Päärynä – Mehukas kuitupommi
Mulla on ollut viljojen syönnin vähentymisen jälkeen hetkittäin ongelmia kuitujen saannin kanssa. Naisilla suositus on 25g ja miehillä 35g / päivä. Syön parhaimmillaan kilon verran kasviksia päivässä, mutta suosikkini, perinteikkäät kurkut ja tomaatit, eivät kuitumäärillään rehentele..
Hieman yllättäenkin ostoskoriin päätyi eräällä kauppareissulla melkein kypsiä päärynöitä ja onneksi!
En heti saa päähäni toista hedelmää, joka olisi niin mehukkaan makean suussasulava, ja minkä voi oikesti syödä vaivatta kokonaan, ilman sen kummempia nirsoiluja.
Yhdestä isosta päärynästä (n. 300g) irtoaa 10g kuitua ja olen varmuuden vuoksi alkanut syödä nämäkin herkut kuorineen. Se tarkoittaa siis hyvää pesuoperaatiota ennen suuhun nakaamista, sillä luomupäärynät ovat harvassa – ja kalliita.. ;)
Kuitujen lisäksi päärynästä löytyy mukavasti C- ja K-vitamiineja.
Raa’at päärynät saattavat aiheuttaa vatsanpuruja, mutta kypsät päärynät rauhoittavat ruoansulatusta.
Päärynät myydään aina hieman raakoina, sillä ne säilyvät kypsänä huonosti. Varsinkin kolhiintuneet kohdat muhjuuntuvat ja pilaantuvat jopa tunneissa.
Sopiviksi kypsyneet päärynät voi siirtää jääkaappiin, missä ne säilyvät muutaman päivän pidempään.
Nappaa siis ensi kauppareissusta muutama päärynä kypsymään pöydän reunalle ja nauti!
p.s. Päärynää ei kannata säilyttää umpinaisissa pusseissa tai muiden nopeasti pilaantuvien hedelmien tai vihannesten lähellä, sillä se erittää kypsymistä nopeuttavaa kaasua.
p.p.s. Päärynää pidetään melko hypoallergisena hedelmänä, eli muille hedelmille allergisten kannattaa kokeilla varovasti, josko päärynä sopisi ruokavalion piristeeksi! :)