Viljaton elämä osa 3: Ethän sä saa syödä enää MITÄÄN?!?

Elämäni Kunnossa

Ensireaktio tai ainakin ensimmäisen kolmen virkkeen aikana esiin tuleva reaktio, viljattomasta ruokavaliosta kertoessani, on aina sama: "Mitä sä oikein syöt?! Eiks toi oo vaarallista?"

Yleensä vastaukseni on: Ruokaa, ja ei. Ei ole vaarallista!

Kaikki ruokavaliot voi vetää typerästi överiksi ja sönkätä kropan solmuun jos vain jättää asian X pois, lisäämättä sen pois jääneen ruoka-aineen tilalle jotain mistä a) saat sen ruoka-aineen tärkeät jutut b) jotain parempaa ravintoa. Viljojen syöminen on niin syvälle suomalaiseen päähän koodattu juttu, että ajatuskin niiden katoamisesta hämmentää muuten kovin fiksut ja filmaattiset kanssaeläjät.

Jos sinunkin ensimmäinen ajatuksesi oli, että viljaton ruokavalio on sula mahdottomuus juuri tämän ruokien boikotoimisen takia, kannattaa juttua miettiä uudemman kerran. Missä kaikessa lopulta on niitä välteltäviä viljoja, ja tuleeko elämästä oikeasti tyhjää ja kamalaa ilman niitä?

Leipä - niin kätevä, niin herkullinen! Leipä toimi aamiaisena, välipalana ja iltapalana kuljettamassa muita raaka-aineita suuhuni. Miten siitä pääsi eroon? No, ei vaan syönyt sitä... Himo iskee silloin, jos vain poistaa ruoka-aineita, eikä tajua lisätä toisesta päästä kaikkea muuta vähintään yhtä miellyttävää! Nykyään valmistan pikaisen salaatin yhtä nopeasti kuin leivän, ja sen syömistä seuraa hyvä ja täysi olo, eikä päässä ruokailun jälkeen pyöri: "Tekisi mieli ottaa vielä yksi pala..".

Eväsleipien kantamisen sijaan ostin Ikeasta 9 ruokarasiaa, joihin voin pakata tarvittavien ruoka-ainesten lisäksi myös haarukan, eikä eväsleipiä enää ole kaivattu. Leipäaddikteimmat voivat toki alkaa leipoa omia viljattomia leipiä. Niihin löytyy niin valtava reseptikirjo, että yhden on pakko maistua jopa nirsoille!

 

Pasta. Lohturuokapyramidin alin palkki, johon sekoitettuna lähes mikä tahansa maistuu jumalaiselta. En ole kaivannut pastaa kertaakaan, ennen tuon äskeisen lauseen kirjoittamista ja miettimistä :D Älkää ymmärtäkö väärin, mä rakastin pastaa, ja kyllä se varmasti maistuisi vieläkin. Ison pasta-annoksen jälkeinen olotila vain on mielessäni yhtä kirkkaana, kuin sen ensimmäisen haukkauksen ihanuus. 

Mä olen vaihtanut pastan riisiin, joka maistuu vuosien välttelyn jälkeen taivaalliselta. Riisi on siitä kätevää, että sitä jauhamalla voidaan valmistaa myös aika liuta muita lisukkeita. Omat suosikkini ovat tällä hetkellä paksut riisinuudelit, joiden sekaan voi wokata ihan mitä tahansa, ja leikkiä olevansa vietnamilaisessa ravintolassa herkuttelemassa.

Vaihdoin siis Italian herkut idän ihmeisiin.

 

Pullat, kakut, keksit & leivokset, joiden painosta pöydät notkuvat jokaisessa sukutapaamisessa.. Näidenkin kohdalla on jonkinasteinen helpotus todeta, että: "en vaan syö." Muuta ruokaa ja tarjottavaa löytyy aina niin paljon, että päivän energiantarpeen saa varmasti täyteen, eikä vielä ole tullut eteen kakkupalaa, jonka syömättä jättäminen harmittaisi pitkässä juoksussa.

Kotiin mennessä voi aina paistaa banaanipannarin!

