Cirque du Soleil ja uskomaton ihmiskeho

Elämäni Kunnossa

Vietin sunnuntai-iltapäivän muutaman muun katsojan tapaan Hartwall-areenalla, missä esiintyi legendaarinen kanadalainen Cirque du Soleil ensi vuonna 20 vuotta täyttävällä Alegría -näytöksellään. 

Saatoin olla hieman hormonaalisessa tilassa, mutta vietin ensimmäisen puoliajan kyyneleitä pyyhkien ja huulta pureskellen :D Lähtemättömän vaikutuksen tekivät:

  • Trampoliiniakrobaatit, jotka hyppivät toistensa yli aivan sikinsokin ja laskeutuivat välillä korkeista hypyistä suoraan kovalle lavalle. Nivelten ja jalkojen rasvapatjojen täytyy olla huikeassa kunnossa. Älytöntä.

  • Voimistelija, joka pyöritti samanaikaisesti vannetta molemmissa nilkoissaan. Ei kovin kummallista, mutta toinen nilkoista oli pään päällä piikkisuoraksi ojennetun jalan jatkona.. Ai niin ja pyörittihän nainen myös kahta vannetta molemmissa käsissään samaan aikaan! Mikä coren voima ja mikä dynaaminen liikkuvuus!!

  • Synkrotrapetsitaiteilijat, jotka pyörivät ja roikkuvat ja hyppivät ja pelästyttävät ja huh, olivat upeita.. 

  • Jönglööri, joka jonglöörasi mm. päällään seisoen..

 

  • Russian Bars -akrobaatit ja ennen kaikkea lankkuja pidelleet ihmisjouset, jotka jarruttivat ja ponnistivat lankun päällä taituroineen esiintyjän yläilmoihin. 

  • Yliliikkuvilla nivelillä "siunattu" contortionist eli käärmenainen (?), jonka taittumista katsellessa omassa selkärangassa teki melkein kipeää. Oli yliliikkuvuus kuinka luontaista tahansa, täytyy lihaksiston olla rautaisessa kunnossa, että kykenee kaikkeen siihen.

  • Trapetsitaiteilijat, jotka tekivät olympiatasoisia hyppyjä ja voltteja 10 metrin korkeudessa kuuden ihmisen voimin. Siis kuusi ihmistä pyörimässä ja hyppimässä yhtäaikaisesti..

 

Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan omaa kehoani, sen mahdollisuuksia sekä niitä lukuisia kehitystä vaativia osa-alueita, sitä suuremmin mä liikutun ja vaikutun siitä kun joku käyttää kehoaan työvälineenä niin taitavasti, saumattomasti ja vaivattoman oloisesti.

Uskomatonta taitoa vaativat asiat saadaan näyttämään niin vaivattomilta, kun esiintyjien ammattitaito ja kehonhallinta on niin uskomaton.

Kuinkakohan paljon kiertueen aikana tulee loukkaantumisia? Käärmenaisia lavalla oli ainakin kahden sijaan vain yksi... Entä kuinka taiteilijat hoitavat ja huoltavat vartaloitaan? Esityksiä on monesti kahdesti päivässä ja kiertueaikataulu on aika tiukka.

Entä kuinka moni esiintyjä haluaisi töihin johonkin tämän sirkuksen kiertävistä esityksistä? Onko Suomessa edes yhtä sirkustaiteilijaa, joka voisi päästä mukaan?

 

Sunnuntaista inspiroituneena aion tehdä kehonhuoltoa ja liikkuvuusharjoituksia tuplasti enemmän! Myös paljasjalkalenkkeily ja sitä kautta nivelten ja muun jousituksen parantaminen, kehon oman räjähtävän voiman kehittäminen ja yleinen kestävyys alkoivat kiinnostaa aivan uudella tavalla.

Eikös Helsingissä ole muutamiakin sirkuskouluja?

Saatan kevään aikana lähteä kokeilemaan omia rajojani...

 

p.s. Äiti oli kuulemma pitkään ollut lähdössä katsomaan Algeria -esitystä :D

Kommentit

Lotta Katariina
Pumpui

Täh, oliko siellä jonglööri? Torstaina ei ollut! Nyt kyllä entistä jonkkaajaa kismittää :D

Alegriassahan on muuten ollut aikoinaan suomalainen trapetsitaiteilija Pauliina Räsänen montakin vuotta. Ja joku telinevoimistelija oli mielestäni myös  jossain produktiossa.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä suomalaisiakin soleilissa on nähty! Juurikin tuo yllä mainittu Pauliina joka teki trapetsia monta vuotta. Pauliina on muuten lähtöisin Tamperelaisesta Sorin Sirkuksesta joka sijaitsee nykyään nekalassa. Esitykset eivät ehkä ole ihan soleilin tasoa, mutta suosittelen joulunaikaan käymään joulushown katsomassa. Sorilla on myös järjestetty aikuisille omia kursseja joten jos Tampereen suunnalla pyörit niin siinä on myös yhsi loistava vaihtoehto!
Varmasti helsinginkin sirkuksista tälläinen vaihtoehto löytyy, itse vaan tamperelaisena ja vanhana sirkustelijana tiedän Soria mainostaa!

mmmiu (Ei varmistettu)

Ei ollut lauantai-iltanakaan jonglööriä! Pöh.

