8km!

Elämäni Kunnossa

Nimittäin juoksua ja hölkkää täysin kivuttomasti ja aikaan 50min. Se tarkoittaa 9,6km keskinopeutta ja taas se tarkoittaa sitä, että ajatukseni naisten kympin suorittamisesta alle tunnissa ei ole enää utopiaa!

Olen suoraan sanottuna melko tyytyväinen suoritukseeni, vaikka tiedän tällaisten lenkkien olevan suurelle osalle ihan arkipäivää :D Mun mielestä olisi silti typerää jotenkin aliarvioida sitä, miten hyvä fiilis siitä yksilötason kehityksestä tulee!! Toiselle on huikea suoritus juosta 3km, toiselle 8km ja jollekin kolmannelle taas suorittaa 30 Ironman -kisaa putkeen.

Ajattelin tänään kokeilla vielä kolmatta lenkkikierrosta, jolloin mittariin tulisi 12km. Se on enää 4km ExtremeRunin radasta, tosin esteitä tällä metkalla ei kauheasti näy.. 

Kaikista tyytyväisin mä olen siihen, että plyoharjoitukset ja satunnaiset mäkijuoksut ovat selkeästi tehneet hyvää mun juoksukunnolle ja selvitän lenkin nousukohdat ja niiden jälkeisen palautumisen melko rutiinilla. 

Tärkeimmiksi palasiksi oman juoksuni parantamisessa nostaisin kaksi seikkaa:

  • Jalkojen lihasten aktiivisen käyttämisen. Ei löntystelyä, vaan aktiivista liikkumista ja kevyttä ponnistusta!
  • Hengityksen tärkeyden tiedostamisen. Jos alan vahingossa hengittää liian pinnallisesti, hengästyä ja väsyä liikaa, himmaan tahtia ja keskityn taas hengittämään syvään. Muutamassa minuutissa voimat ovat taas palanneet.

Tosin, noilla supersankarileggareilla saattoi olla myös jotain tekemistä hyvän lenkin kanssa...

Säätila oli muuten aivan karmiva! Vettä satoi tihkutellen ja välillä ryöpsähdellen, potkaisin ensimmäisen lenkin aikana toisen kenkäni litimäräksi. Kaiken muun lisäksi reiteni saivat kylmästä ja/tai uusista treenileggareista jonkun allergisen reaktion, minkä seurauksena ne kutisivat kuin sadat  vierekkäin sattuneet hyttysenpuremat.. Nice!

 

p.s. Käytössä muuten ei ollut uusi mp3-soitin, koska tein upouuden lenkkilistan juuri ennen treeniä. En siis jaksanut alkaa ostaa ja siirtää kaikkia biisejä puhelimeen, kun en tiennyt onko combo toimiva :P

Kommentit

Tuppurainen (Ei varmistettu)

Sun juoksutahti on kyllä kova, ottaen huomioon ettet oo ollut mikään himojuoksija aiemmin :) Ja tarkotan siis positiivisella tavalla kova, että eiköhän se naisten kympin alitus tuntiin tuu menemään keposasti!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä 8km lenkki juosten/hölkäten on hieno saavutus!

Ite oon vasta muutama vuosi sitten tiputtanut reippaat 40kg elopainoa, enkä oo varmaan ikinä juossut yli kilometriä putkeen. Intervalli tyylistä lenkkeilyä oon kyllä harrastanut painonpudotuksen jälkeen, mutta pitempikestoista juoksulenkkiä en ole ikinä tehnyt.

Kunnes tänä keväänä. Ja jos mä melkein itkin ilosta, kun jaksoin hölkätä noin 4,5km putkeen ottamatta askeltakaan kävelyä välissä, niin totta hitossa sä saat iloita omasta saavutuksestasi :) Ei meidän kaikkien tarvii juosta joka vuos maratooneja tunteakseen itseään hyväksi/onnistuneeksi.