Mulle tulee muuten aina leivoksia nähdessäni mieleen Kukan ja Samin iänikuinen kampaviineri, josta olen vankasti päättänyt tehdä viljattoman version ennemmin tai myöhemmin :'D

 

Vehnää sisältävät einekset ja karkit, joita on muuten paljon. Tarvitseeko edes sanoa näistä jotain? No, sanon kaksi asiaa: 1) kukaan ei tarvitse näitä 2) suklaa ;)

Näiden itsestäänselvyyksien lisäksi kannattaa tsekata ainesosalista ainakin näistä tuotteista:

  • Liemikuutiot
  • Lihajalosteet (kinkut ym.)
  • Valmismarinadit, ja valmiiksi marinoidut lihat
  • Jäätelöt
  • Kaakao ym. jauheet
  • Mehut (jep, tosin eipä näitä tule juotua)

 

No mitä mä sitten syön?? Pian ilmestyvät päivä lautasellani ja Viljaton kauppakassi -postaukset kertovat siitä enemmän ^_^

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Clipperin kaakao.<3

Ei mulla muuta. :D

juuliae (Ei varmistettu) http://maybeindeed.blogspot.com

Tää on niin täydellisellä ajoituksella mulle ilmestyvä postaussarja ettei tosikaan. Mulla on vatsa temppuillut (paineltaessa tuntuu kuin siellä olisi kova kivi tai sitten saan selittämättömiä oksennusepisodeja) nyt jonkin aikaa ja päätin koittaa, miltä elämä ilman viljaa tuntuisi ja josko siitä olisi apua (: Muutenkin hiilareiden vähentäminen mun kaltaiselle pömpölle on enemmän kuin tarpeen joten innolla odotan kauppakassi-postausta (: Neljäs päivä viljattomuutta alkaa nyt ja vielä ei ole hiilarikaipuuta lähimaillakaan !

Ele
Ele

Kiitos tästä postaussarjasta! Olemme vaihtamassa gluteenittomaan ruokavalioon, jos ei koko perhe, niin ainakin minä ja vanhin tyttäreni, koska hänellä juuri todettiin keliakia.

Oma sivu

Iso kiitos tästä juttusarjasta! Oon itsekin ollut viljattomalla ruokavaliolla parisen kuukautta, mutta paljon on vielä opeteltavaa. Kaikki vinkit otetaan siis innolla vastaan :). 

Charlotta2 (Ei varmistettu)

Mäkin olen jo pitkään harkinnut siirtymistä viljattomaan ruokavalioon - meillä suvussa on paljon suolisto-ongelmaisia, ja epäilen olevani yksi niistä. Vaikka tässä lista viljatuotteista on pieni, alan aina miettimään hampurilaisia, pitsaa, lasagnee (<3) jnejne. Spagettia ja jauhelihakastiketta! Siis aivan kaikkea. :D Ja alkaa surettamaan. Toki kaikki pikaruuat, einekset ja mätöt olisi muutenkin hyvä karsia ruokavaliosta pois, en sitä kiellä.. :)

A certain age

Moilas-leipomo valmistaa myös 100-prosenttisesti riisiä olevaa gluteenitonta pastaa (fusilli), hyvvää on ja niin mukavaa vaihtelua riisille sellaisenaan. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Sitäkin on muuten kiva selittää ihmisille, kun ei vaan tykkää suklaasta, missään muodossa.

Joliel (Ei varmistettu)

Kiva postaus! Olen itsekin alkanut vasta perehtyä viljattomaan ruokavalioon, joten tällaisista postauksista on paljon apua. Lisää näitä, kiitos! :)

Raisa (Ei varmistettu)

Olen ollut reilun vuoden (gluteeni)viljattomalla ruokavaliolla, ja voi kuinka paljon vatsani voikaan paremmin! Hienoa on lisäksi se, että gluteeniviljat pois jättämällä samalla vähentyvät hiivan ja sokerin määrät ruokavaliossa (kun ei tule syödyksi pullia, kakkuja ja leipiä). Noiden kolmen, hiivan, sokerin ja viljojen, kombo kun on ainakin minulla se suurin tekijä vatsavaivoihin. Ja totuus on, että melkein minkä tahansa viljaherkun voi korvata tai tuunata paremmaksi, kunhan jaksaa hieman käyttää mielikuvitustaan!

eem (Ei varmistettu)

Heip! Kiitti tästä postaussarjasta! :) Ootko siis ihan kokonaan viljattomalla, vai vaan gluteenittomalla dieetillä? Mites kaura, onko kokonaan pannassa (gluteeniton versio)?

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomessa gluteeniton tuote saa sisältää gluteenia 20mg/kg.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.