Kaima (Ei varmistettu)

Tähän väliin voisinkin esittää toiveen kehonhuoltopostauksesta tai palautumisesta noin muutenkin! Mitä sulla on esimerkiksi tapana tehdä, minkälaisia liikkeitä ja kuinka usein? Itsellä on tällä hetkellä niin kova treeni-into että huolettaa kropan palautuminen vaikka pari lepopäivää viikossa pidänkin venytellen ja foamrollaillen.

Lotta Katariina
Pumpui

Niin joo se vielä piti sanomani että ainakin Circus Helsingillä ja Taitoliikuntakeskuksella on aikuisten sirkusmeininkejä. CH:n opetus oli kuulemma hyvää mutta tuttu kritisoi että aikuistreenit on aina joskus tosi myöhään illalla. 

Saara S.
Saara Sarvas

Lotta, No höh! Olikohan teillä sitten jotain, mitä me ei nähty? What is this sorcery! Ja siistiä, kiitos infosta, musta tuli heti Pauliinan fani! ^_^

Mua ei myöhäistreenit sinänsä haittaa, olen vähän sellainen yökyöpeli..

 

Vierailija, Ai ja vielä manselaisia vaihtoehtoja, no nyt mun sydän viimeistään suli <3__<3 Kiitos!

 

mmmiu, Nohöh! Mä katselin wikipedian kautta esityslistaa ja sunnuntailta puuttui muutama "show".. Ehkäpä vuorottelevat jotenkin, se heille sallittakoon :)

 

Kaima, Minäpä pistän ko. jutun kirjoituksen alle hetimiten! Foamrollaus ja venyttely, sekä palauttava liikunta ovat mun juttuni ja kahta viimeistä harrastan 2-4 kertaa viikossa. Poltteelta olen napsinut omaan tekemiseen dynaamisen venyttelyn, mikä on vienyt omaa liikkuvuutta eteenpäin huikeasti :)

 

 

Amamba (Ei varmistettu) http://www.dancewithmeamanda.blogspot.com

Suomalainen telinevoimistelija Olli Torkkel kuuluu Cirque du soleiliin. Olin katsomassa Totem-näytöksen, jossa hän esiintyi renkailla.

Ainakin yksi artisteista on jopa kuollut harjoituksissa ja lajina taisi olla kiinalainen tolppa.

Kaima (Ei varmistettu)

Dynaaminen venyttely kuulostaa hyvältä. Pitääpä googlailla! Kiitos :)

Futishirmu (Ei varmistettu)

Viime kesänä olin NYCissa kattomassa circus du soleilia... mielestäni sielläkin oli mukana joku suomalainen ;)

Täytyy kyllä munki hehkuttaa, että oli ihan mieletön! Yks mikä on isoimpana jääny siitä mieleen oli hiekkaan piirtäjä... niin nopeesti ja upeesti ja häh.. miten muutamalla hiekkaan vedetyllä viivalla voi saada aikaa sellasta?

Pepa (Ei varmistettu)

Onhan siellä se suomalainen telinevoimistelija ainakin, nuori jätkä, en muista nimeä valitettavasti tähän hätään, muistan kun hesarissa luki... Tai ainakin muilla kiertueilla on ollut :) alegrian missasin, YHYY!!

Nina Enroth

Kuulostaa mahtavalta. Mä olen käynyt tuolla Lotan mainitsemalla Taitoliikuntakeskuksella temppuilemassa, tosin en nyt tämän vuoden puolella. Blogissa juttua esim. aikuisten temppuaamuista. Noi akrobatiahommelit on jotenkin erityisen hauskaa liikuntaa. Varsinkin näillä ikävuosilla, kun ei ole paineita sirkusuran luomiseen tai silleen...

Mikä siinä muuttuu?

Sirkusakro on kivaa!! Tuli harrastettua Cirkus Helsingillä muutama kausi, kunnes polvi sanoi poks. Nyt tekisi mieli mennä uudestaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.