Kunnon eri ulottuvuudet - Voimakestävyys

Elämäni Kunnossa

Vihdoinkin! Voimakestävyys on tavallaan tämän juttusarjan tärkein osa, koska se on juuri se juttu, mitä niin monet mimmit tajuamattaan salilla treenaavat - vähän turhaan.

Painoja käytetään sen verran että jaksetaan tehdä pitkät sarjat (15-20 toistoa) ja kun painot ovat verrattain pienet, lihakset palautuvat nopeasti ja sarjatauot jäävät lyhyiksi.

Kuulostaako tutulta? Mä treenasin aikanaan juuri näin - vuosia.

Voimakestävyystreenin tarkoitus on rasittaa lihasta niin, että sen anaerobinen, eli maitohappojen sietokyky kasvaa. Voimakestävyydellä saadaan lihaksiin myös kykyä ns. puskuroida maitohapon tuotantoa, sekä kykyä poistaa niitä syntyneitä happoja nopeammin.

Tällä saadaan aikaan lihakset, jotka kestävät ja kestävät ja kestävät ja kestävät. Tämä on jälleen kerran tärkeää monessa lajikohtaisessa harjoittelussa, mutta kropan muokkaamisessa ei pitkillä sarjoilla ja keskinkertaisilla painoilla päästä kovin pitkälle. Ainakaan, jos treeni ei koostu mistään muusta.

Tällainen kestävyysharjoittelu lisää toki puhdasta "perusvoimaa" jonkin verran, mutta se ei ole optimaalisin keino senkään hankkimiseen (kts. maksimivoima). 

Itse teen voimakestävyystreeniksi laskettavaa harjoittelua ehkä kerran viikkoon, jolloin ideana ja tavoitteena on hapottaa lihakset ja parantaa sekä nopeiden, että hitaiden motoristen yksiköiden työtehoa.

Toisin sanoen haluan parantaa tiettyjen lihasryhmien jaksamista, jotta ne puskevat isommat kuormat ja lyhyemmät sarjat vieläkin paremmin loppuun asti, sekä kantavat mua parempiin suorituksiin pidempien anaerobisten (crosstraining) harjoitusten parissa.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä vain, moniko meistä ei olisi joskus käynyt BodyPumpissa? ;)

Saara S.
Saara Sarvas

Hahaa, voimakestävyyden ykköstunti!! >:D

Vierailija (Ei varmistettu)

Montako toistoa & sarjaa tuollainen voimakestävyys sitten sisältää ?

Vierailija (Ei varmistettu)

lukaiskaapa termi GVT, German Volume Training. Puhutaan esm. 10*10 joka jossain vaiheessa muuntautuu 100 kertasarjan toistoksi, jossa saattaa valilla joutua 5-10sekuntia puuskuttaa ja taas mennaan siihen asti, etta 100 on kasassa

Vierailija (Ei varmistettu)

Hahhahhaa. Sinulla on sininen tukka,
jos et itse ole huomannut ;D
t. Äippä

Saara S.
Saara Sarvas

Vierailija, Ne ovat sellaisia aika perinteisiä, esim. 3 x 20 / liike, lyhyillä palautuksilla. Mutta eivätpä nämä ole mitään kiveen hakattuja, varsinkaan bloggarin tiedottamana! :)

 

Vierailija, Auuuuu! Aikamoista pumppausta!!

 

Äippä, Minä huomasin, L ehkä ei.. Torstaina sekin huomaa :D

Sonja O. (Ei varmistettu)

Tipuinko nyt sarkasmiin, vai onko BodyPump (kohtuullisilla painoilla) ihan ok voimakestävyystreeni? En oikeen osaa päättää onko ne tunnit silloin tällöin käymisen arvoisia vai ei :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Saara, kannattaa kokeilla tuota pidempaa sarjaa/suurempaa toistomaaraa eli volyymia pidempijaksoisesti kuin kerran viikossa. Ei se lihas hiffaa oikein kerran silloin talloin tehtyna, etta jaa nyt haetaan vahan pidempikestoista suorituskykya. Tyyliin viikko pari, ja sitten taas vaihdetaan muuhun tekniikkaan.

Periaatteena sama kuin kestavyysurhelulajeissa, sita vauhtikestavyytta haetaan kausiluontoisesti peruskuntokauden jalkeen eli aletaan hakemaan sita kisavauhtia. Siita viela steppi ylospain niin haetaan kisavauhtikestavyytta, ja maitohapon puskurointia, hapenottokyvyn lisaamista (joka luonnollisesti vaikuttaa taas myos maitohappopalautumiseen).... sekun se kroppa ei kehity paivassa eika reagoi paivassa.

Dinasss (Ei varmistettu)

Moikka! Voisitko tehdä postauksen kaloreista? :)

Sonja O:lle (Ei varmistettu)

Jos rehellisesti puhutaan, ei. Bodypump ei ole "sen" arvoista. Tee mieluummin raskas raskas nelkytviisminuuttinen kuntosalin puolella kolme neljä kertaa viikossa ja TAKAAN tulokset! T. elävätodiste

Kommentoi