Go Saara, go!

Henriikka - http://bitchwholovescake.blogspot.fi/

Vierailija (Ei varmistettu)

Millaisella sykkeellä juoksit tuon lenkin?

Hyvä Saara, kymppi menee varmasti iisisti! :)

Tosta ihottumasta: mulle ainakin tulee kylmäihottumaa eli -urtikariaa silloin, kun on kostea ja kylmä sää eli siis lähinnä syksyisin ja keväisin. Tuntuu inhottavalta ja laskee kuivassa ja lämpimässä.

Saara S.
Saara Sarvas

Tuppurainen, Kiitos! Näyttää ihan positiiviselta kyllä ^_^ Ja kai niitä juoksupohjia on tässä hiljalleen rakenneltu, mutta uskallus ei ole oikein riittänyt. Out of your comfort zone pitäis olla ajatuksena vähintään joka viikko!!

 

Henriikka, Huuh, 40kg on HURJA määrä, vau! Ja joo, se fiilis kun ylittää itsensä on niin liikutusitkujen arvoinen ^_^

 

Vierailija, Sykemittaria ei ollut ranteessa, mutta arvioisin että 140 pääasiassa, 160-170 ylämäkien jälkeen.

 

Maija, Joo tuota urtikatriaa se ihan varmasti oli! Kiva saada sille ihan oikea nimi, vaikka juurikin sitä nokkosihottumaa kyllä aiemmin vähän epäilinkin. Eikä ne uudet pöksyt varmasti ainakaan auttaneet :B

 

Hienoo Saara! Itsensä ylittäminen on ihan parasta ^^ Omat juoksukilometrit laahaa vielä ihan surkeissa lukemissa, mut oon ihan fiiliksissä että nyt kun alkaa pystyä täällä Oulun korkeudellakin juoksemaan ulkona, niin edessä on monta kuukautta hyvää treeniaikaa. Kesän loppuun mennessä aion pystyä juoksemaan tuon läheisen 9km pururadan ympäri!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hieno juttu! Se on kiva tunne kun yhtäkkiä huomaa ettei juoksu olekaan tuskaista ja jaksaakin juosta vaikka kuinka. Tuosta ExtremeRunin 16 km:sta ei kannata niin huolia, koska ainakin viime vuoden kokemuksella ensimmäisellä kierroksella joutui odottelemaan aika paljon esteillä eli pakollisia taukoja tuli. Toisen kierroksen sen sijaan sai jo vetää ihan kunnon tahdilla :) Se oli ihan huippu juoksutapahtuma kyllä!

NiinaVierailija (Ei varmistettu)

Mie aikasemmin jo kommentoin sinne viherpirtelö postaukseen niistä blendereistä, että laita kokemuksia jos hommaat jonku uuden..

Mie sain ylipuhuttua miehen tilaamaan meille Gizmon sillä tarjoushinnalla mistä joku vinkkas sielä kommenteissa. Gizmo blenderi tuli sit vihdoin torstaina kotiin ja ollaan tehty ihan mielettömän samettisen pehmeitä smoothieita sillä!

En ois uskonu että joku blenderi voi olla noin tehokas! Esim maapähkinävoita tehtiin eilen. Laitettiin kerralla 500g pähkinöitä koneeseen ja ripaus suolaa perään ja sit blenderi laulamaan. (mie jännitin että mitenhän se jumahtaa kun mies nakkas koko satsin pähkinöitä sinne kerralla ja katoin kellosta että sit 3 minuutin kohdalla osaa sammuttaa koneen välillä jäähtymään) Ja vielä mitä, ihanaa, tasaista, silkkistä maapähkinävoita oli tarjolla alle 1minuutin blendauksen jälkeen!! Ihan uskomatonta! Todellakin siis suosittelen gizmoa jos harkitset paremman blenderin hommaamista.

Se hienonsi ison klöntsän jäätyneitä mansikoitakin alta aikayksikön kun vanhalla blenderillä mansikoita piti esisulattaa että se kone niihin ees pystyi ja siltikin sinne jäi aina sattumia.. Tässä ei myöskään tarvi lisätä nesteitä juurikaan, ainakaan sen takia että paremmin hienontuis tavarat sielä blenderissä..

Tulipas kehuttua, mutta siis todella, on hintansa väärti kone ihan varmana, ja uskoisin että tuo kone ei sinne kaapin pohjalle jääkään koska smoothien tekeminen on oikeasti nopeaa ja helppoa. :) Mietin vaan kokoajan että mitä sit blendais... :D

Kippuralla

Hieno suoritus :) Mulla on tuohon vielä matkaa, oon ollut tosi paljon toipilas, lääkäri ihmetteli ettenkö pyörtyile pitkin ja poikin.

6.3km/h reipas kävely saa sykkeet jo 180 pintaan, jos jotain kertoo mun projektista-haaveilen että ensikesänä saisi juostua kunnolla.

Helinäkeiju81 (Ei varmistettu)

Moi! En enää muista, kuinka blogiisi päädyin, mutta onneksi päädyin. :) Hurahdin niin, että luin lopulta kaikki postauksesi. Pidän suunnattomasti tavastasi kirjoittaa ja olen saanut sinulta paljon vinkkejä niin treenaamiseen kuin muuhunkin hyvinvointiin. Kiitos tästä! :D

Elina / Keppijumppaa ja porkkanaa (Ei varmistettu) http://keppijumppaajaporkkanaa.com/

8 km on mainio suoritus, ei se nyt ihan jokaiselta peruspulliaiselta onnistu tuosta vaan :) Sain itse juuri juostua kympin täyteen ja mietiskelen tässä parhaillaan seuraavia juoksutavoitteita. Juokseminen on kyllä niin kivaa, ja koukuttavaa!

Olen lueskellut sun blogia jo pidempään, mutta en ole tullut kommentoineeksi mitään. Kiitos monista hyvistä vinkeistä!

pire (Ei varmistettu)

Kävin juoksemassa extreme runin pari vuotta sitten. Matka oli silloin 15km, pätkittynä kolmeen 5km matkaan. 3 tuntia oli aikaa juosta, mikäli halusit itsesi ajanottolistalle. T'ysin rapakuntoisena, muuta urheilua ei yli puoleen vuoteen taustalla kuin koiran päivittäinen lenkitys. Esteineen kaikkineen pääsin juuri 3 tuntiin! Eli uskoisin että sinulla saara E-runi menee varmasti hyvin, kun peruskunto on varmasti hyvä :)
Pakko vielä sen verran mainita, että olin NIIN kipeä seuraavat 5 päivää e-runin jälkeen ettei ikinä! Rapakunnolla varmasti oli osuutta asiaan, mutta juoksu oli mukavan raskas. Ja hauska :)

Roosa
Mangomalen

Jee, mahtavaa Saara! Lähdetkö joskus mun kaa lenkille?

Julia Hoo
Kympin joukko

Hyvä Saara!

Itse en oo edes käynyt treenaamassa juoksua piiiiitkään aikaan, joten tuo Naisten kymppi lähestyy kauhunsekaisin tuntein. Pitää varmaan lähteä peesaamaan sua siellä ja siinä kohtaa kun oma kunto loppuu, pitää vetää sitte sisulla. :D

Minkkimon (Ei varmistettu)

Mäki sain ekaa kertaa juostuu 8 km 50 minuuttiin lauantaina! Oli kyl nii mahtifiilis sen jälkee. Naistenkympillä nähään :D

PeppiPippiämteeäl (Ei varmistettu)

Oon niin ylpeä susta. Oot sellanen sisupussi, että oksat pois ja koko runko! Jonain päivänä susta tulee mun PT! <3

Kommentoi