä kiinni. Arajuuri kiroilee ottelun jälkeisessä haastattelussa ja Pasi Rautiainen haroo hiuksiaan. Rive pysyy viileänä.

puheenaiheet ajattelin-tanaan tapahtumat-ja-juhlat musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *