Treenaaminen flunssassa ja sen jälkeen

Kuten allekirjoittanut, moni muukin treenaaja varmasti sairastuu kaikista varotoimenpiteistään huolimatta alkutalven ja kevään välillä perinteikkääseen flunssaan.

Yleisiä nyrkkisääntöjä kipeydestä ja treenaamisesta on ainakin muutamia ja ne on ihan hyvä painaa mieleen, ettei edesauta ja pitkitä sairautta yhtään enempää!

Kuvituksena kaikkien mun lempitautien aiheuttajia ;*

 

bacteria.jpeg

1. Kipeänä ei treenata

Toivon että kaikki tietävät ja tajuavat jo sen, että kunnon flunssassa ei kannata treenata.

Sairaana treenatessa kroppasi ryhtyy ensisijaisesti korjaamaan myös treenin aiheuttamia tuhoja, vaikka sen pitäisi keskittyä tekemään kovasti töitä voittaakseen kaikki mahdolliset virukset ja bakteerit, jotka riehuvat elimistössäsi. 

Infektio on elimistölle aina suurempi rasitus, kuin treeni. Älä siis vähättele flunssaa, vaan ravitse kehoasi ja tue sitä parantumisprosessissa!

 

flu-virus.jpeg

2. Jos vaivoja ja kipua on kurkussa tai kehossasi sen alapuolella, älä treenaa.

Eli jos kurkkusi on kipeä, yskit tai räit limaa, tai lämpösi on yhtään koholla, pysy poissa treeneistä. 

Pieni nenän vuotaminen ei siis vielä sido sinua vuodelepoon, mutta tällöinkin treenin intensiteetti kannattaisi pitää normaalia matalampana. Jos intensiteetti on kova ja olet sairastumisen kynnyksellä, käy helposti kuten kohdassa yksi ja virus/bakteeri voi päästä valloilleen, kun elimistösi keskittyy treenistä palautumiseen.

Parantukaa ensin ja sitten vasta treenaamaan! 

 

escherichia-coli-bacteria-001.jpeg

3. Sairaudesta toipuminen kestää yhtä kauan, kuin sairastaminen.

Takaisin normitreenaamiseen kannattaa laskeutua rauhallisesti.

Siinä vaiheessa, kun olosi on jo näennäisesti terve, elimistössäsi saattaa edelleen olla taudinaiheuttajia, mutta niiden määrä on niin pieni, ettet sitä enää huomaa.

Jos menet heti treenaamaan sata lasissa, suuntautuu kroppasi huomio taas kerran treenin vaurioiden korjaamiseen ja tauti saattaa puhjeta uudestaan ja entistä äksympänä. 

Varman päälle pelaat, kun odotat, että ennen ensimmäistä treeniä takana on 2-3 oireetonta päivää. Ensimmäiset treenit voi toteuttaa n. 30% teholla normaaliin verrattuna ja nostaa intensiteetin takaisin normaaliin muutaman viikon sisällä.

Jos olet ollut sängyn pohjalla yli pari viikkoa tai sairaus on ollut vakavampi, voi tämä aika olla pidempikin!

Itse ajattelin palauttaa treenivalmiuden parilla todella kevyellä treenillä, yhdellä kevyellä viikolla ja sitten kolmannella viikolla ollaan taas tositoimissa!

 

streptococcus-pyogenes.jpeg

4. Sairastaminen ei ole sama asia kuin lepoviikko!

Tämä on käytännössä melkein sama asia, kuin ensimmäisessä kohdassa, mutta alleviivataan sitä nyt silti. 

Jos olet treenannut aivan hulluna ilman kunnon lepopäiviä ja -viikkoja, ei sairaus ja sairastuminen korvaa tätä kehollesi.

Vaikka makaisit viikon sängyssä, kehosi tekee koko ajan töitä taudinaiheuttajien nitistämiseksi, eikä korjaa ja kehitä lihaksiasi.

Palautumisesta on tulossa juttua lähiaikoina :)

 

light-virus-1.jpeg

5. Lihaskunto ei romahda parissa viikossa!

Vaikka olo onkin nenäliinojen ja lohtusuklaalevyn jämien keskellä onneton ja löllö, eivät lihaksesi oikeasti katoa muutamassa viikossa vielä minnekään.

Ensimmäiset treenit saattavat tuntua puisevilta, mutta kroppasi muistaa homman jujun nopeasti ja olo parantuu, kun nesteet lähtevät taas liikenteeseen ja kroppa toimii kuten sen normaalisti kuuluu.

Vaikka ruokahalu on kipeänä huono, yritä syödä pari kertaa päivässä proteiinipitoista ruokaa tai välipaloja ja kiinnitä huomiota myös kuidun saantiin.

 

Toivottavasti kukaan teistä ei kuitenkaan sairastu ja joudu käymään tätä check-listaa läpi. Tämä treenitauko oli inhottava ja masentava kokemus! :D

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.