Treenaaminen flunssassa ja sen jälkeen

Elämäni Kunnossa

Kuten allekirjoittanut, moni muukin treenaaja varmasti sairastuu kaikista varotoimenpiteistään huolimatta alkutalven ja kevään välillä perinteikkääseen flunssaan.

Yleisiä nyrkkisääntöjä kipeydestä ja treenaamisesta on ainakin muutamia ja ne on ihan hyvä painaa mieleen, ettei edesauta ja pitkitä sairautta yhtään enempää!

Kuvituksena kaikkien mun lempitautien aiheuttajia ;*

 

1. Kipeänä ei treenata

Toivon että kaikki tietävät ja tajuavat jo sen, että kunnon flunssassa ei kannata treenata.

Sairaana treenatessa kroppasi ryhtyy ensisijaisesti korjaamaan myös treenin aiheuttamia tuhoja, vaikka sen pitäisi keskittyä tekemään kovasti töitä voittaakseen kaikki mahdolliset virukset ja bakteerit, jotka riehuvat elimistössäsi. 

Infektio on elimistölle aina suurempi rasitus, kuin treeni. Älä siis vähättele flunssaa, vaan ravitse kehoasi ja tue sitä parantumisprosessissa!

 

2. Jos vaivoja ja kipua on kurkussa tai kehossasi sen alapuolella, älä treenaa.

Eli jos kurkkusi on kipeä, yskit tai räit limaa, tai lämpösi on yhtään koholla, pysy poissa treeneistä. 

Pieni nenän vuotaminen ei siis vielä sido sinua vuodelepoon, mutta tällöinkin treenin intensiteetti kannattaisi pitää normaalia matalampana. Jos intensiteetti on kova ja olet sairastumisen kynnyksellä, käy helposti kuten kohdassa yksi ja virus/bakteeri voi päästä valloilleen, kun elimistösi keskittyy treenistä palautumiseen.

Parantukaa ensin ja sitten vasta treenaamaan! 

 

3. Sairaudesta toipuminen kestää yhtä kauan, kuin sairastaminen.

Takaisin normitreenaamiseen kannattaa laskeutua rauhallisesti.

Siinä vaiheessa, kun olosi on jo näennäisesti terve, elimistössäsi saattaa edelleen olla taudinaiheuttajia, mutta niiden määrä on niin pieni, ettet sitä enää huomaa.

Jos menet heti treenaamaan sata lasissa, suuntautuu kroppasi huomio taas kerran treenin vaurioiden korjaamiseen ja tauti saattaa puhjeta uudestaan ja entistä äksympänä. 

Varman päälle pelaat, kun odotat, että ennen ensimmäistä treeniä takana on 2-3 oireetonta päivää. Ensimmäiset treenit voi toteuttaa n. 30% teholla normaaliin verrattuna ja nostaa intensiteetin takaisin normaaliin muutaman viikon sisällä.

Jos olet ollut sängyn pohjalla yli pari viikkoa tai sairaus on ollut vakavampi, voi tämä aika olla pidempikin!

Itse ajattelin palauttaa treenivalmiuden parilla todella kevyellä treenillä, yhdellä kevyellä viikolla ja sitten kolmannella viikolla ollaan taas tositoimissa!

 

4. Sairastaminen ei ole sama asia kuin lepoviikko!

Tämä on käytännössä melkein sama asia, kuin ensimmäisessä kohdassa, mutta alleviivataan sitä nyt silti. 

Jos olet treenannut aivan hulluna ilman kunnon lepopäiviä ja -viikkoja, ei sairaus ja sairastuminen korvaa tätä kehollesi.

Vaikka makaisit viikon sängyssä, kehosi tekee koko ajan töitä taudinaiheuttajien nitistämiseksi, eikä korjaa ja kehitä lihaksiasi.

Palautumisesta on tulossa juttua lähiaikoina :)

 

5. Lihaskunto ei romahda parissa viikossa!

Vaikka olo onkin nenäliinojen ja lohtusuklaalevyn jämien keskellä onneton ja löllö, eivät lihaksesi oikeasti katoa muutamassa viikossa vielä minnekään.

Ensimmäiset treenit saattavat tuntua puisevilta, mutta kroppasi muistaa homman jujun nopeasti ja olo parantuu, kun nesteet lähtevät taas liikenteeseen ja kroppa toimii kuten sen normaalisti kuuluu.

Vaikka ruokahalu on kipeänä huono, yritä syödä pari kertaa päivässä proteiinipitoista ruokaa tai välipaloja ja kiinnitä huomiota myös kuidun saantiin.

 

Toivottavasti kukaan teistä ei kuitenkaan sairastu ja joudu käymään tätä check-listaa läpi. Tämä treenitauko oli inhottava ja masentava kokemus! :D

Kommentit

essij (Ei varmistettu)

Tuossa ekassa kohdassa pitäis olla muistutuksena ehdottomasti sekin, että sairaana (ja krapulassa) treenaaminen voi johtaa myös sydänlihastulehdukseen. Siihen voi kuolla nuorikin.. :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep, on todellakin tärkeää muistutella säännöllisin väliajoin ettei kipeänä treenata. Miellellään ei mitään muutakaan tautisena, sillä mitä enemmän julkisilla paikoilla kipeänä heiluu niin sitä useamman henkilön ehtii myöskin tartuttamaan. Perussairaalle (diabetes, astma, reuma jne) henkilölle tavallinen flunssakin voi olla aivan kohtuuton rasitus ja sairauspoissaolosta tulee helposti monia viikkoja pitkä, puhumattakaan siitä millaiset kulut tulevat terveydenhuollolle jne. Eli ei yskitä muita päin vaan aina omaan hihaan, yritetään olla pahimmat tautipäivät pois töistä ja koulusta ja kädet pestään aina vessassa käynnin jälkeen, ennen kokkaamista, aina ensimmäisenä kotiin tultaessa jne. Ihan tavallinen, huolellinen saippuapesu riittää estämään useimpien taudinaiheuttajien leviämisen.

Jälkitaudit voivat olla vakaviakin ja aina joku ajattelematon lähtee lenkkipolulle puolikuntoisena ja saa keuhkokuumeen tai sydänlihastulehduksen, joten on hyvä aina välillä muistutella tästä asiasta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse oon ollu kipeenä jo reilusti yli viikon ja olo on ollut kamala. Nyt voiton puolella, vaikka yskään meinaakin välillä tukehtua. En jaksa odottaa että oon taas urheilukunnossa, treenitaukoa tuppasi olemaan muutaman viikon jo ennen sairastumista. Olo on löllö ja vetämätön, joten kaipuu salille on suuri :> Paranemisia sinne!<3

??? (http://ewcliches.blogspot.com) (Ei varmistettu) http://ewcliches.blogspot.fi

jepulis!! ja nippelitietona vielä et kaamee jetlag haittaa myöskin rankalla kädellä salimeisinkejä :D

check listalle tuli sitten tänään valitettavasti käyttöä. Aamusta asti aivastellut ja räkinyt limaa ja illalla tanssitunti.  Oon koko päivän pohtinu et mennäkö vai eikö mennä. Ei mennä ois vissiin se oikea valinta - miksi se vaan on niin vaikea toteuttaa? Mut jos pysyn tänään poissa niin ehkä olen nopeammin terve...

kissanpaivia Outi (Ei varmistettu) http://www.kissanpaivia.com/24

Oi miten osui ja upposi, kun itse olen tuolla kohdassa 3 menossa ja tänään meinasin ottaa ensimmäisen kevyen treenipäivän. Ja ihan pakko illemmalla linkittää tänne, koska meinasin juuri täsmälleen tästä asiasta kirjoitella. :)

Kommentoi